【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
然後入面有枝淘寶假紅酒
我點一點頭表示認同,接下來,眾人便繼續檢視手機中的清單,又過了一會,男男忽道:「放喺呢三格嘅酒當中,最古老嘅一枝係 1900 年,一直排到最年輕嘅一枝就係 1982 年,你哋覺唔覺得呢個安排,好似係特別想講某一段時期嘅歷史呀?」

「1900 年同 1982 年?」沐綾失聲反問一句,再叱道:「咪就係爸爸出生同死亡嘅年分!?」

我立即拍案叫道:「咁呢三格所擺嘅酒,咪就係講緊承誌源一生嘅歷史?」

「一定係咁啦!」Siri 興奮地叫了一句,隨後又以疑惑的語氣,追問:「既然我哋已經知道呢三格啲酒係講緊承誌源嘅一生,咁能夠打開道暗門嘅嗰三枝酒,又會係啲咩嚟呢?」

男男邊想邊道:「我諗嗰三枝酒所代表嘅,應該會係承誌源覺得一生中最特別....」

我集中精神將清單從頭到尾細閱一遍,然後閉上眼用心不斷重覆的唸著,直到每一枝酒連年分和產地都背得滾瓜爛熟,漸漸,一絲一絲猶如碎片般的頭緒就慢慢在腦海中浮現出來,並拼揍成一幕好像有在哪裡見過的情景。

我深呼吸一下,問:「你哋信唔信我?」
嘩屌,沐綾老豆82歲死,咁沐綾依家起碼最小都6,70歲啦,卡西食得咁偏
可能似小龍女咁,60 都似30 歲
當佢 30歲生沐綾,
而個故事照返現實係 2023年,
咁沐綾即係 93歲
可能有錢人遲生 70歲先生
咁都係43歲姐
「吓,你已經諗到係邊三枝酒啦?」Siri 驚奇地問。

我苦笑了一下,道:「確定就唔敢講住,不過喺我心目中,的確已經有三枝選擇。」

「咁你點知架?」Siri 心急地追問。

「我都唔知點解釋。」我聳一聳肩,又道:「你就當我係喺揣摩緊朱建東呢個角色時,承誌源曾經喺夢入面請我飲酒嗰陣見過囉。」

彌姨姨擺出一副難以置信的表情,再以帶點譏笑的口吻,道:「嘩,呢度啲酒枝枝都已經咁勁,老爺喺你夢入面請你飲嗰三枝酒,唔駛問都知肯定係超級名釀嚟啦?」

「啱啱相反,嗰三枝酒 Cheap 到無倫,我夢入面試咗其中一枝嘅一啖,已經差啲想嘔!」我坦白地道。

「你講嘅嘢太匪而所思啦!」沐綾不住搖頭,困疑地道:「況且,爸爸咁有錢,又咁識飲,就算真係喺你夢中請你飲酒,又點會請你飲啲 Cheap 嘢架!?」

彌姨姨亦附和著道:「咪係!仲話係老爺一生中最重要嘅酒嚟添喎!真係有無搞錯呀?」

我隨即壓著嗓子,擠出一把朱建東的聲線,反問:「卡西就話信唔過啫,唔通連我朱建東你哋都唔信?」
而家個look係朱建東
你又啱喎
係,係朱建東look
邊左朱建西
連阿婆都唔放過
有預感會食埋卡爾仔
變左朱建西
咁你設定上佢係幾多歲?
做得二少奶 應該40至45內
第七季共有廿六集,下一集已是最後一集,代表又來到了寫後記的時候。

每當追看小說,我都很喜歡看後記,輪到我自己寫小說,我也非常享受寫後記,有時我在想,我可能是為了寫後記,才開始喜歡寫小說罷了。

但這次,呆望著電腦屏幕開出來空空如也的白紙而久,都未知自己想寫甚麼。

自開始連載以來,我從來都沒有試過這種感覺。

記得我是 2019 年在連登講故台出第一篇文,執筆寫小說原是為了去打發困境中的時間,便把連登講故台我當樓主的小小一欄當成可以舒口氣的小天窗,慢慢得到不少正評,驅使我加倍努力的去寫,默默的筆耕,從來都沒有想得太多,亦沒有想過會得到些甚麼,至今連載已跨越了四個年頭。

經過四年間不知不覺的滲透,我竟在生活中碰上越來越多有追看卡西的讀者。

這是我以往都沒有想過會發生的。

我更有幸與這些讀者交談,當中有男有女、有學生有在職也有退休族、來自不同的年齡層、地域和界別。

老實說,覆蓋面比我想像中廣闊得多。

有的愛阿 Kim、有的愛男男;有的說太甜、有的說不夠甜;有的嫌乳糖太高、有的嫌乳糖還不夠高;有的想看多點食女、有的想看多點劇情;有的喜歡跟著無憂無慮的卡西在中環見一個食一個、有的則喜歡與「紳士禮」中的卡西結伴在「酒、色、財、色」考核過關斬將。

總之甚麼意見都有,起初聽起來南轅北轍,但最後都道出了一個共通點來,就是不約而同的告訴我,他們如何被卡西的文字伴隨著和影響著,渡過了人生不同的關卡。

其實你們何嘗也不是伴隨著和影響著我,跟我過渡到我人生的另一個關卡?

這是我切實的體會到,原來生命與生命真的是可以互相影響!

回想起我這趟奇妙的作家之旅,遠在還未正式落筆之前,卡西這個故事我已構思了很久很久,都拜我極不平坦的人生路所賜,由讀書時期到踏入職場、不論在公或在私,我都好像遇到特別多的奇人奇事,加上天生愛寫作和創作,令我早就萌生去寫一套長篇小說的念頭,作為我夢想中很想做的事情。

但作為一個要在香港打拼生活的都市人,維持日常生活每天已營營役役,我連下班去做 gym 這個簡單念頭都不能保証可以實現,更何況是去寫一套長篇小說?

我在「落筆」前故意加上「正式」二字,是因為實在試過有太多太多次,我在電腦打開一張白紙,嘗試將腦海中想好的情節寫出來,當雄心勃勃在鍵盤上打了「第一話」三字之後,怪事隨即發生,就是你會變得異常地敏感,例如你會突然想起, DJ Soda 萬一在 IG 發了新相而我不第一時間給 like 的話、這豈不是對一個女孩子太沒有風度了嗎?或是 Youtube 上我 subscribe 了的 Channel 會不會有更新?抽些少時間看看說不定會對卡西的故事創作有突破性的啟發吧?

DJ Soda 之後就到 DJ Amber、看過 Youtube 接著就到 Netflix,就是這樣,弄弄這些又搞搞那些,時間就不經不覺地溜走,眼前的白紙依舊是一張白紙。

如以上的情況大同小異的發生了無數次,直到我被放「長假」(詳見第五季後記),我才終於累積起能夠戰勝心魔的決心。

任由白紙在沉默之中保持空白,總比填滿它容易得多。

都不知道是慶幸或是不幸,命運偏偏每次也讓我選中最難行的路。

所以你在看的每一季、每一話、甚至是每一字,都是經過無數個晚上一念之「差」的結果。

卡西能夠面世,肯定是一個奇蹟,但我已無法想像,如果沒有卡西,我會是怎樣?

倘若你可以選擇,你會想走一條易行的平凡路、或是難行的不平凡路?

卡西
FB: https://www.facebook.com/iamkasai4
IG: https://www.instagram.com/iamkasai4

Coffee break 中
咁快完 又要等
慘過戒毒
加油👏🏻好享受睇卡西
平日生活的苦中一點甜
咁係咪下季就大結局??
根據我心目中個大綱,其實未
有無機會黎過泡菜戲情 原來男男唔係呀妹 最後大團員結局呀
支持!!
期待睇到更多卡西過關斬將

P.S. 呢個AI 幾好睇幾順眼
支持, 由第一季開始已經追, 基本上係追卡西出文已經成為生活一部分
卡西可唔可以完季前比返個甜先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞