【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
留言比卡西知,其實有好多人追緊
我聽罷,不禁語帶譏諷地反問:「乜最有辱家聲嘅人唔係應該係朱建東咩?風流成咁,又乜人都唔放過娶嚟做老婆!」

沐綾堆起一個無奈的笑容,道:「話明帝王之命,帝王後宮佳麗三千都只係等閒事,朱建東嗰啲又點會係有辱家聲呢?」

我伸一伸舌頭,道:「結咗又唔畀離婚,咁結錯婚咪仆街?」

「咁離婚又唔係會死嘅,但係你就唔好諗住分家產囉。」沐綾的眼珠靈巧地轉了一圈,再道:「不過其實我而家唔分都無所謂,因為喺爸爸過身時,我哋兩姊妹就已經根據輩分承繼咗爸爸嘅所有嘢,而嗰啲姨太太們吼住朱建東兩腳一伸時會分到嘅,其實都係嚟自我姐姐死時留畀朱建東嗰筆,班貪錢嘅女人個個都咁討我厭,姐姐唔喺度朱建東嘅老婆當中我嘅輩分就最大,我係特登要篤喺度嚟分薄佢哋架!」
難怪整個朱家唯獨是沐綾敢缺席「三期一會」,因為本身是承誌源女兒的她,因承繼亡父的遺產已成為了一個超級富婆,就算日後再以二姨太的身分去拿朱建東的遺產亦只是錦上添花而已,所以她根本不需要討好朱建東。

對了,既然沐綾是承誌源的女兒,那麼,她有可能會知道如何破解「承香」地庫那「酒樽陣」的秘密,便緊張地問:「係喎,你知唔知『承香』地底嘅事呀?」
多謝你哋呀

留言絕對係加速嘅動力
「乜你都想尋寶咩?呢度個個人都係咁傳架啦,話我爸爸唔畀任何人接近嗰層,實係放咗好多金銀珠寶嘛。」沐綾突然壓低嗓子,低聲道:「其實喺我細個嗰陣已經對嗰個所謂禁地充滿好奇,曾經試過靜雞雞跟住爸爸,偷睇佢郁酒窖嗰啲機關開咗道暗門....」

「吓,咁裡面係咪有好多金銀珠寶呀?」我追問。

沐綾「嘿嘿」笑了幾下,答:「我離遠裝入去,的確係見到有啲『閃閃令』嘅光由裡面反射出嚟,所以話嗰度收埋咗好多金銀珠寶,可能係真有其事。」

「原來啲人話『承香』有寶藏,係真架!」我驚奇地叫道。

第二百五十五話 有如軍紀一樣的家規
加速未
「嗱,我無講過我有親眼見到啲金銀珠寶架!」沐綾補充道。

「寶藏嚟喎!?乜你無再返去睇咩?」我又問。

「我一生出嚟已經咁有錢,就算真係有寶藏又點喎?我只知道爸爸好緊張嗰個地方,所以我亦都唔想有人去打擾嗰度。」沐綾狡滑地笑了一下,再道:「姐姐過身後,朱建東搬走埋,『承香』就荒廢咗,我索性話嗰度鬧鬼,啲人就生人唔生膽咁真係唔敢接近,整整下間屋日久失修就十足十成間鬼屋咁,再傳下傳下大家對嗰度鬧鬼嘅講法深信不疑添!」

原來「承香」鬧鬼這個「紫式傳說」,是由沐綾捏造出來的。
加緊啦
幾時再有甜?
同二太執多劑ok?
而暗格內有沒有承誌源的金銀珠寶我不關心,因為無論有或者沒有,三姨太也可以利用這個秘密地方來收起她在「拔道」掘出來「太平天國」的寶藏,如果不是,我們亦不會在那暗門外發現刻有「聖庫」標記的金磚,想到這裡,再急急問:「咁你仲記唔記得點打開嗰道暗門?」

沐綾擺出一副不明所以的表情,顯然都不知道我在急甚麼似的,但還是如實地作答,道:「呢件事對於年紀輕輕嘅我太刺激喇,因為如果當時畀爸爸知道我偷落咗去禁地,仲偷睇佢開個暗格,實畀佢吊起嚟打啫,所以就算事隔咗咁多年我都仲係好深刻,不過要我講返出嚟我都唔知點講好,如果畀我返去現場嗰個酒窖度,我諗我都有機會記得返當時爸爸係點樣做至打得開道暗門嘅。」
我大喜,連忙道:「我唔係想攞個寶藏,不過我真係好想去開道暗門睇下,不如我哋嗱嗱聲落『承香』嗰地庫酒窖走一轉啦!」

沐綾還未來得及答我,外面忽然有人大力地拍門,再不停地叫著:「小姐!小姐!」

是彌姨姨。

沐綾皺起眉頭,並將本來要說的話吞回肚子裡,再以責備的口吻,叱道:「彌姨姨,因咩事半夜三更喺度鬼殺咁嘈呀?」

「孫....孫管家啱啱打嚟,話老爺嘅情況好危急,未必過到今晚呀!」彌姨姨驚惶失措地道。

(待續)
第二百五十六話 失職的偵探

沐綾「嘿」的冷嘲了一聲,再擺出一張分辨不到悲喜的臉,道:「好多人都好期待嘅呢一日,終於都到喇....」

發生如此突發的狀況,霎時之間我也不知如何是好,便支支吾吾地道:「咁....咁而家點呀?」

「本來我都好樂意去幫你呢個忙去滿足下你個好奇心,之不過朱建東話晒都係我嘅丈夫嚟,佢喺呢個關頭我點都要喺佢身邊,所以點都好,你等我搞掂完啲家事再搵你啦。」沐綾說罷,便去打開大門,再向著站在門外已等得焦急萬分的彌姨姨,道:「你先送客人離開,然後叫醒 June,幫佢換件衫,跟住我哋即刻過去『常寧』。」
家陣嘅卡西太多責任喺身,真係好懷念之前無憂無慮見一個溝一個食一個嘅日子
沐綾已說得非常清楚,就算我怎樣的心急如焚,亦不好意思去打擾她見丈夫的最後一面吧?要知道在不久之前我還跟她上過床呢!所以心虛的我也不敢再說些甚麼,便乖乖跟隨彌姨姨離開。

彌姨姨因還要趕著去招呼 June,她帶我原路回到前院便匆匆跟我道別,之後我便自己一個繼續走出門口,準備打開閘門時,卻見門柄掛著一副熟悉的黑框眼鏡,附近的沙地寫著一句,如下:

this is ur 👓, hope 2 c u very soon ! ❤️

相信是 Teresa 剛才匆忙間忘了把眼鏡還給我,直到離開時才發覺,便掛在當眼的地方待我自己拿回。

我戴回那副眼鏡後,那獨有的花香氣味便不自覺地傳進我鼻子裡,這肯定是因為 Teresa 而沾上的,令我不期然又想起她的溫柔一遍。
卡西做人目的就係咁
接著,我將沙地上的字句擦走,就拿出手機來試著找找男男和 Siri,想告知她們有關朱建東的事,但電話還未接通,眼前忽然有一輛名貴房車慢慢地駛過來,並停在我的前面。

其中一邊車窗徐徐地降下來,我見坐在車廂中的竟是王禹伊,便指著她驚奇地問:「乜....乜你唔係唔喺香港架咩?」

「一收到老爺情狀惡化,我同三媽就即刻飛返嚟啦。」王禹伊道。

原來這個突發消息王禹伊和三姨太比我知得還要早,看來我和沐綾在小石屋中委實是「快樂不知時日過」了。

此時,王禹伊的旁邊突然多了 Siri 的頭伸出來,以高八度的聲線,問:「喂喂,你去咗邊度呀,我一搞掂咗嗰隻衣官禽獸就諗住嚟搵返你,但係行勻成個 Party 都唔見你喎!」
幾時屌到男男
「我去咗屌閪丫嘛」
想屌siri多啲
大家忘記了呀Kim?
原來 Siri 也在車上,我當然不想將我跟 Teresa 離開「Cooking Party」之後所發生的「遭遇」說出來,便急急反問:「搞掂?你點搞掂架?」

「咪整咗杯加咗料嘅嘢畀佢飲囉,佢呢個時候應該仲好安詳咁瞓緊。」Siri 神氣地道。

那俊男被 Siri 用他弄暈 Teresa 的手法對付,可算是報應。

Siri 亦果然不是一盞省油的燈,我之前擔心她會吃虧顯然是多餘了。

「Sorry,我唔係想打斷你哋,不過而家真係唔係傾閒偈嘅時候,因為我哋仲要趕去『常寧』見我老爺最後一面。」王禹伊插嘴道。

「我哋又唔係朱家嘅人,去嚟做乜?」我奇道。

「你哋雖然唔係朱家嘅人,不過你哋係嚟幫朱家嘅人,你哋頭先咪混入咗『Cooking Party』嘅?實影到好多涉及朱家啲人嘅罪証啦!」王禹伊提高嗓子,再道:「我就係要趁呢個機會喺所有人面前放出嚟睇,以正家風!」
副眼鏡做咗手腳
食咗誠實豆沙包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞