【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
想睇Siri啲咩先?
第二百五十九話 不請自來的探訪者

Siri 倒抽一口涼氣,道:「如果王禹伊同埋 Teresa 係幫緊三姨太做嘢,咁佢哋兩個咪都係『玫瑰會』嘅人?」

Rionna 的眉頭皺起,長長歎了一口氣,再道:「點解家姐會加入埋啲咁惡毒嘅組織架?」

「咁而家都無証無據,你又唔駛咁快下結論嘅。」男男安慰 Rionna,道:「講到底,三姨太雖然係『玫瑰會』嘅『白衣皇后』,但係佢亦都係朱家入面嘅『白髮太后』,王禹伊幫佢做嘢,同王禹伊係咪『玫瑰』,兩件事情暫時睇唔到有必然嘅關係嘅。」
「要搵証據好簡單啫,睇下喺佢身上搵唔搵到『玫瑰』嘅記認咪得囉!」Siri 吐了一句,再指一指向我,笑道:「你好彩啦,咁啱卡西佢就係呢方面嘅專家嚟添呀!」

Rionna 大喜,再捉實我叫道:「真嘅?咁你一定要幫我睇下我家姐係咪真係『玫瑰』喇!」

我當然知道 Siri 是故意這樣說來作弄我,我唯有敷衍應著 Rionna 幾聲「好呀」,再道:「不如講返分配遺產單嘢先啦,其實王禹伊都已經踢走咗 Moon、丹丹同 Scarlet 三位姨太太啦,乜再搞走埋多一個沐綾嘅分別真係咁大架咩?」

「我哋將兩個 Scenario 畫晒出嚟,再對比一下咪知囉。」岑學羚說罷,便拿出另一張白紙,並在上面開始畫起來。
首先畫出來的表格,就是只把 Moon、丹丹和 Scarlet 三位姨太太逐出,而沐綾還留在「紫式苑」的情況,如下:

Siri 將頭伸過來一望,便驚奇地道:「咦,雖然三姨太由之前 3.46% 升到上 4.57%,但係二姨太因為有輩分嘅優勢,亦都加到 3% 喎。」

男男點一點頭,道:「仲有,June 都由 2.01% 大幅度咁加到 3.41%,依照未夠廿一歲嘅承繼者要將所得嘅遺產交予『家管會』新主席保管嘅規條,二姨太最終所得嘅仲多咗 2% 添。」

想不到查案了得的男男,「數口」也是同樣厲害。
「嗱,我再將趕走埋二姨太嘅 Scenario 畫埋出嚟啦。」接著,岑學羚便在張紙上的空白位置,畫多一個表格,如下:

「三姨太同 Teresa 都可以分得多過 5% 喎!」Rionna 脫口叫了一句,再多望兩眼,又道:「不過就算二姨太無得分,三姨太加埋 Teresa 嗰份,夾埋都仲未夠二姨太喺承誌源攞到嘅 22.05% 多喎。」
我拿去岑學羚手中的筆,然後圈著朱氏三兄弟、Teresa 和三姨太這五人的名字,才道:「朱祖杭不褸都係老婆奴,實聽晒王禹伊嘅說話架啦,其餘朱祖材同朱祖權兩個庸才喺公司度都係對『白髮太后』唯命是從,分畀佢哋嘅遺產肯定都會係由三姨太話事,所以三姨太佢實際上可以控制到嘅股權,除咗自己承繼嗰份,再加埋 Teresa 同『三隻小豬』嗰四份就係 23.27%,已經多過沐綾擁有嘅 22.05%。」

Rionna 拍了自己的大腿一下,道:「如果係咁計,三姨太成為新主席後,仲可以用主席嘅身分攞埋 June 嗰 3.68%,全部加埋晒,比起二姨太反超前 5% 添呀!」

我吞一吞口水,又道:「似乎『東建』唔係三姨太嘅囊中物,要做埋『三原』嘅主席,至真正得到朱建東嘅所有權力!」
「咁呢個計劃成唔成功,能唔能夠將二姨太踢出局確實係最關鍵喎。」Siri 說到這裡,臉蛋忽然浮現出一點疑惑之色,再道:「不過我有啲唔明,明明二姨太佢已經深居簡出,『喱』喺『弘徽』入面潛心修行,過住嗰啲清心寡慾嘅生活都唔知幾耐,點解咁都會畀卡西佢打爛個齋盤嘅?」

「當時我同 Teresa 送 June 返『弘徽』,沐綾嘅隨從心腹彌姨姨一見到我,就猛話我面善,相信係因為我似沐綾嘅前男友嘅關係。」我頓了一頓,又道:「而將我帶去『弘徽』做餌用嚟引沐綾跌入圈套,似乎就係 Teresa 喺整個計劃嘅主要工作。」

「照計二姨太同佢條仔散嘅時候,Teresa 都未出現,咁呢單咸豐年咁耐嘅往事,點解佢又會知道嘅?」Siri 追問。

男男歎了一口氣,道:「Teresa 未做六姨太之前係朱建東嘅私人看護,其實喺佢未入『紫式苑』做私人看護之前,我查到佢原來曾經係 June 嘅家庭補習老師,所以喺好耐好耐以前,佢已經係經常進出一般人難以踏足嘅『弘徽』,就係因為呢個便利,畀佢洞悉到二姨太嘅死穴,一直保留到今時今日,造就扭轉『三原』股權分布嘅最致命一擊!」
男男雖說過這案件放手給我和 Siri 去幹,但她暗中也有調查各懷鬼胎的家族成員,而她的話亦令我想起 Teresa 對我的朝三暮四,不禁感歎起來,道:「啲女人真係恐怖,處心積累咗咁多年,表面上仲扮到對所有人都好友善咁,真係畀佢呃晒!」靜默了一會,我苦笑了一下,道:「最重要係沐綾佢係最有可能破到『承香』地牢個酒樽陣,同埋打開道暗門嘅人嚟,偏偏佢就喺呢個時候被逐出家門,本來所有問題都可以一次過就解決晒,朱建東真係死得唔合時!」
咁朱建東返生咪得囉
「你哋連『Cooking Party』都混到入去咯,偷運佢返嚟『承香』照計濕濕碎啫?」Rionna 以試探的口吻道。

我搖一搖頭,道:「我諗就無咁易喇,沐綾佢一出世就係『紫式苑』嘅主人嚟,咁樣畀班外姓人夾埋踢咗出家門,幾咁無面呀?性格高傲自負嘅佢又點可能肯偷渡返原本屬於自己嘅地方呢?除非踢佢走嘅人用八人大轎請佢返嚟啦!」

接下來,眾人無計可施,漸漸陷入一片沉靜,不知過了多久,門鐘忽然「叮噹」一聲的響起,我心裡當堂納悶著是誰那麼夜,便連忙跑去應門,來者竟然是婷熙!
法例只係限制未滿21歲唔能夠成為遺產執行人, 未影響受益人, 實際上可以去打法院推翻保管規條

本身未成年遺產保管人的權益同受益人有利益衝突 係可以作為撤銷代理人的理據
婷熙見我一副愕然的表情,笑道:「點呀?搬咗嚟咁耐都唔請我上嚟坐下,而家我咁夜不請自來,係咪唔歡迎我呢?」

「點....點會,請入嚟啦。」我攤一攤起手邀請婷熙入內,問:「係呢,你唔係要喺『常寧』度 stand-by 架咩?乜咁『錯蕩』呀?」

「我同叔叔一路坐喺『常寧』樓下等,等咗唔知幾耐等極都未有消息,叔叔就想自己走先,臨走時吩咐我要繼續留守喺度,直到收到朱家嘅決定至通知佢喎。」婷熙一邊走,一邊又道:「叔叔走咗之後,我就醒起你好似都係喺『紫式苑』度,同啲馬姐打聽一下,就知你而家暫時住喺『梅屋』度,咪特意過嚟搵你 say 個 hi 囉。」

一般平民百姓要看醫生,別說早已因人滿之患而「淪陷」多年的公立門診,就算是收費不菲的私立醫院,往往都要花數小時輪候,才能見到一刻千金的醫生一面,反觀香港四大家族之一的朱家,除了有兩位隨傳隨到的名醫當「御醫」之外,連等著為朱建東「拔喉」的決定也要留下其中一位免得待慢家屬,就知道有錢的人性命真的是稔貴得多罷了。
受教了

Ching 係律師?
男男一見婷熙踏進客廳,便笑道:「楊醫生,終於都有機會同你正式見面啦!」

婷熙一怔,望一望我,隨即回復一張笑臉,道:「嗯,無錯,我哋終於都有機會正式見面喇,男男。」

婷熙竟然也說得出男男的名字,這回便輪到男男的笑容變得僵硬起來,我當然知道箇中因由,因為男男曾受婷熙前夫所託去調查婷熙,並在所偷拍得的淫片中見過婷熙,當中情節包括我跟男男相認的經過,事後我亦有向婷熙談及,才演變成拿我和男男的 DNA 去驗,而隨著我得到是一份那令人痛心的化驗結果,我又怎會再跟男男提起呢?便連忙打個圓場,道:「無論之前係見過未識、又或者係識咗未見,總之而家就重新介紹一次,之後大家就係 Friend 咪得囉!」
說罷,就把婷熙逐一介紹給屋中的人認識,當她最後跟岑學羚握手時,岑學羚忽道:「真係估唔到喺咁嘅情況下,我竟然會同我嘅上家握手,真係幸會幸會!」

「上家?你話婷熙係你嘅上家?」我奇道。

「我係一個專門處理遺產嘅律師,富豪係我哋嘅『客戶』,富豪嘅醫生咪係我哋嘅上家嚟囉,無醫生幫我哋嘅『客戶』宣告死亡,佢哋嘅財產又點會變成遺產?我哋又點可以啓動成個機制,將啲遺產分畀啲遺產承繼人喎?」岑學羚笑了一笑,又好奇地問婷熙:「咁其實朱建東嘅情況係咪真係咁差,隨時都會兩腳一伸架啫?」
「較早之前係有啲危急嘅,不過經過我同叔叔一輪搶救之後,情況其實已經係穩定返落嚟。」婷熙面露一絲腼腆之色,道:「所以嚴格嚟講,呢一刻的確係無即時嘅生命危險嘅。」

Siri 瞪大雙眼,反問:「吓?無即時嘅生命危險?咁你哋又叫佢哋『拔喉』?」

婷熙解釋:「既然病人醒得返嘅機會可以話係同零都無分別,而以今時今日嘅醫療科技嚟講,靠『常寧』所配置嘅維生設備,朱建東嘅肉體真係可以有排擺,通常喺咁嘅情況下,我哋都會徵求家屬嘅意願後,用『拔喉』令病人得到真正嘅休息,對家屬亦係『長痛不如痛』,我認為,咁都係醫生應該做嘅事嚟嘅。」
朱建東會唔會長命過班姨太
Rionna 伸一伸舌頭,打趣的笑道:「嘿嘿,朱建東一日未死,家姐佢哋又點分佢啲身家喎!大家搞咗咁多嘢都係等呢個 Moment,問啲家屬『拔』唔『拔喉』?梗係幾大都『拔』啦!」

咦?對了!

朱建東一日未死,他的身家又怎可以分給別人呢?

我一想到這裡,便緊張得立即站起來,捉實婷熙的雙肩,急急嚷道:「呢個 Moment 朱建東都未死,只要你唔幫朱建東『拔喉』,佢喺法律上未宣告死亡,屬於佢擁有嘅所有財富自然就未可以變成遺產住,咁咪邊個都唔可以分唔到佢一分一毫囉?」

「講....講就係咁講,之不過,同朱建東『拔喉』咁大件事,一定係由我叔叔親自做架....」婷熙皺起眉搖著頭,道:「況且,我叔叔亦已經同咗家屬講過話除非有神蹟發生,否則朱建東已經無機會醒得返,你話我叔叔會唔會無啦啦改口?」

「神蹟就係,我哋手上有你叔叔同醫委會主席馮梁文婧通姦嘅証據!」男男突然跳起身叫了一句,再道:「話朱建東嘅情況有好轉嘅跡象,要多少少時間觀察一下應否『拔喉』,幫手同家屬講呢句咁無傷大雅嘅說話,點都好過自己嘅姦情被揭破啩,你話係咪?」

(待續)

第二百五十九話 不請自來的探訪者
第二百六十話 偷天大計

婷熙沒有立即回答男男,卻垂低頭似是仔細地考慮著,過了好一會,再抬起頭來望一望男男,又望一望我,才道:「我記得我講過,以後你哋有咩要我幫手,我幫到嘅一定會幫,而且,我雖然一直喺叔叔面前扮無嘢,其實我係時時刻刻都想同爸爸報仇,家下只係叫佢同家屬講句嘢啫,簡直係濕濕碎啦!」

「你肯幫手咁實在太好啦!」我大喜,連拍了幾下手掌,又忙道:「咁你快啲搵你阿叔傾下偈啦,『喪委會』隨時都會有決定,你千萬要楂緊時間呀,真係等到朱建東釘鬼咗就神仙都救唔返啦!!」

「好,咁你等我嘅好消息啦!」婷熙說罷,就匆匆離開「梅屋」,之後,我便將身軀放鬆地躺在梳化之上,長長舒了一口氣,又道:「咁而家除咗等婷熙嘅消息之外,都無咩可以做架啦?」

「其....其實,你會唔會開心得太早呢?」岑學羚忽然反問一句。
同岑律師瘋狂開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞