【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
又係玫瑰
Moon至少有紫衣級數掛
好,決定翻睇薔薇果part多一次
「我本身唔係一個迷信嘅人,所以本來都唔係咁諗,但係自從老爺出咗事之後,有啲開始群佢嘅家庭成員漸漸畀佢搞到染上惡習,佢仲耐唔耐喺自己屋企搞一個 by invitation only 名為『Cooking Party』嘅聚會,我肯定呢個 Party 裡面一定有好多唔見得光嘅嘢發生,所以你話老爺佢搞成咁關唔關佢事?我覺得絕對關囉!」王禹伊越說越激動,胸口的一雙「E 奶」在急促的起伏著,看得我也要吞一吞口水,之後又聽見她道:「之前朱家各人就算唔係好親密,但係都叫做正正常常,生活循規蹈矩,係七姨太嚟咗就搞到『紫式苑』烏煙瘴氣,再任得佢亂嚟,朱家實畀佢搞到名譽掃地,三姨太為咗頂住成個『東皇朝』已經周身唔得閒仲點理得到屋企啲嘢咁多,如果喺咁嘅環境我都仲唔出手嘅話,我又點算得係朱家大少奶呢?」
王禹伊當然不會知道三姨太除了是「東皇朝」的代主席之外,還有另一「白衣后皇」的秘密身分,單單是要在「拔道」尋寶和處理掘出來的黃金已是夠她忙,而朱建東是「君子黨」中地位崇高的「騎士會員」,對「玫瑰會」來說,把他弄成如此痴痴呆呆的模樣亦一點好處都沒有,所以王禹伊對七姨太的懷疑,我亦覺得不無道理呢。

原來冶豔如花的七姨太,那朵花竟然是「死神之花」!
「對住呢個女人得我一個人真係無晒辦法,但係如果貿貿然搵出面嘅人幫手,我又唔可以保証到件事唔會揚出去,因為我哋朱家喺香港實在太出名喇,任何有機會令到家聲受損嘅我都擔當唔起,諗嚟諗去,只有我借幫妹妹搵地方養胎,等田偵探你哋順理成章咁搬埋入嚟,咁至可以又幫到我手、我又放心。」王禹伊以懇求的語氣,向著男男道:「田偵探,我早有聞你為人正直又不畏強權,我希望你哋可以調查七姨太呢個『Cooking Party』,拍低晒入面啲罪証,等我可以將一啲敗壞朱家聲譽嘅人趕出家門,以恢復返『紫式苑』呢處咁靚嘅地方本來嘅平安同寧靜!」

原來我們忽然間可以進駐超級豪宅的真正原因,是因為要參與一個為朱家清理門戶的計劃,天下間真的沒有免費午餐!

(待續)
卡西今次到底要食邊個?
想食邊個先?
三姨太
孫管家同看更s
識食喎
男男
第二百六十一話 不簡單的簡單任務

對於王禹伊的委託,雖然男男還沒有正面答覆,但從我作為「田力偵探社」大師兄多時的經驗,男男是不會袖手旁觀的,所以直到王禹伊離開「梅屋」後,我便問男男:「我哋真係會幫王禹伊呀?」

男男果然就點了頭一下,直認不諱地道:「嗯,我的確有咁嘅打算。」

「但係我哋嚟到『紫式苑』嘅目的係要將三姨太收埋嘅黃金搵出嚟喎,既然而家已經確定咗藏金嘅所在地點係喺『承香』嘅地牢由一個『酒樽陣』守護住,我哋點解唔繼續重點朝住呢個方向調查,反而要節外生枝去理埋人哋啲家事呢?」我不解的問。
「我當然同意『酒樽陣』背後一定係收埋咗一啲好重大嘅秘密,而我哋要破呢個『酒樽陣』亦都係事在必行嘅事,之不過喺未發現到其他突破性嘅資料之前,盲目地繼續執住呢一點除咗只係轉牛角尖,仲好可能會忽略咗成幅 Big Picture 添。」男男俯首思考了一會,再道:「就好似『盲人摸象』咁,就算我哋係盲嘅都好,我哋都唔可以淨係摸死隻象嘅某一個位,明唔明白呀?」

我想了一想,又追問:「咁你即係話,就算我哋而家走去幫王禹伊,其實都會係幫緊成件事?」
有關三姨太嘅背景,可重溫第一季第三十話「白髮太后」

👇🏼傳送門

【重甜/都市狂想/獵奇】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》(4)枱底下的廝殺
https://lih.kg/iHKBHpX
#165 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
更正:呢集應該係二百五十話至啱
「我只係知道,成個朱家收埋嘅秘密,好可能係超乎我哋每個人嘅想像。」男男伸出兩手,輕輕按在我和 Siri 的肩膊,再笑道:「所以唔多你哋兩個盲人幫手四周圍咁摸下,我又點可以喺嗰個位度繼續轉牛角尖呢?」

原來王禹伊的委託,男男自己沒有打算出手,而是選擇放手讓我和 Siri 去主理,便脫口反問:「吓....王禹伊單嘢....你由得我哋兩個搞?」

「我之前去美國起古校長嘅底時,你同 Siri 都有合作啦,仲好成功咁完成咗姚一卒嘅委託添,相比之下,呢單只係查下隔離鄰舍搞嘅 House Party 嚟,再『係咁咦』咁將裡面嘅形況影啲出嚟,點睇都係一件好簡單嘅任務嚟啫,以你哋兩個人嘅實力,綽綽有餘啦!」男男胸有成竹地道,顯示出她對我們充滿了信心。
未等我作出反應,Siri 已搶著叫道:「好!你就放心交畀我哋啦!」

既然 Siri 已經一口答應了,我只好將說到嘴唇邊的憂慮吞回肚子裡。

有時我也真的很羡慕 Siri,比起我的「思前想後」,她的「有前無後」才會令做人的煩惱少一點。

之後,我和 Siri 便分頭進行明查暗訪,再把收集到有關「Cooking Party」的資料一起作歸納。

我再用多幾包的「Davidoff」做餌,便在昌哥和明仔的身上打聽得到「Cooking Party」會不定期在七姨太的巨宅「登華」中舉行,被她邀請的賓客都是攜眷,或是帶備一款美食以供給在場的各位享用,是一個性質類似「大食會」、純粹以食交友的健康社交活動。
有關朱家背景,可重溫第一季第三十五話「療傷記」

👇🏼傳送門

【重甜/都市狂想/獵奇】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》(4)枱底下的廝殺
https://lih.kg/iHKBKiX
#243 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
lm
當然,我知道這個是「Cooking Party」的幌子,騙得到別人卻不能騙到我,我很快便看得出兩個疑點了。

第一個疑點,所謂「不定期」的定義,原來是指每逢三姨太不在香港的週末,由此可見七姨太也會給三姨太面子,偏偏就如王禹伊所說,三姨太已經有整個「東皇朝」要她打理,而實際上她「正職」又是「玫瑰會」的「白衣皇后」,試問她怎會有閒情去理會朱家的家事呢?
識食一定係食朱建東
八姨太
第二個疑點,看朱建東現時的狀況,他的太太們根本和守寡沒有分別,而根據「Cooking Party」的玩法,如果明知參加者當中不乏寡婦,也要堅決執行攜眷的規定,這不是荒天下之大謬嗎?因此,會出席「Cooking Party」的朱家太太們,理應只能夠為外來一雙一對的來賓,準備好美食罷了。

單單是這兩個疑點就好像已在宣告著,七姨太的「Cooking Party」,肯定不是如表面那般簡單。
「睇嚟要揭開『Cooking Party』嘅真面目,少不免要親身入去體驗一下至得喎,之但係嗰個始終都係私人派對嚟,照計去得都係七姨太嘅朋友嚟,七姨太仲會預先將出席派對人士嘅名單交畀『食蕉』核實身分,唔係 on 佢個 Invitation List,恐怕連『登華』門口大閘嗰關都過唔到喎。」我再以 Brainstorming 的口吻,道:「一係就靜靜雞咁爆入去?」

「爆入去?嘿嘿,我以為你份人唔鍾意『監粗嚟』架添?」Siri 笑著反問一句,便將一張咭紙放在枱面。
我立刻拿上手檢視一番,只見小小咭紙光面的印刷用色繽紛絢爛,洋溢著一片輕鬆和歡樂的氣氛,左上方還畫了一堆白雲似的圖案,想必是一頂卡通版的廚師帽,而下方則印有仿手寫的絹秀文字,內容如下:

Cooking 是快樂的泉源
Cooking 是友誼的憑証
Let’s get Cooking!

誠邀你和你最愛的另一半
本週六晚上𦲷臨「紫式苑」的「登華」
跟我們一起享受 Cooking 的樂趣

- RSVP info printed on the back -

*Reminder: Please dress for the mess*

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞