【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
第二百七十話 從頭出發

我們登時被眼前的狀況嚇得目定口呆,卻一步一步不自覺地朝著那閃閃生光的門口走過去,直到終於踏進這個「紫式苑」的禁地核心,第一眼盡入眼簾的,就是一疊一疊堆積如山、反射得令人眩目的金磚!

彌姨姨顫聲道:「好....好多黃金呀!」

沐綾的雙眼亦瞪大猶如兩個乒乓球,驚訝地道:「由暗門照出嚟嘅金光,果然係喺裡面嘅黃金而嚟,『承香』地庫有寶藏並唔係傳說,而係真架!」

我執起其中一塊金磚檢視著,便看到表面刻著「聖庫」的字樣。

「係....係嚟自『聖庫』嘅金磚呀!」在我旁邊的 Siri 見狀亦脫口叫了一句,俯首思索半晌,又不解地道:「但係明明三姨太都講過話『拔道』掘出嚟啲金已經運走晒啦喎,點解仲會有一批收埋咗喺度嘅?唔通三姨太佢連自己條仔都呃?」

我們幾個還被「閃令令」的「金山」迷惑著,當然沒有理會 Siri 的提問,男男卻已經走到密室的另一邊,站在一張陳舊的書桌前,問:「你覺唔覺得呢本嘢有啲熟口熟面?」
推。
唔通係四十二章經!?
我一個箭步撲過去一看,見枱面放了一本殘破不堪的黑皮手帳,想了片刻便靈光一動,嚷道:「呢本嘢,咪十足十岑律師拎過畀我哋睇嗰本田中久一嘅日記咁囉?」說罷,我就立即拿上手翻看起來,裡面密密麻麻全是手寫的日文,通通都是我看不明白的。

此時,沐綾已走到我身邊,旁觀著我多翻幾頁,忽道:「睇睇下,乜啲字咁似我爸爸寫嗰啲嘅?」

「吓?」Siri 當堂驚奇地叫了一聲,再緊張地問:「咁呢本嘢咪即係你爸爸寫架囉?」

沐綾聳一聳肩,笑道:「我話似啫,未必係嘅。」

我將手中的黑皮手帳遞給沐綾,道:「你既然連啲日文似你爸爸嘅筆跡都睇得出,咁即係你會睇得明呢本嘢啦,咁不如就拜託你睇下裡面寫乜東東喇?」

「我爸爸咁鍾意日本文化,喺我同家姐細細個嗰陣,爸爸已經親自教我哋日文,不過我本身對日文嘅興趣就麻麻,學極都普普通通,不過我都可以試下睇下本嘢嘅。」沐綾接過黑皮手帳,細閱一會之後,就忽然長長「咦」了一聲,再道:「呢本嘢....唔係我爸爸寫架喎!」

「唔係你爸爸寫嘅?咁係邊個寫架?」Siri 追問。

沐綾一邊閱讀,又一邊「唔」了好一陣子,才答:「呢本嘢係一個叫三永志原嘅日本兵寫架,佢係大日本帝國陸軍第 23 軍,隸屬香港佔領地總督部輸送部隊中嘅一個小隊目。」

「香港佔領地?咪即係香港淪陷時期嘅駐港日軍?」我頓了一頓,再問:「咁本嘢講咩架?」
三永志原
承志原
個名係合埋
三加永咪承🫨
沐綾越看眉頭越皺,還不住搖頭,歎道:「本嘢寫啲嘢有好多都好深,我都唔係咁睇得明白,只係知道大致上係講呢個三永志原喺駐港期間執行咗個任務,呢個任務仲係好機密添架。」

「佢究竟執行咗啲咩機密任務咁巴閉呀?」Siri 心急的追問。

「佢係輸送部隊,我估就梗係同輸送有關架啦。」沐綾翻了幾頁,便指著其中一段,道:「好似係由一個喺『香ヶ峯』嘅『俘虜収容所』,送啲嘢去一個位於『寶雲山』嘅工地度囉。」

「香ヶ峯」的「俘虜収容所」?「寶雲山」的工地?
係咪就係拔道呀?定係就係呢個紫式苑,香x峯係咪紅香爐峰、寶雲山就係依家寶雲道半山嗰頭
即係承志源一早就夾起哂拔道D金,三姨太根本就見都冇見過
在日佔時期,日本駐港政府在香港實施了一系列的日化政策,當中包括將香港一些地方或街道換上日式的名稱,例如「皇后大道」改為「明治通」、「干諾道」改為「住吉通」、「黃泥涌」改為「青葉峽」等等,而「太平山」就是被日化成一個叫「香ヶ峯」的名字,難道手帳中位於「太平山」的「俘虜収容所」,就是指那個日軍以興建戰俘地下監獄作幌子,實則為挖掘「太平天國」寶藏的「拔道書院」嗎?

我急急追問:「你再睇下本嘢,睇下裡面有無寫嗰個工地,係咪起一個叫做『忠靈塔』嘅建築?」

沐綾只好又再埋頭在那本手帳中,未幾,突然雀躍地嚷道:「係呀!係呀!呢度真係有寫係『忠靈塔』呀!你點會知架?」

「三」和「永」加起來就是「承」,「誌源」的意思則是就算改名換姓,也不要忘記自己的根源,我想,我大概已經知道承誌源的來歴了。

我舒了一口氣,再凝重地道:「呢本日記嘅主人三永志原,佢點解同你爸爸承誌源啲筆跡咁似,係因為佢哋根本就係同一個人!」
最後一定要燒野食啦
不過可唔可唔好咁快 大家都會好唔捨得
雖然你出得越嚟越慢
甜又越嚟越少
但係我相信大家都好期待你出文
放心,成個故其實仲有好長,我只係要啲時間寫出嚟

非常感謝大家嘅支持
加速please
精神食糧
「吓!你話三永志原同承誌源係同一個人?唔係啩!?」沐綾和彌姨姨不約而同地失聲叫道。

我想到的,男男又怎會想不到?只見她向著沐綾踏前一步,道:「事實已經擺在眼前,三永志原,亦即係你爸爸承誌源,係當年被田中久一委派去『拔道書院』將插住喺『太平天國』寶藏入面嘅『斬妖劍』送往『忠靈塔』,以祭日軍將士嘅亡魂,同埋完成磯谷廉介『煮豆燃萁』嘅風水陣,而放喺我哋眼前呢堆喺密室刻住『聖庫』字樣嘅金磚,應該就係承誌源佢喺『聖庫』順手牽羊嘅一小部分。」

我緩緩地點一點頭,再道:「所以承誌源自稱年輕時曾經喺日本留學,其實佢係喺日本當兵就真,到而家成件事出落石出,我就知道點解承誌源會揀嗰三枝劣質酒為佢生命中最重要嘅酒,自『黑船事件』以來,西方文化大舉入侵日本,紅酒、白蘭地、威士忌呢啲洋酒亦因為咁而喺日本興起,但係真正嘅『來佬貨』只係得當時嘅有錢人至飲得起,於是就有日本酒廠生產出一啲廉價嘅代替品,好似呢三枝酒就係喇,亦係日軍經常喺軍中所飲嘅。」我望向那堆黃金,又道:「而隨住二戰結束,軍政府上上下下都『立立亂』,佢攞走啲金嘅事自然就神不知、鬼不覺,之後佢就留喺香港,改名為承誌源,仲用『聖庫』啲金磚發展佢嘅事業,漸漸成為香港首富之一....」

明治 26 年「電氣ブラン」
D故仔寫到咁似層層,我真係會有啲懷疑香港歷史

明治 40 年「赤玉スイートワイン」

昭和 15 年「Nikka Whisky Rare Old」
「原來爸爸有一段咁嘅歷史,亦係因為咁嘅原因而發跡。」沐綾想了一想,又嚷道:「咁講法,我咪即係日本人嚟囉!?」

我打趣地道:「嘿,咁你無得唔學好啲日文啦喎,三永沐綾!」

沐綾沒好氣地回敬我一下不屑的笑容,又隨手翻著手帳,忽然怪叫一聲,叱道:「喂喂,呢度仲夾住咗封信添喎!」

我連忙將夾著的信拿起來一看,便見已發黃的信封上的潦草字體寫著「給我的接班人」六個字。
我再深呼吸了一下,然後小心翼翼把信封打開,裡面藏有一條鑰匙和一封跟信封同樣地殘舊的信紙,上面手寫的內容如下:

當你看到這封信時,代表你已被我挑選成為我的接班人,而你亦將會代替我在「君子黨」中那「美麗騎士」 (Knight of Tiphareth) 的身分。

你要謹記,除了主席之外,「君子黨」是不容許世襲,當到你要傳位時,你屬意接班人的人選除了必需是男性,亦絕對不可以跟你有任何的血緣關係。

如果你同意接受此重要的任命,請你使用隨此函附上的鑰匙,打開那個黑色盒子,裡面保存了我留給你屬於「美麗騎士」的信物,這是你每次以「騎士」身分出席「君子黨」的活動時都必需要攜帶的。

記得我接任時,我的上手就只對我說了這麼多,我現在亦已不多不少的告訴了你,往後你在「君子黨」的「騎士」之路,就由你自己親身去走、親身去發掘吧。

祝你好運!

莫非這就是承誌源寫給朱建東,來把「騎士」之位傳給他的任命書嗎?
有呢個身份就安全過扮老野好多
感覺朱建東應該未睇過封信?
要當「君子黨」的會員,「生徒」是由「四大黨鞭」審批,「君子」和「紳士」則分別要通過「君子禮」和「紳士禮」的考核, 難道原來要成為更高級別的「騎士」,就只有透過現任「騎士」親自找接班人的方式嗎?

這的確是令人意想不到呢!

我見枱面空無一物,只好再細心檢查書桌,當手伸往枱底一摸,就摸到了一條類似手抽的坑紋,我指頭自然就卡住坑紋再向後一拉,信中所提及的那個黑色盒子,便是收藏在被我拉出來的抽屉之中。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞