【卡西進軍豪門!?】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第七季:紫式篇

976 回覆
72 Like 6 Dislike
第二百六十一話 一家之主的強勢回歸

我睡了很久很久,連自己都搞不清楚究竟有多久,只知道是日以繼夜、夜以繼日的睡,做了很多零零碎碎的夢,有些很虛幻、有些卻很真實,真真假假,真假難分。

在那畫面中略帶有雪花的夢境裡,我看見另一個自己身處一艘漁船上,正渡過著驚濤駭浪的航程,目擊身邊一個又一個同行者拋走繼而被怒海吞噬,在我為自己的運氣暗地裡喝彩時,突然一個超過十層樓高的巨浪,將早已五勞七傷的船隻都捲翻了,我眼前一黑,源源不絕的海水就從鼻孔灌進我的肺裡去。
自出娘胎以來,我的命運從來沒有一刻讓我好過,這次果然也不例外,一早已準備好以死一拼的我,連忙運勁將體內的海水逼走,再張開四肢奮力手地從眾多垂死的人們游出一條血路,任打過來的風如何的大、浪如何的高,都不曾打亂我勇往直前的決心,費盡九牛二虎之力,總算捱過了一個最長的黑夜,直至到達彼岸時,我全身筋竭力疲得只能動也不動的躺在地上,就算眼睛被鹹水刺痛得一時睜張不開,都知道風雨已經遠去了,等待著我肯定會是一個晴朗無比的人生。

忽然,好像來了一群人圍著我,其中一個女人首先開腔,問:「醫生,我見到老爺隻手好似郁咗幾下咁,係咪代表佢就嚟就會醒返架啦?」
推。
旁邊一把男聲,答:「朱爵士呢一刻雖然仲係處於昏迷,但係根據連日嚟嘅全面觀察,我留意到佢腦部嘅活動越嚟越活躍,就好似一個充滿活力嘅靈魂,困住咗喺一具荒廢而久嘅軀殼入面咁,偶然做出一啲神經反射動作,係出於身體嘅機能未完全配合到佢呢個咁亢奮嘅精神狀態所致。」

另一把女聲追問:「咁即係老爺開始郁返、同佢會醒返係兩回事?」

男聲輕聲笑了一下,道:「我頭先講嘅只係形容緊朱爵士呢一刻嘅情況,如果佢可以持續咁維持呢種咁強勁嘅生命力,我相信,佢真係好有可能會醒得返架!」

「如果係咁就真係實在太好啦!」第三把女聲一邊拍掌一邊道,接著其他人亦開始歡呼起來,四周一片欣喜。

我實在是太好奇,忍著鹹水的刺激亦要把雙眼睜開,卻見圍著的人群沒有了,只有一個嚴肅的老人坐在一張餐桌前,枱面上放了幾枝酒,老人自斟自飲了好幾杯後,便不客氣地問:「你想娶我個女,係咪為咗我啲錢?」
想邊個上先?
最鍾意二太太?
係咪阿moon好屌啲
邊個都好啦…
相信大家係想卡西寫快啲
我沒有機會多想,便聽到自己在道:「我話唔係為咗你啲錢,你都唔信啦!」

老人「哼」了一聲,又道:「你竟然喺我面前都咁坦白?」

「你知你個女有幾鍾意我架啦?如果而家我話唔同佢結婚,我諗佢會即刻走去自殺都似!可以令到佢對我咁死心塌地係我嘅本事,你係一個做開大事嘅人,無理由唔鍾意啲有本事嘅人做你女婿架?」我笑了一笑,又道:「你膝下一個仔都無,你嘅財富同權力遲早都係歸我嘅,有我嘅本事會將你所擁有嘅嘢發大你應該感到欣慰,都總好過交畀一個忠忠直直嘅白痴仔敗晒你畢生嘅心血啩?」

老人冷冷地道:「你嘅野心都真係好大喎?」

「我偷渡落嚟時,屈蛇嗰隻船就逼咗一百個好似我呢啲想擺脫自己命運嘅人,點知中途遇著大風暴,隻船打沉咗,我就係由屍體堆中突圍而出,再冒住風浪游咗三日三夜至到香港,如果我野心唔夠大,你話我點對得住同我同船嗰一百條喺大海中飲恨而死嘅人命?」我深呼吸一下,再以堅定的語氣,道:「我,係背負住一百個人嘅期望,所以我嘅野心,亦都比其他人大一百倍!」
老人一怔,之後竟忽然狂笑起來,我完全是始料不及他會有如此的反應,他還倒了一杯酒,遞給我道:「我就係一直搵緊好似你呢啲咁不擇手段、而又會飲水思源嘅人!」

我接過酒杯,只是輕輕呷了一小啖,就被劣質的烈酒嗆得連續的「咳」著。

老人卻沒有理我,繼續道:「要成為我真正嘅接班人,必需要係男性,所以你除咗會係『紫式苑』同『三原』嘅主人之外,你仲會從我嘅身上,承繼一份大到超乎你想像嘅權力!」

我抺一抺嘴角,再緊張地追問:「咁係咩呀?」

老人笑而不語,然後竟在我面前慢慢地飄走!

「你未答我!你唔好走住呀!」我急急追出去想留住那個老人,誰料拔足的第一步便踏個空,身體當堂失去平衡,「砰」一聲掉在一個黑洞之中,一陣粉身碎骨之痛隨即傳遍五臟六腑,痛得我就此昏暈過去。
你未出文!你唔好走住呀!
9估卡西解迷成功 直接成為君子核心成員
暈倒了不知多久,忽然好像聽到一對男女的絮語,才把我弄醒。

女聲道:「點會咁架?條老嘢又會無啦啦好返咁多嘅?仲話有機會醒返添?」

男聲「咳」了兩下,以打官腔的口吻,道:「即使人類嘅科技比起以前係進步咗咁多,確實都仲係有好多嘢係醫學解釋唔到架啦....」

「如果佢真係醒得返,我哋就無咗一個咁安全嘅偷食位架啦。」女聲歎了一口氣,便換上一把嗲聲嗲氣的聲線,道:「係呢,話時話,仲乜你呢排唔搵我,要我上嚟刮你啫?」

男聲語帶猶豫,道:「朱....朱太,請你莊重啲好喎....」

女聲表現極其錯愕,道:「莊重啲!?你無嘢下嘛?上次你唔聲唔聲揭開我條裙撥走條底横就咁插入嚟嗰陣又唔見你話要莊重啲?」

男聲「殊」了一聲,再靜悄悄地道:「佢....佢會聽到架....」

「唓,佢都未醒,又點會....」女聲話未說完,突然「呀」的驚呼了一下,再顫聲道:「佢....佢雙眼....好似....好似眨咗一眨呀!!」
係呢,話時話,仲乜你呢排唔出文,要我上嚟刮你啫?
「睇嚟佢真係要醒喇!」男聲吐了一句,再催促著那個女的,道:「你快啲走先啦,我一陣間會叫大家嚟呢度集合,到時再 update 佢嘅情況架喇。」

接著,當一切回復短暫的平靜後,我又開始感到四周逐漸變得鬧烘烘,感官和知覺慢慢地真實起來,將一直瀰漫著雪花的頻度調較得越來越清晰,直到體內凝聚了一股暖流,再經全身的神經線由軀幹流入四肢再湧上頭部散開去,當連眼簾都集結了足夠的力氣,混沌的眼兒就不覺地睜開。

「老爺醒啦!老爺醒啦!」孫管家嚷道。
究竟係邊個朱太俾綠帽卡西戴
Weekend忙住做資料搜集嘛
仲唔係Teresa
我緩緩地轉動頭顱,環顧圍在我床邊的人,只見除了孫管家之外,還有楊禮韜、婷熙、三姨太、Teresa、王禹伊、鞏佳蕙、June 和那「三隻小豬」。

我知道,我已回到現實,是以朱建東的身分回到了現實。

「咦,老爺望我哋時嘅眼神好似好恍惚咁,會唔會唔記得咗我哋呢?」鞏佳蕙奇道。

楊禮韜踏前一步,答:「朱爵士今次醒得返,完全係一次神蹟,之但係佢始終都昏迷咗咁耐,出現記憶受損嘅情況係好合理,所以大家作為佢嘅屋企人,一定要對佢有多啲嘅諒解同包容呀。」

「Duncan,你認唔認得我呀?」三姨太走過來扶我坐起身,道:「我係阿三 Blanche 呀!」

我呆呆的望著三姨太,她便繼續將床邊的其他人介紹給我,道:「呢個係阿六 Teresa、大仔祖杭、大新抱禹伊、二仔祖材、二新抱佳蕙、三仔祖權同埋四女 June 呀。」

「阿三?阿六?」我一臉懵懂,問:「係啲咩稱呼嚟架?」

孫管家「呵呵」的笑了幾下,道:「老爺,你總共娶咗七個老婆,阿三阿六咪即係你第三同第六個老婆囉!」
推。
一於屌阿June啦
我想了一想,又問:「呢度得兩個咋喎,咁仲有另外嗰五個呢?」

孫管家解釋道:「老爺,你嘅正室承大小姐過咗身好耐架啦,而其餘嗰四位姨太太因為違反咗叫《紫式規條》嘅家規,已經被逐出『紫式苑』。」

「違反《紫式規條》?違反咗入面啲咩呀?」我好奇地問。

孫管家臉上的笑容已經收起,正色道:「老爺,係第三條嘅《淫戒》呀。」

「咁佢哋點樣犯咗《淫戒》架?」我追問。
即場播片咁刺激
阿六作為私人看護
竟然同個醫生苟合
這次孫管家沒有回答我,而其他人則面面相覷,半晌,王禹伊見無人答話,便自告奮勇,道:「佢哋趁老爺你仲昏迷緊嘅期間,竟然搭上姦夫做埋晒啲極其苟且嘅行為。」

「你有無証據架?」我再問。

「直頭係鐵証如山添啦,好彩天網恢恢畀我哋發現,仲拍低晒添,條片我哋大家都有睇過,一定唔會寃枉好人嘅。」王禹伊越說越得意,再笑問:「老爺,條片駛唔駛畀埋你過目呀?」

我長長的「哦」了一聲,之後,突然臉色一沉,大力地拍了床褥一下,提高嗓子反問:「你係咪話,你手上有我戴嗰條片?仲等我一醒返第一件事就開嚟畀我睇呀?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞