【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
丹丹突然「哇哇」大叫起來,翹起雙手再坐在地上,哭著臉喊道:「而家夜媽媽,點走喎?我唔走呀!我賴死都唔走呀!嗚嗚!!」

「根據《紫式規條》,一經証實嘅犯規者要立即離開『紫式苑』,及後終生不得再踏足『紫式苑』半步,並褫奪繼承遣產嘅資格。如果你嘅態度合作,亦都無將有辱家聲嘅事洩露出去嘅話,都仲可以住喺家族持有嘅其他物業,同埋由家族信託基金繼續供養。」孫管家臉色一沉,再嚴肅地問丹丹:「咁你,係咪想連呢啲都無埋?」

孫管家此言一出,丹丹立刻收起哭聲便彈起身來,並自動自覺地離開,Scarlet 則發出了「哼」的一聲亦跟著她走,最後只剩下 Moon,當她步向門口途經我的座位時,就狠狠地瞪了我一眼,再冷冷地道:「本來你嚟查我我斷正畀你,我都唔可以怪你啲咩,不過你啲手段好『哪喳』啫?如果我唔係唔知點解畀你 drug 咗搞到『瘟瘟沌沌』,我會咁樣 6P 法?仲要畀你全程影晒我都唔知添?我從來都唔係一個好人,不過總好過你喺度扮好人,話『田力偵探社』正直?食屎啦!!」說罷,Moon 才拂袖而去。
Teresa先係幕後玩家
我無辜辜地被 Moon 痛罵一頓,完全是不明所以,但心底裡卻已感到整件事的確是充滿奇怪的地方,亦非如表面看般簡單。

「好啦,違反《紫式規條》嘅家庭成員都已經逐出咗『紫式苑』,咁而家可以開會討論議程未?」孫管家回復平和的聲線問王禹伊。

誰料王禹伊竟提高嗓子,斬釘截鐵的回應一個「未」字!

眾人不禁驚奇地發出了「哦」的一聲。
係咪知道咗沐綾啱啱扑完嘢
本身都大把錢,劇情無必要咁去🤣
王禹伊又繼續道:「我想講,《紫式規條》嘅存在,除咗列明為人妻子應當如何之外,仲有闡述家族成員有絕對嘅責任去維繫家人與家人之間嘅關係,但係有啲人自以為自己喺『紫式苑』擁有雙重身分,地位超然,但不單只唔以身作則,仲故意孤立其他家族成員,又從來都缺席家庭聚會,重要如『三期一會』都唔例外。」王禹伊頓了一頓,然後盯著沐綾,一字一語的道:「呢啲人,簡直就好似我哋家族入面嘅毒瘤一樣!」

其實單憑王禹伊說話的內容就早已猜得到她針對的是沐綾,再加上那充滿挑釁性的語氣和眼神,沐綾又怎能忍下去?便指著王禹伊,怒道:「你想講我就直接講,咪『有啲人』、『呢啲人』咁講到懶隱晦!」

「我以為你潛心修行食咗長齋咁耐,又打扮到成個尼姑咁唔會咁躁底添,乜原來你咁唔好脾架?」王禹伊眼珠靈巧地轉了一個團,又道:「蝦,不過如果修行真係對你有效嘅話,你就唔會好似佢哋咁,同樣地犯咗《紫式規條》中嘅《淫戒》啦。」

沐綾大力地拍了枱面一下,再站起身喝道:「你亂講啲咩呀?」

如果修行真係對你有效嘅話,你就唔會好似佢哋咁,同樣地犯咗《紫式規條》中嘅《淫戒》啦
卡西俾人錄咗片
孫管家亦嚇得瞪大雙眼,急急勸道:「大....大少奶,呢個指控好嚴重,真係唔可以亂講架!」

「我有無亂講,大家睇埋落去咪知囉!」王禹伊胸有成竹地道,說罷,便繼續播出針孔攝影機中的片段。

Siri 疑惑地望著我,彷彿在說明明王禹伊是我們的委託方,為何這刻好像變成了我們的代言人般,還替我們將調查的結果公布呢?

我固然沒有心情理會 Siri,只關心著牆壁上重新投映出來的究竟會是甚麼,過了一會,片段就放著我在「弘徽」後院一步一步前往小石屋的情況。
實係Teresa 啦

首先幫卡西易容,令二少奶落搭

跟住就係卡西到落cam

轉頭攞卡西對眼鏡去補拍 再擺返低
見狀我當堂大吃一驚,心如瞬間掉進了萬丈的深淵之中,而沐綾的臉色亦變得極之難看,因為稍後在小石屋中會發生甚麼事情,我和沐綾都心知肚明。

果然,畫面一轉,已看到一具膚光發亮的女性赤裸胴體躺在床上,正以男上女下的體位被猛烈地抽送著,男的背向鏡頭所以看不見容貌,女的雖然浪態百出,但仍能認得就是沐綾!

「哈!哈!哈!」王禹伊乾笑了三聲,又道:「唔知食長齋係咪會令到啲皮膚特別好架呢?不過咁好咪又係為咗用嚟勾引男人?你呢啲真係名符其實嘅齋口唔齋心呀!」
彌姨姨係內鬼
如今証據確鑿,沐綾完全沒有反駁的餘地,全身乏力頹然地攤在沙發上不發一言,卻將所有力氣都集中在雙眼那兒,睜大如兩個乒乓球一樣凌厲地盯實我,目光中充滿怨恨和疑問,像在不斷地呼喊著為甚麼要出賣她?

這也難怪,因為從沐綾的角度來看,我生來跟她的前男友有幾分相似,在她被相思之苦折磨之際來到了小石屋,讓她意亂情迷繼而主動獻身,我的出現,不就是為了坑她而設的嗎?

而且鏡頭亦巧妙地沒有拍到我,使我連自己都不能說服自己,自編自導自演這場偷情戲的不是我!
但,事實上,當時我忙著跟沐綾做愛,我又怎可能拍得到自己當姦夫的片段呢?

慢著!

記得我在進入「弘徽」之前,Teresa 因替我療傷而把我的眼鏡拿走了,直至我離開時,才發現眼鏡已掛在大閘的門柄之上。

難道,是 Teresa 故意把我的眼鏡收起,在彌姨姨對她下逐客令時,她並沒有離開「弘徽」,卻暗中跟我來到小石屋,就是要用我的眼鏡將堂堂二小姐兼二姨太紅杏出牆的片段偷拍下來?

搞不好,Teresa 給我服下的那粒所謂消炎藥,其實是春藥才對!

不只這樣,那些本身我沒有拍下的片段,也是在那個時候才放進我眼鏡中,再待時機成熟,就經「田力偵探社」的名義公布出來!

那麼,Teresa 跟王禹伊肯定是一伙的,而我們只是她們的棋子。
想到這裡,只見昌哥已經出現了,並在沐綾的面前,道:「二小姐,希望你唔好令我難做。」

沐綾「哼」了一聲,以不屑的語氣道:「呢個所謂嘅家,完全係不知所謂,我都唔知想走咗幾耐,你哋一個二個留喺度慢慢鬥啦!」說罷,便徐徐站了起身,再跟著昌哥離開,這看在王禹伊的眼內,令她的臉上不自覺地浮現出一個稱心的微笑,她似乎對今個晚上能夠將四位姨太太一口氣逐出「紫式苑」感到滿意。

(待續)
第二百五十八話 遺產分配的奧妙之處

「全部有辱家聲嘅人都總算趕走晒,能夠清理門戶清理得咁順利,全賴有『田力偵探社』嘅鼎力幫助,我衷心多謝兩位!」王禹伊說罷,便向我和 Siri 微微彎腰鞠一個躬,再道:「接住落嚟,我諗我哋『喪委會』要把握時間,開我哋第一次嘅會議啦,真係唔好意思,基於喺會議入面所討論嘅都係我哋家族嘅機密,麻煩你哋兩位外人可唔可以迴避?」

這簡直就是「打完齋唔要和尚」的典範,要對付的既然都已經剷除了,還留我和 Siri 這兩隻棋子幹嗎?

主人家的逐客令都下了,我們只好動身往偏廳的門口走去,臨離開時,我再望 Teresa 一眼,只見她仍保持著那一貫的冷酷神情,完全不把我當作存在過,就像在告訴我,親切和藹的她亦是不曾有存在過一樣。
要去地牢喇
依家去都冇用
得罪沐綾仲點破解酒樽陣
睇嚟要小卡西出馬懲罰王禹伊同Teresa
幫佢復仇先再幫卡西佢哋
步出「常寧」後,Siri 便發連珠炮般問我:「喂喂喂,你又話乜都影唔到,乜放出嚟啲片咁爆嘅?同埋你點解明明喺『Cooking Party』度,無啦啦又會去咗二姨太間屋,仲影埋佢同個姦夫搞嘢?仲有仲有,你額頭受咗傷喎?點整親架?仲痛唔痛?」

「你可唔可以畀我靜一靜呀!?」我忍不住脫口罵了一句,隨即自覺不應該找 Siri 來出氣,便對已經鼓起了腮兒,眼眶快將湧出淚珠的她道歉:「Sorry 呀,今晚發生太多事喇,搞到我好煩,我唔係有心發你爛渣架....」

Siri 對我點了頭一下,再欣然道:「我接受你嘅道歉!」

我鬆了一口氣,又笑道:「而家我腦袋都塞滿咗好多疑問,不如我哋返去『梅屋』至慢慢傾啦?」

Siri 臉上又回復了那一貫的燦爛笑容,嚷道:「又好!」

接著,我們就回到了「梅屋」,發覺不僅男男和 Rionna 都在,跟她們一起坐在客廳中,還有美女律師岑學羚。
「岑律師,long time no see 啦喎,咩風吹你咁夜嚟架?」我奇道。

岑學羚撅起嘴兒,道:「你仲好講,add 咗我入『6Q1K 調查課』個 Group 度,跟住你同阿 Kim 就 quit 咗,整整下就變成咗個死 Group 沉晒落底,唔係男男搵我幫手,我都唔知道你哋班人搞緊啲乜,又話當我係一 Team 人!」

「咩話,你話男男搵你幫手?」我語帶驚奇地反問。

「其實由王禹伊主動邀請你入嚟『紫式苑』度住,我就感到件事應該唔會咁簡單,直到佢真係開到聲想我哋幫佢去查七姨太,我就知道一定會同爭產有關,咩『以正家風』呢啲咁嘅藉口可以呃到邊個呀?」男男拍一拍岑學羚的肩膊,又道:「咁既然係有關遺產嘅事,我又點可以唔搵個專家幫手?呢個專家就梗係非岑律師莫屬啦!」
隔左好耐唔記得, 岑律師有冇同卡西做過愛
竟然仲未食

有關岑律師嘅身世,詳見第一百八十話

傳送門👇🏼

【從此……香港便註定紛亂永續不斷】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第4+1季
https://lih.kg/roDztgX
#145 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
沐綾以為卡西出賣佢,佢仲因為犯咗《淫戒》而畀人趕咗出「紫式苑」,事情咁發展,破解地牢酒樽陣嘅計劃就cake住晒啦

咁要懲罰王禹伊先定Teresa先?
一次過啦,兩個都錯,分開唔公平
小卡西得一碌,就算一次過都總有先後喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞