【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
卡西咪就係敗壞人地門風果個?
「係呀係呀,我搵唔到你就返咗去『梅屋』,都仲係唔見你同男男,無幾耐大少奶就過咗嚟,話朱建東隨時都有生命危險,要我跟埋一齊去『常寧』做証喎。」Siri 臉上便展現出一個如釋重負的笑容,道:「好彩途中見到你咋,因為負責影相嗰個係你,所有料都係喺你度嘛?」

王禹伊未等我回應已把打開車門,然後以更不耐煩的語氣,道:「咁你仲唔快啲上車?」

被王禹伊不斷地催促,我也不好意思推搪,再沒說些甚麼便登上車廂,心卻納悶著,因為不明白為何王禹伊會認為朱建東彌留之際是一個將罪証公開的合適時機,更重要的是,我在「Cooking Party」中根本沒有影到甚麼朱家人等的罪証,到時我該拿甚麼出來向她交差呢?

車程實在太短了,我還沒有想出能夠脫身的辦法車子已到達「常寧」,此時閘門內也停泊了不少名貴房車,還被應該是等候著自家主人的司機和工人擠得水洩不通,各人臉上的神色凝重,氣氛似是如臨大敵。
你哋頭先咪混入咗『Cooking Party』嘅?實影到好多涉及朱家啲人嘅罪証啦!

見到依句都知仆街了
下車後,由王禹伊的司機引領下,我們好不容易才穿過人群來到了大宅入口的大門,把守著門口的兩位馬姐一見來者是王禹伊,便一起把兩扇對開的大門打開,再不約而同地喊道:「大少奶,楊醫生佢哋仲喺樓上搶救緊老爺,你快啲上去睇下佢先啦!」

王禹伊點一點頭,便再加快腳步進去,我和 Siri 只好拼命地跟著她的身後走,「常寧」我在「三期一會」時有到訪過,但沒有到過二樓,我們經朱建東上次下來吃飯的電梯上去,電梯門一打開我還以為去了一家醫院,長長的白色走廊上,可見朱家的人們紛紛站在一幅落地玻璃前面等候著,我離遠便看到 Teresa 也身在其中,想不到她留我的那句「hope 2 c u very soon !」真的是快成這個樣子,更想不到竟會是一個如此的情況。

Teresa 已察覺到我的來臨,卻只是面無表情的望了我一眼,好像從來都未認識過我一樣。

在這個時候,我當然明白 Teresa 不便在其他家人面前跟我熱情地打招呼,但她也用不著這般冷漠吧?
一定有鬼啦
Teresa邊有咁好人
我繼續硬著頭皮一步一步的走過去,慢慢便看見朱建東就躺在落地玻璃另一邊的床上,裡面的設備完善得猶如一個深切治療部,他全身插著大大小小的管線連接至多座看似用來維生的儀器,楊禮韜和婷熙正在非常忙碌地為他搶救著,可是他完全沒有任何反應,從儀器所發出來軟弱乏力的心跳聲,都知道這刻的他已是油盡燈枯。

或者可以說,朱建東根本跟死去沒差兩樣,只是在維生儀器的支持下,在法律上他勉強還算是仍然生存罷了。
未幾,沐綾和 June 亦來到了,當沐綾看見我時固然表現得有點驚訝,因為她肯定不會料到王禹伊竟把我這個外人帶來,反觀我在此時此地跟一個在不久之前才鬼混過的她重遇亦很不自在,除了堆起一個半笑不笑的尷尬表情之外,我也不知道應當如何是好。

再過一會,楊禮韜和婷熙終於拖著疲累的步伐從病房走出來,楊禮韜脫下面罩露出一臉倦容,再道:「朱爵士已經陷入昏迷好一段時間,身體各器官嘅機能已經出現衰竭,相信狀況只會一直變差落去....」

孫管家踏上前一步,問:「楊醫生,你嘅意思係,老爺佢已經唔會醒得返?」

「除非有神蹟發生啦....」楊禮韜歎了一口氣,又問:「朱爵士嘅家人係咪都已經喺齊度?」

聽到這句話從醫生的口中說出來,都知道他下一步就是想徵求家屬的同意進行「拔喉」的動作,好讓朱建東的肉體長眠,並在法律的定義下正式蓋上「死亡」的印章。
孫管家左顧右盼,道:「楊醫生,人雖然係齊,不過我諗我哋都要傾下先至可以做決定。」

「好,咁我失賠先,有咩隨時 call 我。」楊禮韜說罷,與婷熙一同離開之後,孫管家便向著眾人,朗聲道:「喺咁嘅情形,根據老爺之前所交帶過我嘅指示,我除咗係朱家嘅管家,我而家仲以朱家家庭律師嘅身分,宣布『治喪委員會』即時成立,並暫時取代『家族管理委員會』嘅所有職能,在場嘅各位家庭成員自動成為『喪委會』嘅臨時會員,而主席將會由我擔任,直至『家管會』嘅新主席同會員能夠順利產生為止,老爺同我都希望『喪委會』喺呢個非常時期,能夠發揮加強家人與家人之間互信同溝通嘅平台,使到我哋嘅家族無論面對任何嘅狀況都達致平穩過渡,讓家規繼續傳承,家運繼續昌盛。」孫管家頓了一頓,又道:「而『喪委會』第一次嘅會議亦馬上要召開,請各會員稍移玉步到偏廳再詳談。」

我一早都已猜到孫管家不會是一般的下人,原來他真正的身分就是朱家的家庭律師,也是執行朱建東意願的重要人物,所以如期說孫管家是朱家的管家,倒不如說他是朱家的家臣更為貼設。
接下來,當我和 Siri 也隨著王禹伊進入偏廳,跟其他人一樣想就坐時,孫管家突然撲到我們的面前,道:「鑑於保密嘅考慮,『喪委員』嘅會議只可以係『喪委會』嘅會員至可以出席,我諗我頭先都講得好清楚,全部朱家嘅家庭成員會自動成為『喪委會』嘅臨時會員,但係當中好似並唔包括你哋兩位只係暫住喺『紫式苑』嘅外人喎?」

「佢哋兩個都唔係朱家嘅家庭成員,當然唔會係『喪委會』嘅會員啦。」王禹伊站了起身,再一邊環顧在座的各人,一邊冷冷地道:「之不過其他喺度所謂嘅家庭成員,佢哋有啲嘅所作所為似乎亦都有違《紫式規條》,咁佢哋又點可以成為『喪委會』嘅會員呀?如果任由得呢啲咁污糟邋遢嘅人沾手老爺嘅喪禮,我怕老爺會死都唔眼閉喎! 」
卡西又準備出醜
「Duncan 佢仲未死架。」七姨太 Moon 吐了一句,她雖然仍保持著一個懶洋洋的坐姿,卻忍不住反駁王禹伊,而 Duncan 想必就是朱建東的洋名。

王禹伊「哼」了一聲,再向著孫管家,問:「主席,我想問下你,我哋咁人齊又搞啲咩『喪委會』又盛咁,第一樣要決定嘅嘢,係咪要大家都同意幫老爺『拔喉』?」

「治喪委員會」即時成立,並暫時取代「家族管理委員會」嘅所有職能,在場嘅各位家庭成員自動成為「喪委會」嘅臨時會員,而主席將會由我擔任,直至「家管會」嘅新主席同會員能夠順利產生為止
呢個就係孫管家?
孫管家係個阿叔嚟
孫管家緩緩地點一點頭,再凝重地道:「我哋仲要討論老爺『拔喉』之後嘅安排,包括喺傳媒收到呢個消息之前,已經處理好分配遺產嘅事宜。」

「咁咪係囉,既然老爺嘅死已成定局,我哋不如就索性面對現實,大家都知道『喪委會』其實就係日後嘅『家管會』,所以我更加要趁老爺離世同埋治喪程序正式啓動之前,先將啲有辱家聲嘅人趕出『紫式苑』,咁都係想令到成個遺產分配過程更加平穩同順暢啫。」王禹伊冷笑了幾下,又道:「乜主席你唔係話咁係你同老爺都希望架咩?」

王禹伊今晚的表現,跟往日的她很不一樣。
自剛才我和王禹伊會合以來,她從言行之間不自覺地散發出來的急躁輕狂與目中無人,令我開始意識到,整個朱家最期待朱建東離世的人,很可能就是王禹伊,她要我替朱家清理門戶,「以正家風」只是一個冠冕堂皇的借口,真正的目的是要把圍著「香爐」的「鬼」消滅,因為分家產的人少了,能分到的自然就會變得更多!

但王禹伊千算萬算就是算漏了一點,就是她委託男男搜証的重要任務,最後卻落在我這個功夫只有半桶水的偵探助理身上。

想到這裡,王禹伊便指一指著我,道:「呢個係我妹夫就大家都知,不過其實佢亦都係出晒名正直可靠『田力偵探社』嘅偵探嚟,佢喺呢度住嘅其間影咗啲咩就連我都未知,不如就趁呢個咁人齊嘅機會放出嚟睇下,再由主席定奪應該點做啦?」

孫管家聳一聳肩表示沒有意見,眾人的目光就落在我身上,我卻久久也沒有反應,不知情的 Siri 見我發呆,便自把自為地伸手將頂在我鼻樑之上的眼鏡脫下來,再嚷道:「啲罪証拍咗喺入面呀,等我放出嚟畀大家睇啦!」

我苦笑了一下,心想:「嗱,男男,寃有頭債有主,係 Siri 佢將你『田力偵探社』個金漆招牌一手摧毁架咋,唔關我事架!」

(待續)
待續要等幾耐
第二百五十七話 家變

Siri 將除下來的黑框眼鏡連接至手提電腦,再經 Projector,將發光的畫面投映到白色的牆壁上,從第一視角所拍的是一個幽暗寂靜的庭院,我立刻便認出這是我和 Siri 在較早之前正步往「登華」參加「Cooking Party」之路上。

隨著我倆走進屋內,乏味的前戲亦很快便過去,轉眼間,畫面已播放著派對中為數不少的男男女女在放蕩地尋歡作樂的盛況,一幕又一幕性交和吸毒的片段呈現眾人的眼前,看得在場的每個人都咬牙切齒,儘管這是我拍下來的,現在翻看一次亦覺得非常淫亂和荒唐。

此時,七姨太 Moon、五姨太 Scarlet、四姨太丹丹和 June 的臉已變色,反觀王禹伊卻越看越得意,還一邊惺惺作態地搖著頭,一邊向著 Moon 道:「太離譜啦!你點可以喺『紫式苑』搞埋晒呢啲咁大逆不道嘅 Party 架!?」
Moon 堆起一個生硬的笑容,駁斥道:「條....條片拍到『黑媽媽』,裡面啲人又『朦茶茶』咁,無一個睇得清楚個樣,你話美國總統喺埋度都得架啦,又點肯定到一定係關我事呀?」

王禹伊轉頭反問我:「你一陣啲片係咪會再精彩啲架?I mean 會睇到個樣嗰啲呢?」

我根本就知道這已是我在「Cooking Party」中所拍得的全部,被王禹伊逼到牆角的我完全是無計可施,看來「醜婦」終須也要見一見「家翁」,唯有尷尬地笑了一下,再將真相說出來,道:「呢....呢啲其實已經係最精彩架啦....因為....因為我喺個 Party 度....都見唔到朱家啲人做咗啲咩衰嘢....更加唔好講話拍低落嚟....」

Siri 連忙捉實我的手臂,愕然地問:「咩話?你....你話你咩都影唔到?你講笑之啩?」
王禹伊則反常地「格格」的笑得嬌肢亂顫,再指著牆壁上的投映畫面,叱道:「佢就梗係講笑啦,你哋睇!」

眾人即時將注意力放回那片段之上,這刻已換成了三男三女群交的肉搏情景,六人雖在激烈的混戰當中,但六張臉仍能近距離的拍得清清楚楚,可見偷拍者的技術雖普通,但勝在膽色過人。

片中三位男主角我不認識,我就當他們是三個只負責做愛的道具罷了,而三位女主角縱使被大肉棒幹得面容扭曲,我還是一眼便可以把她們認出來,因為她們正是坐在我們當中的 Moon、Scarlet 和丹丹!
邊個係Scarlet 和丹丹
四姨太同五姨太
咁就少咗三個人分身家
詳見以下段落

【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇
https://lih.kg/bBOhnoV
#60 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
此幕一出,在場的其他人隨即掩著嘴巴「呀」的驚叫一聲,再不約而同地向她們投來詫異的目光,只見她們三人臉如死灰,尤其剛才還有點還擊之力的 Moon,現已猶如一個洩了氣的氣球一樣,由此可見這是千真萬確的。

但令我百思不得其解的是,連我自己都沒有見過這片段,為何竟會拍進我眼鏡的針孔攝影機當中呢?

「瞞騙自己嘅丈夫,做出呢啲咁苟且嘅行為....」王禹伊按停了片段的播放,再走到孫管家的面前,笑道:「我想問主席你,咁係咪有違《紫式規條》呢?」

孫管家歎了一口氣,然後問三位出軌的姨太太,道:「咁你哋仲有咩說話好講?」

她們三人默不作聲,只是無奈地互望一番,似乎都無話可說,孫管家就「咳咳」的清理喉嚨一下,再朗聲向眾人道:「我現在宣布,七姨太 Moon、五姨太 Scarlet 同四姨太丹丹,因違反《紫式規條》第三條嘅《淫戒》,要被逐出『紫式苑』,人嚟呀!」

片刻,幾位馬姐便把明仔帶上來,明仔向她們三人攤一攤起手,道:「三位,請!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞