【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
幾時教訓下呢條淫婦
因為她根本一早就知道會有這個拍大合照的環節!

但為何她要這樣做?我們明明是無仇無寃呢!

現在我的胯下一塌糊塗,霎時之間叫我怎可能貿然離席呢?

未幾,只見已站在朱建東身旁的三姨太跟我們揮著手,道:「Rionna,卡西,你哋都一齊嚟影啦。」

(待續)
第二百四十九話 一個清理門戶的計劃

出了如此突發的狀況,狠狠發射過後的小卡西已迅速收縮,我亦連忙把這條還流著「鼻涕」半硬不軟的「小蟲兒」強行「回鞘」,雖然不能看穿餐桌下的情形,但都估得到這刻我的褲子肯定是一塌糊塗。

已經離座走了幾步出去的 Rionna,見我仍動也不動,便回頭問:「卡西,仲乜畀人點咗穴咁呀?三姨太叫我哋出去影相呀。」

我支支吾吾地道:「腳....腳痺呀....」

「腳咩痺啦,唔好整蠱做怪喇,大家都喺出面等緊我哋架。」Rionna 又催促了一句。
你唔尷尬 尷尬嘅就係人地
直接除褲行出去
第一次見大方啲比卡西仔比大家睇
成個劉馬車咁行出去 對住二少奶話你真係好撚索呀!!! 好想廝開你條裙,一手扯撚爛你條底褲!!!
好似佢都鍾意食大波妹

卡西,仲唔快啲過嚟影相?
倒瀉杯紅酒化解危機
我望著 Rionna「哦」了一聲,雙手便想按著枱面借力站起來,怎料其中一隻手卻「誤」按到放著湯碗的碟邊,手一用力向下壓,碟子隨即翻側連同上面的湯碗也立即反轉,把碗內盛著那喝剩的半碗周打魚湯都濺在我的褲子之上。

「哎吔!乜你咁唔小心架?」Rionna 見狀立刻折返回來,查看一下我身上的「災情」,便舒了一口氣,道:「好彩啲湯已經攤凍咗咋,如果唔係實『淥』鬼瓜你呀!」

「我諗呢輪一直忙住搬屋啲嘢,體力透支都唔為意,搞到咁失禮真係唔好意思。」我歉意地一笑,再接過家僕遞來的手巾,一邊抺著沾在身上的「湯汁」,一邊道:「我搞成咁『漏 bou』我唔影啦,你哋影啦。」心想幸好我一開始點的是「白湯」,才可以使出這招「苦肉計」來脫身,說到底,「倒翻湯」總比當眾「劉晶」沒那麼羞家吧!?
Rionna 亦已坐了下來幫手替我清潔,再道:「三姨太,多謝你嘅好意,不過卡西唔影我都唔影啦,你哋自便啦。」

「佢哋影唔影都無所謂,我哋就一定要影呀,人齊嘅話就唔該你爽啲手,快啲影啦!」不耐煩的 June 對著孫管家喝道。

孫管家便舉起相機倒數了三聲,一聲「卡嚓」就將朱建東跟出席「三期一會」的家人之合照拍下來。
異曲同工
拍完照後,June 就吐了一句:「好,散場!」便第一個離隊,但她卻不是返回席上,而是直接朝著大門的方向走,以為只有她一人要早退,怎料其他人亦不約而同地跟著 June 的身後離開,我還留意到當鞏佳蕙臨踏出大門之際,她更回頭一下向我打了個眼色,好像在說:「下次你一定無咁好彩架喇!」

未幾,連三姨太也過來跟我們告辭,道:「我聽朝有個好早嘅會要開,我返去休息先啦,再見。」之後亦自行離去,轉眼間,除了孫管家和一眾家僕之外,「常寧」的大廳就只剩下我、Rionna、王禹伊、Peter、Teresa 和朱建東。
「乜....乜餐飯食完架嗱?」我禁不住問。

「次次『三期一會』都係咁架,一影完大合照大家就會走,希望你哋唔好見怪。」Teresa 向我們聳一聳肩,然後便將朱建東的輪椅拉出來,再道:「我送老爺返上樓先啦,你哋自己隨便啦。」

「三期一會」就是這樣沒頭沒尾的結束。

及後,我們便乘坐王禹伊的車子回到「梅屋」的家,一入屋見到男男和 Siri,當然是二話不說就將剛才吃飯的過程說出來,當說到大合照的時候,本應我也打算略過「倒翻湯」的「小事」,但 Rionna 竟主動提起。

「卡西,你倒瀉湯我過嚟幫你善後嘅時候,發覺你條褲上面啲周打魚湯寧舍腥又特別杰,查實究竟嗰啲係咪真係『周打魚湯』嚟架?」Rionna 以疑惑的語氣問。
「咪....咪周打魚湯囉....乜....乜周打魚湯都有假架咩?」我硬著頭皮地笑道。

Rionna「哼」了一聲,再板起臉兒,道:「呢啲係周打魚湯?你真係呃我『膝頭哥唔食辣椒醬』咩!」

記得申老闆委派 Rionna 試驗我忠誠的那次,當她佯稱下體的「神秘分泌」為 Hand Cream 時我也是如此的嗤之以鼻,想不到現在我們的角色竟然調換了,這回當真是「山水有相逢」!

既然我的西洋鏡已被拆穿了,唯有一五一十將吃飯時鞏佳蕙在餐桌下對我所做的事和盤托出。

說罷,Siri 便一邊抱腹狂笑,一邊喊道:「吓!?卡內侍,你竟然喺朱家個家庭飯局嘅枱底被人哋個二少奶『腳爆』?你唔係吓嘛?哈哈哈!!」
男男則攤一攤開雙手,表現得見慣不怪,道:「呢單嘢太係會喺卡西身上發生喇,我一啲都唔覺得出奇喎。」

我一臉無奈,反駁道:「喂喂喂,好明顯今次我係畀人做架啦,我係....」

「無辜嘛!」男男未等我說完已搶著答,再拍一拍我的肩膊,笑道:「知架啦!知架啦!我哋大家都知你每一次都實係無辜架啦!」
我當然知道這句是男男「曲線」來挖苦我的說話,但 Rionna 卻認真地點一點頭,再歎道:「唉,卡西,今次計落其實應該係我累咗你....」

雖然我在 Rionna 心目中的形象是有別於男男和 Siri,但她也不用這般自責吧?

在眾人(包括我)忍不住用訝異的目光望著 Rionna 時,只聽見她又道:「喺感情上,鞏佳蕙個 ex 曾經力追過我,之後佢哋散咗就入咗我數,而喺事業上,《日蒲夜蒲》拍第一集時第一女主角本來有諗過搵佢做,臨簽約時申老闆至改變主意話要我做第一女主角票房至有保証,鞏佳蕙定多都只可以做第二女主角,跟住佢就嬲到索性罷演,無幾耐就嫁咗入朱家做二少奶,所以無論在公在私我同鞏佳蕙都好有過節,我諗就係因為咁,當佢知道你係我嘅未婚夫,就專登搞到你當眾出醜嚟向我報復囉!」
任誰都不會反對鞏佳蕙肯定是一個秀色可餐、身材火辣的美女,但始終「D 奶」跟「G 奶」卻有著三個「Cup 數」的距離,競爭起來難免會比下去,怪不得女人的「事業」總會和她們的「事業線」扯上關係吧?

「我知你份人正人君子,不過如果畀人蝦到上門你就唔可以咁任人魚肉架啦,我又粗身大細,未必可以時時刻刻咁睇住你,往後你真係要識得自己執生呀!」Rionna 語重心長地道。

我瞪了那個忍笑忍得臉龐鼓起像個皮球的 Siri 一眼,再一表正經的向著 Rionna,道:「好,我應承你,我下次一定會還手架啦!」

這個時候,忽然傳來一下「叮噹」的門鈴聲,我和 Rionna 愕然地四目交投了一下才一起去應門,來訪者竟然是王禹伊!
Rionna 連忙堆起笑容,道:「咦,家姐,咁夜呀?乜仲有事咩?」

王禹伊狡猾地笑了一笑,道:「我專誠嚟拜候都搬埋入嚟嘅田偵探架。」

看王禹伊這個表情,她似乎請我們來「紫式苑」住,並非純粹為妹妹提供一處安胎之所那麼簡單。
入屋之後,王禹伊一坐低,便立即開門見山,對著男男道:「其實喺飲茶嗰日,我都留意到你就係『田力偵探社』嘅田偵探,咁啱你又係我未來妹夫嘅妹妹,唔知如果我想搵你幫我呢個『哎哋』姻親一個忙,你會唔會肯幫呢?」

「你既然識得我田偵探呢個人,你都應該知道我接 Case 係有我自己嘅原則,尤其係一啲違背良心、又或者有違道義嘅委託,我係多多錢都唔會接架。」男男頓了一頓,再問:「咁唔知大少奶你想我幫你啲咩呢?」
王禹伊沒有正面回答男男,卻轉頭向著我和 Rionna,問:「你哋覺得頭先嗰餐叫做『三期一會』嘅飯局點呀?」

我長長的「唔」了一聲之後,才道:「好唔似一家人食飯囉,唔好講話無屋企人應有嘅親密,其他人一睇就睇得出根本連普通朋友都談唔上,席間一啲稍為有質素嘅交流都無,完全係為坐埋而坐埋,尤其一影完相就雞咁腳咁散晒,查實大家出席『三期一會』係咪為咗影嗰張家庭合照架咋?」
「嘿,雖然你論論盡盡咁又倒瀉湯又盛,但係觀察力都算幾好,『三期一會』同影大合照都係老爺未患病時已經定落嚟嘅傳統,大家幾咁唔願意都好,老爺嘅說話都唔會敢唔聽嘅。」王禹伊收起笑容,再凝重地道:「你都見我哋朱家有咁多房人,每個姨太太都嚟自唔同嘅背景,佢哋唯一嘅共通點就只係因為同老爺有親密關係至會住埋咗一齊,既然連朋友都談唔上,又點可能會突然間變成真正嘅屋企人喎?呢個係鐵一般嘅事實,所以其實大家可以耐唔耐咁客客氣氣食餐飯,再影番張家庭大合照了咗個老人家嘅心願,其餘嘅時間各自各生活、各自各忙碌都已經算係唔錯,可惜呢一切,都因為再多一個嘅姨太太加入而被破壞!」

「你指嗰個姨太太,就係最後一個入門嘅七姨太 Moon?」我反問。
王禹伊緩緩地點了頭一下,再道:「呢個七姨太嘅底細非常複雜,佢之前係喺一個專門服務上流社會嘅 Club 入面做『媽媽生』,有去嗰度玩開嘅都知道嗰度有一個稱為『夜場女神』叫 Moon 媽嘅就係佢,搵親佢啲客其實個個都想上 Moon 媽而唔係佢啲囡囡,但係痴親埋去嘅個個都唔係急病死就係意外死,真係好鬼邪,久而久之啲人仲幫咗呢張超級『劏豬凳』起咗個朵,叫『夜神月』,偏偏我哋老爺就唔信邪,仲娶埋佢做第七個老婆添。」

「嘩,朱建東真係鹹濕到連自己條命都可以唔要喎!」Siri 脫口叫道。

有去嗰度玩開嘅都知道嗰度有一個稱為『夜場女神』叫 Moon 媽嘅就係佢,搵親佢啲客其實個個都想上 Moon 媽而唔係佢啲囡囡,但係痴親埋去嘅個個都唔係急病死就係意外死,真係好鬼邪,久而久之啲人仲幫咗呢張超級『劏豬凳』起咗個朵,叫『夜神月』,偏偏我哋老爺就唔信邪,仲娶埋佢做第七個老婆添
王禹伊沒有理會 Siri,只是自顧自地繼續道:「當時老爺嘅身體已經唔係咁好,七姨太入咗門之後情況仲急劇惡化,無幾耐仲連個腦都癱埋添。」

「所以你懷疑朱建東搞成咁都係關佢事?」男男又問。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞