[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
樓主好有米
你send email去ANA幾耐收到回覆?
第一次就半夜sd,第二朝0930就收到;第二次又係半夜sd,兩日後先收到
我星期三send去今日都未收到
咁就真係唔知
不過我分5個email send左107張,可能要啲時間睇
咁多又要d時間嘅

今晚開一開頭先
留名
lm

- DAY8 -

一早起身,又早過返工

0530嘅札幌

去到札幌駅閘都未入得,但已經成堆人等緊
順手去埋綠窗口改飛,但原來時間嗰班無哂,要改下一班
算喇有位就算

坐頭班快速AIRPORT入新千歲空港,六點幾都好靜下

不過ANA呢邊就好多人

反而JAL呢邊相對少人d

CHECK-IN用自助機搞掂,喺日本機場最順利嘅一次

見到呢張丘珠機場嘅廣告,好似有點踩場feel

JAL有專用安檢場,可能因為JAL咁啱喺呢邊姐

過完安檢都只見到JAL嘅資訊版

禁區候機室好靜,連鋪頭都未開

東京單軌同京急售票機都未開

準備飛羽田嘅A350-900,JA13XJ

頭先點解要喺札幌駅綠窗口改飛?
就係因為呢個台風7號(強颱風蘭恩)
搞到要改酒店改車飛,好彩改得切改得到,而之後都證明改得正確嘅
Rich到飛上札幌快閃完小樽又飛返東京

丘珠機場個廣告又唔算踩場,始終一個主力(北海道以外)對外一個主力對內,有時想Stopover札幌可以先飛新千歲玩完再由丘珠飛

相反丘珠機場同JR就打對台啦
你漏咗佢個即日來回網走
我記得佢應該唔係番東京
嚟緊有間TOKI AIR會飛新潟飛丘珠
JAL又開丘珠中標津線,好似開始有d吃不消
https://www.aviationwire.jp/archives/282879
飛中標津有興趣
個時間去根室perfect池
之前去根室係鐵路入飛機走,真係幾難頂下

CONT.

其實無話有唔有錢,只係將錢用落自己覺得有意思嘅地方上,
起碼我enjoy
同埋之後JR PASS大加價,要大範圍遊日本就要諗坐唔同嘅交通工具,
今次可以試一試佢

今次坐嘅係J-AIR飛女滿別嘅航線,
用嘅係巴西航空工業嘅E170,JA212J,接近15年機齡
E系列以前喺香港都會見過,就係華信航空飛台中用過嘅E190,
小弟人生第一次坐嘅飛機都係佢
而家最近可以坐到E系列嘅都係返支那,但都係得E190,
要再細架d嘅E170/E175都係要去日本,有彩色機隊嘅Fuji Dream Airlines

上機,座位用2-2配置,規格同JAL睇齊
J-AIR係JAL嘅子公司,主要營運日本國內線,
服務內容大致同JAL國內線睇齊

試坐專員出動

legroom算闊,起碼掂唔到前面個袋仔

之前翻新加咗機內wifi,可惜只有內聯網

機內雜誌都係JAL嗰本
E系列真係好正,我都特登為咗坐E190快閃台灣
可惜最近要支那先有,或者下次可以坐FUJI DREAM
原來側邊啲小島都咁細都可以放兩三個機場
坐大班櫈咁
女滿別班機你係用Japan Explorer Pass買?
同樣千歲飛仙台 J-air E170 坐得舒服過ANA Dash8
但dash-8 唔玩得好耐 要試就快

HAC SAAB340 換左做 ATR42 都少左fun
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞