【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
Teresa 沉思了一會,再以試探的口吻,道:「派你嚟嘅....係咪大少奶王禹伊?」

雖然這個答案在我揭開我的身分時已經變得呼之欲出,但我亦未料及,不能算是醒目的 Teresa 竟然可以一猜便中,不禁脫口叫道:「吓,你點會一估就估到架!?」

「雖然我係有時天真啲啫,但係我未至於係傻嘅,大姐一早過咗身,二姐從來都不問世事,三姐打理咁大盤生意已經夠晒忙,其他人就真係不值一提,你喺『三期一會』時都有眼見架啦,仲會肯花心機去守護朱家嘅人,數落除咗大少奶之外仲有邊個啦?」Teresa 頓了一頓,眼珠突然轉一個圈,再拍案叫道:「係喎,既然我哋目標係一致,其實我哋可以合作喎,只要我幫到你完成任務,就即係幫到我自己完成任務啫,咁你哋個計劃實際上要做啲咩架?」
「我哋嚟到呢度,就梗係想將七姨太搞嘅呢個『Cooking Party』入面啲罪証拍低晒啦。」我指一指眼鏡框的偷拍鏡道。

「咁 so far 拍咗啲乜呢?」Teresa 又問。

「咪當眾搞嘢同吸毒嗰啲囉,不過最重要朱家嘅人一個都見唔到,行晒成個場,淨係撞到你呢隻醉貓咋。」我說到這裡,忽然好像想起了些甚麼,便問:「蝦,你頭先講你嚟到呢度所發生嘅事時,係咪有提過有班 high 晒嘅人叫你哋落樓下個泳池度搞嘢呀?話時話,嗰度我仲未去過,可能真係嗰度係有料到架喎!」
Teresa 吐了一個「好」字,隨即拉著我站起來,一邊往外面衝去,一邊道:「事不宜遲,我記得嗰班人好似係向住呢個方向行咗去架!」

接下來,我跟著 Teresa 回到派對場的人群中,在大廳舞池的另一邊,找到一條通往下層的樓梯,沿梯級走了好一會,其間都沒有其他出口直至到達樓梯的盡頭,便來到了一個廣闊的地庫空間,一排羅馬式柱子頂著近六米高的樓底,中間果然有一個巨大的長方形泳池,又見這裡的人們比起上層更為豪放,大部分已是脫得一乾二淨,並紛紛在池邊或浮床上以最荒淫放肆的方式尋歡作樂,盡情地沉淪在肉體與肉體之間所帶來最原始的快感。
加油, 加甜
係正喎
Teresa 當然被當場嚇呆了,因為連身經百戰的我亦覺得太淫亂,吞一吞口水過後,才記得把這裡一幕一幕比「四仔」更觸目的情景拍進偷拍鏡中。

忽然響起「噗通」一下,緊接著是一把女聲尖叫出斷斷續續的「救命呀!救命呀!」,我和 Teresa 就立即朝向聲音傳來的方向一望,原來遠方有一個少女失足掉進水裡,儘管她拼命地求救,肢體又奮力地掙扎弄得水花四濺,但四周的人們不是視而不見、便是見溺不救,有些還站在一旁,望著那垂死的少女高興地拍著手,當作是助興節目。
唔夠你嗰故正
卡西加油

到了一個廣闊的地庫空間,一排羅馬式柱子頂著近六米高的樓底,中間果然有一個巨大的長方形泳池,又見這裡的人們比起上層更為豪放
我們則二說不說便向著少女遇溺的地點跑去,走到半路,Teresa 已指著水中的她,叫道:「係....係 June 呀!」

「June?你係話朱家四小姐嗰個 June!?」我驚訝地反問。

Teresa 大力地連點幾下頭。

雖然小紅魔一直對我都充滿敵意,她又曾經重創我心愛的 911 跑車,可是在這個危急的關頭,我仍然是想也沒想便推開圍觀的人群便跳進水裡去,花了幾番功夫,終於都將她救起,並平放在池邊的陸上,但她已經是奄奄一息了。

(待續)
第二百五十三話 擁有驕人上圍的尼姑

我見 June 動也不動,連呼吸的氣息也好像沒有了,當堂大嚇一驚,便一邊伸手到褲袋想把手機拿出來,一邊慌忙地道:「報....報警呀....」

「唔好呀!」Teresa 急急阻止我,再道:「你報警咪會將呢度啲嘢都爆晒出嚟?到時朱家實名譽掃地呀!!」

「我知道朱家嘅聲譽緊要,但係家陣搞出人命喎,咁點可以唔報警呀?」我加重語氣的反問。

Teresa 沒有回答我,卻一個箭步蹲到 June 的旁邊,檢查了半晌後,叫了一句:「邊個話搞出人命?」就立即俯首將自己的嘴巴對準她的嘴巴進行人工呼吸,連續換了幾口氣,又純熟地雙手重疊,往她的胸口一下一下按壓下去,如此手口交替的施展了一會,June 突然「噗嚇」一聲,把堵在氣管的池水吐出來,之後,便見她那張如死灰的臉蛋逐漸恢復血色。
非常感謝呀

好開心經歷咗七季,大家都對我不離不棄,我一定會好努力咁繼續寫落去
Teresa 的急救法簡直對 June 有起死回生之效,不禁令我嘖嘖稱奇,脫口讚道:「你....你好勁呀!」

「乜你唔記得咗我係私家看護嚟咩?」Teresa 笑道。

「係喎!」我亦笑了一笑,但又見 June 仍是不省人事,便再問:「不過佢仲未醒喎,咁係咪已經真係無事架?」

Teresa 想了一會,道:「以我所認識嘅 June 平時曳就係曳啲,但係未至於係道友,相信佢頭先貪玩 take 咗少少嘢,就同體內嘅酒精撞埋一齊至搞到冧咗啫,我哋將佢送返屋企休息下,瞓醒佢就無事架啦。」
小雲?後樓梯?
「佢屋企喺邊架?」我又問。

「June 都未嫁人,就梗係同佢媽媽,即係我二姐一齊住啦。」Teresa 答。

Teresa 口中的二姐就是二姨太承沐綾,也是我在朱家中還未見過的唯一家庭成員,她連「白髮太后」三姨太和「夜神月」七姨太亦不敢不出席的「三期一會」都可以缺席,我感覺到她應該是一個絕不簡單的人物!
二姨太所住的地方是「七殿」之一的「弘徽」,在我抱著 June 前往那裡的途中,我忍不住問 Teresa 有關二姨太的事,道:「上次『三期一會』,朱家上上下下就算係幾咁唔願意、又或者出緊差幾忙都好都會趕返嚟,唯獨係呢個二姨太無 show up 到,查實佢係咩人嚟架?」

「我同二姐都唔係好熟,我淨係知道佢嫁畀老爺之前有個好好嘅男朋友,去到談婚論嫁嘅地步,因唔知啲咩原因而散咗,跟住老爺就乘虛而入....」說到這裡,Teresa 自覺自己一說便說得太直接,便伸一伸舌頭,尷尬地笑道:「一個係我老爺,一個係我阿姐,我喺你面前講埋呢啲咁嘅嘢,好似唔係好方便呀呵?」
幾時入戲肉
你個標題咁吸引 真係令人期待
嬌人上圍

各位今晚賞月愉快
「我同你今晚喺得『Cooking Party』度出現,就係為咗朱家好,你唔對我坦白,我又點可以全力咁完成任務呢?你頭先唔係講過話你幫我即係幫自己架嘛?」我理直氣壯地反問。

Teresa 猶豫了半晌,點一點頭,還是繼續道:「正正係因為咁,個個都話二姐其實唔鍾意老爺,所以同老爺有關嘅人佢都唔會想見,喺『紫式苑』深居簡出過住好似隱居嘅生活。」

「咁唔怪之得佢不屑去『三期一會』啦。」我思索了半晌,又道:「蝦,不過我見朱家嘅其他人雖然好似唔多願意咁,但係都仍然會盡力咁出席,又謹遵朱建東所訂下嘅傳統,就算佢已經處於昏迷狀態,每次都仲同佢影全家福,都算係唔話得啦。」

Teresa 好像想說些甚麼,卻欲言又止似的,接著便指向不遠處的一間大屋,叫道:「呢度就係『弘徽』啦!」
我朝往 Teresa 指著的方向一望,再一邊走近一邊打量,這「弘徽」地下基座是一氣呵成的拱形柱廊,紅磚牆的立面整齊排列著一扇一扇威尼斯式窗戶,兩者均展現出新古典主義的建築風格之優美,不計早已荒廢的「承香」,跟「紫式苑」中其他仿歐式的新型建築相比,多了的是一種被歲月洗練過的質感和經歷史沉澱過的底蘊。

不經不覺來到了一道大閘前,我雙手抱著 June 所以只能靠 Teresa 按門鈴,但她卻久久沒有動作,更流露出若有所思的神情。

「做乜發呆呀?」我問。

Teresa 苦笑了一下,道:「無,諗諗下,我都唔記得咗對上一次見二姐係幾時咯,所以有啲緊張啫。」

「話晒都一家人,緊咩張啫?」我奇道。
「唉,你唔明架啦,二姐一出世就生於大富之家,同朱家其他姨太太好唔同,自小就嬌生慣養萬千寵愛在一身,聽聞結唔成婚嗰次係佢自出娘胎以來受到最大亦都係唯一嘅打擊,所以至令到老爺佢有機可乘,而本身係千金之軀嘅二姐階級觀念極重,一般下人或外人一律不見,就算係平時有關朱家嘅家事,都係靠 June、或者佢一個叫彌姨姨嘅近身隨從傳話。」Teresa 又歎了一口氣,再反問:「所以今次我哋失驚無神抱住 June 摸上門,我係咪應該緊張先?」
幾時有甜
嚟緊啦
想問部針孔攝影機浸咗水仲用唔用得?
聽到 Teresa 的形容,我相信這個二姨太應該是一個相當難頂的人,更令我想起連身為「亞索克斯曼」王子的哈爾仔都把我當成最好的朋友,區區一個香港四大富豪的次女,如果她真的看我不起,我也會毫不客氣地不將她放在眼內呢!

Teresa 見我當了機沒有回應,便轉頭望一望向我,隨即「呀」的怪叫了一下,再顫聲道:「你....你個樣呀!」

「我個樣咩呀?」我奇怪地問。

Teresa 拿出鏡子,並舉高放在我面前,道:「你自己睇下!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞