【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
因為哈爾仔係諍友嘛
文呢?
我繼續朝聲音來源的方向一直走,來到了一間裝潢華麗的睡房,這裡有兩扇對開的趟門,留著約半寸的門隙滲出柔和的燈光,聲音就是從那兒傳出。

我吞一吞口水,然後躡手躡腳的步近那條門隙,直至我可以窺看到裡面那浴室的情況,三姨太果然就是泡在浴缸之內,而所發出男女交談的聲音,則是來自她手上的一部 iPad,雖然我看不見那 iPad 的屏幕,但相信她正跟一個男人 FaceTime 中。

FaceTime 是視像通話,亦即是對方可實時看到三姨太赤條條浸浴的模樣,那忠貞的女人竟然和丈夫做完愛之後,便跟另一個男人在浴室中「肉帛相見」!?

我肯定三姨太跟這個男人的關係非比尋常!

雖然我不是真的她的丈夫,但一陣強烈「已戴」的感覺驟然湧上心頭!!
舊讀者留名, 差不多年幾無睇, 一口氣睇哂第六第七季
無記錯你仲係第一個留言嘅讀者
係呀, 比甜故呃左入黎, 點知係劇情故
最要命的是,那把聽起來不算年輕的男聲竟然有點熟悉,我肯定是有聽過的,卻怎也想不起在哪裡!!!

在我㥬惶無助不知道如何是好之際,他們對話的內容就不經不覺傳入我耳裡。

iPad 中的男聲略帶醋意,質問:「我覺得自從條老嘢醒返之後,你成個人就好似紅粉緋緋咁,乜佢餵你餵得好冧咩?」

三姨太笑得嬌軀亂顫,反問:「咩喎,又係你叫人哋嫁畀佢嘅,你而家呷醋呀?」

男聲「哼」了一聲,冷冷地道:「我驚你唔記得邊個至係你真正嘅老公啫。」

「我唔記得?」三姨太收起笑容,臉色一變,再嗔怒地道:「你話我嫁完一個又一個、仲要一個比一個老係為咗乜?我冒住死十次、一百次都唔夠嘅危險,背叛『玫瑰會』出賣『黑衣女皇』,做咗咁多嘢又係為咗邊個?咪又係全部為咗你!」

三姨太此言一出,我當堂晴天霹靂!

原來三姨太不只對朱建東不忠,她竟然對「黑衣女皇」亦也不忠!?
又Mike Yip?
定福伯嚟
都幾有機會係
「我知,我知你對我好,我亦都係因為對你真心至會有咁嘅反應啫。」男人歎了一口氣,道:「老實講,我最驚嘅當然唔會係嗰個老到就嚟死嘅老嘢啦,而係新搬入嚟嗰條𡃁仔呀,你知啦,佢鹹濕到出汁,雖然其貌不揚,但係對啲女又唔知點解寧捨有辦法架喎,食完一個又一個,連你嗰個不食人間煙火嘅二姐都居然真係畀佢搞掂咗!」

他口中「其貌不揚」的「嗰條𡃁仔」,是指我嗎?

「搵佢入嚟『紫式苑』係你諗出嚟架喎,你而家反而驚返佢轉頭?」三姨太奇道。

男聲低壓聲線,道:「之前我都清楚晒佢嘅一舉一動,我就梗係放一百個心啦,最近我突然之間無晒佢嘅消息,我都唔知佢係咪進行緊啲咩秘密計劃,你知佢做啲嘢一直都咁出人意表,我真係好驚臨到開『騎士圓桌會議』至出啲咩差池,到時咁多年嘅部署同心血,就咁就功虧一簣就『大檸樂』啦!」

吓!為....為何這個男人會清楚我的一舉一動?難道....難道我身邊有他的「無間道」!?

粒粒如豆大般的汗水漸漸從我的額角流下來。
李大海?!
似福伯
搭咁大個雞棚😱
定時留言,等卡西知道仲有讀者
唔似my啦
卡西講過化左灰都認到佢
「條𡃁仔佢得把口之嘛。」三姨太失聲笑了一下,又語帶揶揄地道:「況且,如果講當今世上對女人最有辦法嘅人,嗰個又點會唔係你呀?」

「你又講咗去邊呀?」那男人見三姨太的妒忌心又在蠢蠢欲動,便連忙扯開話題,道:「係呢,『拔道』批金點呀?」

「你就淨係緊張批金架啫!」三姨太不屑地吐了一句,再道:「你吩咐我做嘅手腳亦都已經準備好晒喇。」她頓了一頓,又笑道:「嘻,你知唔知呀,我呃女皇話我仲要多啲時間至運得走晒批金,搞到佢不知幾緊張,仲好心急咁催我要快啲添,我諗佢發夢都估唔到,佢日望夜望可以改朝換代嘅所謂霸業,最後會變成我哋嘅計劃嘅一部分!」

「最可憐係佢個寶貝仔,畀阿媽無啦啦點鬼咗入『君子黨』,捧到佢上『紳士』,仲要唔知頭唔知路就去開埋啲咁嘅『騎士圓桌會議』,我諗佢到時真係死鬼咗都仲未知道發生緊啲咩事呀!嘿嘿嘿!」那男人說罷,便繼續猙獰地狂笑下去,我卻發現,我渾身所冒出來的冷汗,已經把整件襯衫都漿住了。

一向我也有預感,所有的謎團,都會在即將舉行的「騎士圓桌會議」中得到解決,而在不久之前我亦忽發奇想,說不定還會有其他未知的陰謀會衝著這個會議而來,誰料這個「奇想」那麼快便已經得到印証!
我很早就知道「東皇朝」的代主席「白髮太后」背後是替秘密組織「玫瑰會」做事,但原來令三姨太一直以來全心全意賣命的並不是「黑衣女皇」,而是此刻 FaceTime 中那所謂她「真正的老公」,這個神秘人,竟然能夠將「玫瑰會」中一人之下的「白衣皇后」之肉體和感情玩弄於股掌上,我實在太想見識一下,可恨我站的角度怎也看不見他的廬山真面目!!

想到這裡,我才意會到,我曾以為已經征服了三姨太的這種想法是何等可笑?怕且飾演著朱建東的我,剛才跟她的親密接觸只是她在任務期間的一場逢場作戲,再讓她藉此順道發洩一下情郎長此以來對自己的感情虐待罷了!!!
係咪開始入最後直路!?

第二百六十七話 忠貞女人不忠了

轉下畫風,大家又覺得點?
都係鐘意你一開始畫果啲,啲AI 千篇一律咁
睇返文中的線索
唔似係大家講嗰幾位

你指霍飛凡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞