【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
物理上
呢鑊夠唔夠甜?
幾好不過再加甜
第二百五十五話 有如軍紀一樣的家規

睡了不知多久,我忽然被一下歎氣聲弄醒,是我懷中的沐綾所發出來的,接著,便感到我抱住她的一邊臂彎被輕柔地移走,我繼續裝睡卻微微瞇起雙眼偷看,只見她站起身離開了被窩,再執起掉在地上的「道袍」穿回身上,並將一身豐滿曼妙的胴體重新裹著。

我知道,情慾發洩過後的沐綾,這刻已是完全清醒了。

沐綾亦已察覺到自己正被我偷望著,卻氣定神閒地繼續走到梳妝枱前,一邊整理著儀容,一邊道:「你的確係有啲似佢,尤其嗰對充滿鬼主意嘅眼神,幾乎可以以假亂真,不過喺程度上,你仲係一個小混混,同佢仲差咗一大截。」她淺笑了一下,又道:「不過你都仲好後生啫,又或者就係咁,我至可以喺你身上,搵得返我同佢初相識時嗰種青澀嘅感覺,所以我仍然都多謝你,畀咗一場可以令我返去從前嘅夢。」

「你講嗰個佢....究竟係咩人?」我忍不住問。
用左幾個禮拜追完第六季
佩服師兄用咁多年去寫,但一次過睇個劇情又行得順
btw, 想問第7季幾時完,想完左先追
沐綾依然沒有望向我,只是以堅定的語氣,一字一語地道:「佢叫迪文,就係我以前嘅男朋友,亦都係我一生唯一愛過嘅男人。」

既然我已經跟沐綾發生過親密關係,她似乎亦不介意向我剖心析肺,所以我也不妨單刀直入,問:「哦,就係同你去到談婚論嫁嘅階段,跟住忽然之間散咗嗰個?」

我此言一出,沐綾手上的動作便立即停住了,臉上浮現出一個百感交集的表情,再緩緩地點了頭一下。

我再問:「既然你咁愛佢,點解會搞成咁?」

沐綾靜默半晌,彷彿在內心深處那堆滿回憶的檔案室中遊走了一遍,才徐徐地道:「我同迪文係大學嘅同學,我從來都無遇過一個好似佢咁聰明嘅人,佢嘅才華實在太吸引我,同咗佢一齊之後,我至知道真正愛上一個人係一樣咩嘅一回事,而我亦都好快就認定咗佢就係我要嗰個人,我仲暗地裡同自己講,呢個男人,我非君不嫁!
多謝你嘅追文呀

成個故仔我都係根據我一早制訂好嘅大綱去寫,所以你會發覺啲伏線同劇情都可以做到一環扣住一環,當然未計寫寫下心血來潮,又即興咁加多咗啲支線、或者主線寫得「融」咗嘅情況,令到呢篇小說已經比我想像中長咗唔少(同小卡西一樣?

正正因為係咁,第7季幾時會完都話唔埋,我只可以話家陣呢個位連我計劃中嘅一半都未 reach 到

你想儲埋一次過至睇當然唔係問題啦,不過就算唔追 live 最緊要都多啲上嚟捧下場吹下水啦,事關寫小說真係好鬼自閉架,無大家嘅支持我諗我一早已經放棄咗,所以我要再一次感謝大家畀呢個機會我呀
卡西變左肉便器
幾時有得睇卡西比豬西強姦
加油
唔知點解迪文呢個名係我腦海中浮現左劉德華個樣
但係劉華係文迪
雖然都係有超人性能力
識轉彎
點解同小卡西咁大仇口?
卡西文呢
部電話無啦啦死咗,搞到要delay呀
之但係嗰陣時嘅我太細個喇,處理感情事好唔成熟,加上有時我又會諗,我堂堂承誌源嘅千金小姐,邊個娶到我邊個就可以成為香港四大富豪之一嘅乘龍快婿,自小萬千寵愛嘅我又有大把公子哥兒拜我裙下,點解我要為咗佢放下身段喎?所以就算我哋拍拖,我同佢都成日鬥氣,佢一向都有唔少女仔痴埋身,我亦都特登 keep 住同其他男仔約會,我係故意咁做嚟激佢,其實都係想佢緊張我多啲啫。

直到有一次,我哋又因啲小事嗌交,繼而仲冷戰添,一如以往,我當然係等佢嚟氹返我啦,但係嗰次等咗好耐佢都無搵我,我越等越驚,越驚我就越無辦法再等落去,我知道我無得再呈強喇,於是,我就不顧一切咁去主動搵佢,我同佢講我唔想我哋繼續咁樣落去,仲講出咗我想嫁畀佢嘅心底話,點知佢諗都唔諗就拒絕咗我,無幾耐佢就輟埋學,從此就失咗蹤添,我有試過搵佢,但係點都搵唔到。」

「嘩,佢駛唔駛咁絕呀?」我脫口叫了一句,又問:「咁就係咁,你就嫁咗畀朱建東?」
沐綾苦笑地點著頭,再道:「我畀迪文狠狠咁拒絕咗,內心充滿怨恨同不忿,一心只係想以最快速度搵個另一個男人嫁咗去,因為我就算唔知佢去咗邊,但係我哋承家嫁女係大新聞,我知我嘅婚事一定點都會傳到佢耳中,只要佢心裡面仲有我嘅存在,就一定可以逼到佢現身。」

「呢點我明,但係我唔明點解個男人要係朱建東?當時佢係你姐夫嚟喎!?」我終於將我心裡最大的疑團問出口。

「朱建東一開始根本係想溝我而唔係姐姐,係因為我從來都無畀過機會佢,佢至轉移目標向我姐姐埋手,姐姐份人比起我單純得多,我勸過姐姐要小心朱建東可惜佢無聽,仲好快就畀朱建東溝掂咗,佢哋結咗婚之後,朱建東完全無將我姐姐放喺眼內,唔單只喺出面搞三搞四,仲繼續對我死纏爛打。」沐綾「哼」的冷笑了一聲,再道:「而喺我最脆弱嘅時候,朱建東當然寸步不離咁對我關懷備至想乘虛而入,但係最令我驚訝嘅,竟然係連姐姐都勸我去接受佢!」

我當堂瞪大雙眼,叱道:「吓!唔撚係吓嘛?」
姐妹丼
沐綾聳一聳肩,道:「姐姐話從未見過佢咁對一個人,如果我肯接受佢同嫁埋畀佢,佢一定會好心滿意足,以後就唔會再出去粘花惹草,姐姐仲話咁一直落去,佢都只會喺出面畀其他女人分,倒不如用自己個妹嚟將自己個丈夫留喺屋企,話晒大家都係自己人喎。」

我不屑地叫了一句:「咁都得!?」
「我當時好亂,我只想有咁快得咁快咁搵個男人嫁,等我可以搞一個有咁大得咁大嘅婚禮,再加上有姐姐嘅推波助瀾,我就真係應承咗朱建東同佢結婚。」沐綾頓了一頓,再道:「承家嫁女,新郎哥仲係承家嘅大女婿,當然會成為世界各地嘅頭條,我知道迪文佢一定會知道,我以為佢會喺我同朱建東臨結婚前嘅一刻出現,然後將我帶走,我真係咁諗。」她長長歎了一口氣,黯然道:「我無諗過原來有啲嘢係唔可以以為,到發覺我根本係玩唔起,已經太遲。」

兩姊妹共侍一夫的背後,竟有著一段這樣的故事!
沐綾又道:「當所有事情嚟得太快,就會令人產生太多可以呃自己嘅想像空間,但係到咗要發生嘅都已經發生晒,渴望會發生嘅結果都一一落空之後,大家唯有要面對現實,就係我被最愛嘅男人拋棄,同咗一個我討厭嘅男人結婚,而姐姐嘅丈夫亦都留唔住,更陸續有一個又一個嘅姨太太進駐『紫式苑』,姐姐就係咁被激到患咗抑鬱症,最後喺『承香』吊頸自殺。」

見沐綾越說越沮喪,我便嘗試安慰她,道:「正....正所謂逝者已矣,你姐姐人都唔喺度咁耐咯,你都係唔好咁傷心啦。」

「我明嘅,我點會唔明?每個人都要為自己嘅決定負責,講到底,最要向姐姐嘅死負責嘅人,始終都係姐姐佢自己,邊個要佢對一個錯嘅男人死心塌地呢?」沐綾伸手抺一抺從眼角滲落下來的淚珠,再回復淡然的聲線,道:「而朱建東繼續娶更多嘅老婆,對我嚟講亦都係好事,因為咁我就唔駛對住佢咁多,無幾耐我仲索性潛心修行,想以一啲清心寡慾嘅生活嚟洗去內心對迪文嘅牽掛,估唔到咁多年嚟,我瞞得到自己,但係瞞唔到身邊嘅彌姨姨,喺一個我又被思念之苦折磨得好緊要嘅晚上,特意將你帶嚟....」
原來沐綾和彌姨姨當了尼姑是因為這樣,我俯首想了片刻,又問:「既然你咁憎朱建東,咁點解唔乾脆離婚呢?」

沐綾解釋道:「我爸爸生來一副帝王之命,本身亦都係一個非常之傳統嘅大男人,所以佢生前所訂立嘅家規講求紀律秩序同階級輩分,凡有家族成員做出有辱家聲嘅行為都會立刻被逐出『紫式苑』,亦會被褫奪繼承佢遣產嘅資格,呢個好似軍紀一樣咁嚴格嘅家規就叫做《紫式規條》,而每一個往後新加入嘅家族成員都要簽署同意書強制依從,令到《紫式規條》可以一代一代咁傳承落去,就好似國家憲法咁唔可以被取代,爸爸話咁至可以令我哋嘅家運繼續昌盛落去喎,當中列明嘅行為就包括離婚。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞