【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
食得咁偏?
未必係阿六嘅
仲唔係王禹伊 賊喊捉賊
房中即時陷入一片死寂,沒人敢發出一聲,良久,我的情緒稍稍平復下來,再板著臉,問孫管家:「既然大家都唔出聲,睇嚟嗰啲所謂既証據根本就唔存在,我真係唔明白你哋點可以糊裡糊塗咁就將我啲老婆趕走晒?嗰啲係我嘅老婆嚟嘛?咁你話而家應該點好?」

孫管家吞一吞口水,忙道:「『家族管理委員會』嘅主席係擁有《紫式規條》嘅最後解釋權同決定權,所以無論肇事嘅証據存唔存在都好,老爺你都可以推翻未經你同意所執行咗嘅家法架。」

我「嘿」的笑了一聲,再道:「你咁講就得啦,咁你仲唔嗱嗱臨將趕走咗嘅姨太太接返嚟『紫式苑』?我條老命咁都可以醒得返,我要一家人齊齊整整嚟番個『三期一會』!」

孫管家突然一拳「啪」的錘了掌心一下,嚷道:「老爺,你生日就嚟到啦喎,橫掂朱家咁耐都無搞過喜事,今次嘅『三期一會』,一於賀埋佢啦!」

我想也沒多想便點一點頭,道:「好!就咁決定啦!」

(待續)
咁癲…
睇嚟爸爸要代三隻小豬
好好教訓啲敗壞家風嘅壞新抱
推。

卡西祝大家萬聖節快樂
第二百六十二話 有仇不報

朱家各成員是朱建東的家人,卻不是我的家人,但我一醒來便執意要搞「三期一會」,就是想藉此借口派遣孫管家將沐綾請回「紫式苑」,使她可以盡快替我們把「承香」地牢的「酒樽陣」破解,讓膠著已好一段時間的藏金下落之調查得到突破。

正所謂「做戲要做全套」,我扮演的朱建東雖已蘇醒亦依然在「常寧」留醫,並繼續接受楊禮韜的觀察,當與他獨處時,他便立即回復真實的嘴臉,叱道:「你哋癲架!竟然走去冒充朱建東!?」

我一早已料到楊禮韜會有此一問,便氣定神閒地笑了一笑,道:「楊醫生,無你咁幫手,我哋點都唔會成事嘅!」

楊禮韜提高嗓子,驚道:「你知唔知如果件事穿咗煲,你同我都會好唔掂架!?」

阿仔,係時候教你一啲做人嘅道理喇
一於喺三隻小豬面前屌哂三個新抱
我拍一拍楊禮韜的肩膊,笑道:「我點會唔知?所以你就更加要同我加多幾錢肉緊,夾手夾腳演好呢齣戲呀!」

「查實你究竟要扮到幾時?」楊禮韜再追問。

我斷然地道:「唔會好耐,只要我要做嘅嘢一搞掂就會自動消失,到時你求其作個理由,話係迴光返照又好、鬼上身都好,反正朱家啲人都係想分身家又點會深究?當會行會走嘅朱建東變返做床下底嗰條同死人無分別嘅植物人之後,正所謂死無對証,乜都係佢哋聽你講就係架喇,所以你唔駛咁驚青架喎!」

楊禮韜無奈地不住搖頭,歎道:「你哋真係太過大膽啦!」
我不屑地「哼」了一下,又道:「楊醫生,我個膽幾大都唔夠你大啦,幾多名媛女星、社會賢達都同你有一手,連醫委會主席都係你嘅契家婆,人哋朱家搵你嚟『紫式苑』睇住朱建東,你就將佢間病房當成自己嘅炮房,你都真係得架啦!」

我一語便刺中他的要害,更再一次提醒他我們有他的黑材料在手,果然前後不消一秒,他的氣勢已經蕩然無存,猶如一個洩了氣的氣球般,更哭著臉道:「哎吔,係佢引我先架,嚟親都著到拋晒對奶出嚟咁,唔食都唔係男人嚟啦!」

從楊禮韜這句說話,我已猜到當晚在我床邊,那個跟他鬼混的「朱太」,就是之前在「三期一會」的餐桌下作弄過我的鞏佳蕙。

「大家都係男人,我點會唔明白?」我「格格」的笑了幾聲,又道:「我同你無怨無仇,只要你醒醒定定咁幫我完成任務,我又邊得閒阻你食女啫?況且,有我做朱建東,話唔埋有你著數添喎?」」我心卻想:「之不過唔知你姪女婷熙係唔係咁諗啫....」
二豬慘到….
「一啖屎又一啖砂糖」一向是我拿手的談判技倆,楊禮韜又是個聰明人,怎會不明白我有了這個身分就能為他帶來天大的好處之道理,臉上便立刻堆起一個「烚熟狗頭」的笑容,忙道:「咁....咁小弟以後就有勞朱爵士你多多關照喇!!」

堂堂一代名醫都要向我搖尾乞憐,不是因為我卡西,而是我已變成了真正的朱建東。

由這一刻起,我更要學懂去習慣往日那些對卡西來說是高不可攀的達官貴人,在我朱建東面前都只能是卑躬屈膝,我越表現得目中無人,我被人拆穿的機會就越低。
很快便是「三期一會」的日子,之前我故意沒有再過問有關這次晚宴的籌備情況,是因為最頂級的大老闆只需說出自己的要求,那怕僅僅是一句,下面的人為了討好我,都會竭盡所能地去打點一切,餘下來我只要享受眾人絞盡腦汁,再經東奔西跑後才得來之成果就可以。

差不多是開席的時間,我坐在輪椅由楊禮韜的陪同下,登上孫管家安排到「常寧」接我的車子,抵達舉行地點三姨太之大宅「貞觀」的前院時,發覺滿庭已是衣香鬢影,賓客們各自圍成一圈一圈的寒暄著,一見我來就全部停下來,並紛紛朝著我給予熱烈的掌聲。

儘管我已不斷催眠自己是朱建東,是沒有甚麼大場面未見過,但我仍被如此的排場嚇得呆了一呆,便吞一吞口水,問旁邊的孫管家,道:「乜『三期一會』唔係屋企嘢嚟架咩?做乜咁『墟陷』嘅?」

「老爺,乜你唔記得咗今次『三期一會』亦都係你嘅生日 Party 嚟嘛?以前你搞生日仲『墟陷』添呀!」孫管家笑了一笑,再道:「在場嘅都係老爺你喺政商界嘅好朋友嚟,大家都專誠嚟賀你架!」
仲唔穿煲
推。
即係本來生日要拔喉
「各位,時候都差唔多喇,我哋以再熱烈啲嘅掌聲,請我哋嘅主人家進場,有請朱建東爵士 GBM GBE 太平紳士!」台上有一穿著筆直「踢死兔」的男司儀朗聲道,一眼我便認出他就是當紅的金牌司儀 - 森姆,角落還有一隊黑人樂隊奏起 Big Band 風格的進場音樂,營造出華麗而隆重的氣氛。

孫管家繼續將我的輪椅推進去,人頭擁擁的賓客們見我一來便自覺地分開兩邊,讓出了鋪在草坪上一道長長的紅地毯,我身為這裡的主角當然是萬眾觸目,沿途的掌聲是有增無減,我更留意到,賓客們當中有不少熟悉的面孔,因為他們都是在電視新聞、報紙頭版及雜誌封面經常出現的高官和政商界領袖,這宴會搞得那麼倉猝,都能夠集合眾多平時日理萬機的大忙人聚首在「紫式苑」,就知道朱建東的面子真的是很大。

乜你唔記得咗今次「三期一會」亦都係你嘅生日 Party 嚟嘛?以前你搞生日仲「墟陷」添呀!
好睇
最後,我的輪椅被推到台前第一張横放著的長桌,枱面鋪上會場獨有的紅色枱布,代表是主人家的主家席,而陪伴著我一起坐主家席的固然是我朱建東最親密的人,只見我的老婆、子女和新抱都早已整齊地排成一列的恭迎我,連之前被逐出家門的 Moon、丹丹和 Scarlet 都在隊伍當中,卻未見有沐綾的蹤影。

我臉色微變,不悅的問:「阿二呢?點解唔見阿二架?」

孫管家當堂大吃一驚,便立即鞠了一個九十度的躬,誠惶誠恐地道:「老爺請息怒,我一收到你嘅指示就即卡去聯絡嗰幾位姨太太,唯獨就係二太太點都聯絡唔到,不過我經已發散晒啲人去搵,一有消息一定會第一時間向老爺你匯報。」
唔齊人 餐飯唔食喇 退朝
生忌死忌同一日,咪拜少一次山,慳水慳力呀
我失望地歎了一口氣,本想多說幾句怪罪的話發洩一下,但又見年紀不小的孫管家為了搞這次晚宴已是很勞心勞力,再為難他亦無補於事,便拍一拍他的手臂,道:「我知你盡咗力喇,總之一發現阿二就通知我啦。」

孫管家沒有給我責罵,簡直就是喜出望外,便不斷地點頭,連聲叫道:「係嘅!老爺!」

由此可見,真正的朱建東應該是個非常嚴厲的人,我雖說過要變得目中無人,但還是被我自己的真本性出賣了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞