【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
第二百四十七話 三期一會的飯局

Siri 興奮了一會,冷靜下來之後,又問:「不過點至可以入到去呢?」

男男苦笑道:「如果真係有度暗門通去入面嘅暗格,學卡西話齋,總會有個可以打開道門嘅機關掣收埋喺度嘅。」

看到男男的反應,我亦再環顧一下四周,可見這地下酒窖佔地真的很廣,四通八達的拱形廊道兩旁全是頂上天花的酒架,每個酒架都插有數之不盡的紅酒,我真的不敢想像這裡的總存酒量究竟會有多少,便想到如果打開暗門的機關掣是其中一枝、或幾枝酒,要找出來確實也絕不簡單,才明白為何男男會即時擺出一臉愁容。

Siri 當然已明白我們在煩甚麼,沉思了一會,便提議道:「既然我哋都知道暗格就係喺嗰幅磚牆嘅後面,不如我哋索性爆入去咪得囉!」
支持卡西食女
「嘿,你估好似你頭先剪啲鐵絲網咁簡單咩?」我失笑了一下,再道:「整得個暗格同暗門就梗係想收埋啲秘密啦,如果強行爆入去嘅話,好可能就會郁到裡面啲機關,到時搞到一鑊熟咁點算呀?」

「今次卡西就講得有道理喇!」男男點一點頭,又道:「再睇呢度個酒窖仲擺咗咁多枝酒,能夠成功打開道暗門嘅正確方法好可能只得一個,仲要涉及唔知幾多、唔知次序、同唔知點嘅方式去郁啲酒,而其餘嘅除咗用嚟做煙幕之外,甚至有啲一郁錯咗就會啓動其他嘅保安裝置,以防止有入侵者亂試亂撞,所以喺未搵到進一步嘅線索之前,我哋而家最好乜都唔好搞住。」

雖然此刻我們沒法把暗門打開,但既然已確定了黃金的收藏位置就在「承香」地牢,所以這次探險總算不是無功而還。
而為了方便作更深入的調查,男男和 Siri 亦暗地裡已搬了進來我和 Rionna 的新居。

幾天之後,王禹伊終於從新加坡回港,我們在中午時分已收到她的通知,邀請我們晚上跟朱家一起吃頓飯,地點是「常寧」。

說到底,這是與整個朱家的首次見面,所以我還忍痛準備了一個平時不捨得買的日本溫室果籃作為見面禮,才去到王禹伊和她老公朱祖杭所住的「宣耀」會合,再一同前往「常寧」赴約。
「Hello,你哋叫我 Peter 得架啦,Elaina 嘅屋企人亦即係我嘅屋企人,記得當正呢度係自己屋企啦!」朱祖杭一見我們便友善地道,我雖然知道他的年紀若三十中,但外貌上卻像五十歲的老翁,個子不高,擁有酒桶一樣的身形,五官亦是肥腫難分,我想如果不是他雄厚的家底,根本就不可能可以娶得「主播 E 神」這種級數的美女為妻。

「晨晨,家姐唔喺度嘅呢幾日,住成點呀?」王禹伊問。

「好好呀,呢度環境好舒服,空氣又好喎,我直頭 feel 到肚入面嘅 BB 都健康咗呀!」Rionna 眉飛色舞地道,我知道她又在展示她的演技。

王禹伊笑道:「咁就好喇。」

「係呢,一陣食飯嗰度叫『常寧』,就係三姨太住嘅嗰間屋?」Rionna 又問。
嘩!有新一季

潛水系列
而家落街就可以潛了
水浸系列
王禹伊搖一搖頭,再道:「老爺出事之前一直就同三姨太住喺『貞觀』度嘅,患病之後,為咗方便養病就自己搬咗去『常寧』,再請咗一個叫 Teresa 嘅私家看護照顧佢,而嗰個私家看護後來就變成咗六姨太啦。」

「咁即係『常寧』而家係六姨太住緊?」我追問。

「都唔係啫,直到七姨太入咗門之後,老爺嘅病情就不斷惡化,跟住仲癱埋添,無幾耐,六姨太就自己搬咗去『梨屋』度。」王禹伊頓了一頓,又道:「雖然而家老爺嘅情況同植物人無乜大分別,不過每三個星期,我哋一家人都一定要坐埋一齊食餐飯,我哋叫做『三期一會』,而『三期一會』亦都一定要喺『常寧』度搞,因為老爺佢都可以藉住『三期一會』嚟親近一下我哋啲屋企人嘛。」

我又問:「今晚嘅飯局,就係『三期一會』?」

王禹伊點頭一下。
其實可能已經屌咗
Rionna 伸一伸舌頭,打趣地道:「乜好似講到唔用『三期一會』嚟逼大家,一家人都唔會坐埋一齊食餐飯咁嘅?」

王禹伊尷尬地笑了一笑,再道:「個別 close 啲嘅 Family Members 就梗係會自己約啦,例如我同三姨太咁,至於全家人大圍嗰啲,大家都咁忙,就真係只能夠靠『三期一會』架咋。」

同住在一起的一家人竟要透過一個名為「三期一會」的飯局,每三星期才可以勉強聚首一堂,可見朱建東雖然有七個老婆,盡享所有男人都趨之若鶩的齊人之福,但當他晚年患病的期間,一家人卻不能齊齊整整,身邊亦沒有一個親人照顧。
屌咗點會唔通知大家?
係呀,記得多多支持呀
「好啦,時候都唔早,我哋要出發架啦,遲到就唔係咁好啦。」王禹伊說罷,便請我們到外面,再登上一輛早已準備好的名貴房車,我不禁一忖,心想:「去同一個屋苑嘅另一間屋都要坐車?你哋啲有錢人係咪真係行多步都唔撚得架?」

車子拐了兩個彎很快就到達「常寧」,一個看來比昌哥年紀更大的老管家開門,笑道:「歡迎大少、大少奶,咦,呢兩位一定就係大少奶嘅妹妹同妹夫喇?你哋好呀,我姓孫,喺『紫式苑』入面個個都叫我做孫管家架,請入嚟啦!」

這個孫管家雖然年紀很老,又自稱為「管家」,但雙目炯炯有神,一點也不像一般的下人。

我禮貌地向孫管家點一點頭,之後,就被帶到一個宮廷式的大廳之內,可見巨型的水晶吊燈下一張長枱,鋪著長長的絲質枱布,上面放有華麗的燭台和整齊的餐具,並已坐得密密麻麻,只留下六個空位當中有四個應該是給我們。
已就坐的面孔可分為「認識」、「見過但不認識」和「完全未見過」三種,「認識」的除了坐頭位的三姨太外,還有四小姐、四姨太丹丹和五姨太 Scarlet 幾天前都已經「交過手」。

「見過但不認識」的有朱家二少朱祖材 Ivan 和三少朱祖權 Gordon,他們都經常在新聞或財經台上露面,真人的長相跟大少朱祖杭 Peter 猶如餅印一樣,一看便清楚是三兄弟,令我有點兒始料不及的是,坐我對面竟就是在婷熙醫務所的照片中有見過的那個「D 奶妹」鞏佳蕙,才猛然醒起她也是朱家的二少奶,記得相中的她連陪奶奶三姨太看醫生也穿成拋胸露臂,這刻她的一件緊身洋裝裙,露出約兩寸的乳溝來出席「三期一會」已不算是太過分了。

還有坐一左一右兩端的陌生美女,驟眼看來一個冶豔如花、一個清純若水,兩者打扮南轅北轍,均屬於「完全未見過」之列 。
安頓下來後,三姨太便向我笑了一下,道:「真係估唔到原來你就係 Rionna 嘅未婚夫,我哋喺『拔道』嘅校董會上有過數面之緣架啦,証明呢個世界真係好細!」

聽三姨太的語氣,似乎未知道我就是當天在「薔薇莊」參加哈爾仔婚宴的那個黃先生。

「今次好多謝朱家嘅幫忙,等我有個咁好嘅地方養胎。」Rionna 再拿著我帶來的果籃站起身,道:「首次同大家同枱食飯,呢度小小意思。」
三姨太向孫管家打個色眼,孫管家便走過來把果籃收起,三姨太又道:「我當正 Elaina 係我個女,而你又係 Elaina 嘅親妹妹,所以即係我嘅細女啦,既然大家都係自己人,說話就唔駛咁客氣架啦!」

「喺咯,下次食飯就千祈唔好再拎啲乜嘢嚟啦,唔通我哋朱家會同你哋計咩?真係同你計嘅話,你成個果欄送嚟條數都計唔掂啦!哈哈!」四小姐笑道,她說話時的表情雖然很和善,跟那朝早有極大的分別,但說話的內容卻是字字有骨。
三姨太斜斜望向對面那空位一眼,再問四小姐:「係呢,June,你媽咪今晚嚟唔嚟呀?」

原來四小姐的洋名叫 June,而剩餘兩個空位中有一個是她媽媽的。

那還有放在主席位置的空位又是留給誰呢?

「三媽,你都知我媽咪永遠都只活喺自己嘅世界入面,其他嘢乜鬼都唔理架啦,咪睇我係佢個女,其實我從來都唔知佢想點架。」June 苦笑了一下,再擺出一副愛莫能助的表情,道:「總之夠鐘就開飯,唔駛等佢架啦。」

三姨太望一望手錶,道:「都仲有時間嘅,我哋可以再等多陣。」頓了一頓,又向我們道:「咦,你哋未識得晒朱家啲人架嘛?不如大家趁呢個空檔自己介紹一下啦?」
接下來,每一個在席的人便輪著跟我們打聲招呼,各人座位和稱呼如下:

經一一介紹之後,連「完全未見過」的二人都知道是誰了。

原來冶豔女就是最後一個入朱家門的七姨太 Moon,我忍不住再細心打量她一番,瓜子臉蛋上是一張豐盈的紅唇和一雙深邃的媚目,堆出一副甚麼也不放在心上的神情、又或者是她早已練得把一切看破的覺悟罷了,留有一把金棕色的頭髮又長又捲,每次撥弄髮絲都把勾魂蝕骨的香水味道隔空傳到我鼻子裡去,這個處處散發著不應在家庭飯局中會出現的風塵氣息之女人,我當然未猜得透她的來歷,只能肯定她的姿色和霸氣都直逼「白髮太后」三姨太。

至於剩下來那個裝扮簡樸的清純女,就是王禹伊之前有提起過的六姨太 Teresa,我亦感到她應該是這裡眾人當中最平易近人的一個,因為由我們踏入「常寧」以來,她算是對著我們展露得最多親切笑容的人。

這個朱建東的口味真是雜得很,甚麼也愛!

「老爺嚟啦!老爺嚟啦!!」孫管家忽然喊道。
沒有文睇的我
決定由第一季開始重睇多次

話說有無師兄可以推介下其它甜故
老爺?難道是朱建東?但他不是已經變成了植物人嗎?怎下來吃飯?

突然,大廳的另一邊傳來清脆「叮」的一下,我連忙朝著聲響的方向一望,只見電梯門已經打開了,裡面竟是婷熙和她的叔叔楊禮韜,正在把一個神智不清並且癱賴在輪椅之上的老頭推出來。

對了,楊禮韜是朱家的家庭醫生。

至於那個老頭,不是「紫式苑」的主人朱建東還有誰!?

婷熙一踏出電梯就看到席上的我,但她當然沒有跟我相認,只是繼續和楊禮韜一起把朱建東推到長枱的主席位置才停下來。

最後一個空位,就是留給朱建東!
「朱爵士今日嘅情況認真唔錯,一定係因為佢知道今日係佢期待已久嘅『三期一會』呀!」楊禮韜笑了一笑,再道:「你哋隨便啦,我哋都唔阻住大家食飯喇。」

「真係唔該晒你哋,請慢行。」三姨太客氣地道。

孫管家送走婷熙和楊禮韜之後,便走回來,向著眾人朗聲道:「好,『三期一會』正式開始!」

(待續)
第二百四十八話 餐桌上.餐桌下

已病入膏肓的朱建東竟然會出來跟大家一起同枱吃飯,我實在是想也沒有想過!

見朱建東他全身猶如沒有一根骨頭般,躺在輪椅之上動也不動,雙眼雖然是有睜開,但目光散渙完全缺乏焦點,都知道他根本跟失明沒差兩樣,嘴巴半合不攏,除了持續地傳出令人起雞皮疙瘩的吟呻聲之外,嘴角還不時流出唾液,不禁令我想著,他這副德性,還要勉強推出來幹麼?

朱建東簡直就在示範著甚麼是「獻世」!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞