[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
佢而家一定要2輛或者4輛咁樣增結,無咗以前嗰隻變態連結
都可以22222222咁超長編成
都得嘅應該
キハ85退役
連名古屋那個轉車台都即時拆埋
https://twitter.com/haisennet/status/1699393958210908286?t=i1q4L8Le8YZCwQYn8YY7hg&s=19
繼續南紀之行

過咗紀伊長島之後開始見到大海,呢度就越過銚子川

熊野市駅,最出名應該都係熊野大花火大會?

車上重有d學生畫嘅作品

越過熊野川(新宮川),正式踏入和歌山縣,前面條橋係預定下年通車嘅「熊野川河口大橋」(未有正式名稱),係紀勢自動車道嘅一部份

新宮落車前一影,喺度又要換一次乘務員

落車到咗新宮駅,JR東海同西日本嘅境界駅,亦係紀勢本線上最重要嘅車站之一,由呢度開始到終點和歌山市駅將會係單線電氣化,同時有「紀國線」嘅愛稱

重係KIHA85嘅標誌

不過無時間出站行喇,直接行隧道過對面月台上車

今次坐去紀伊田邊嘅普通列車,227系1000番台,紀國線嘅新力軍,全面取代國鐵年代堆舊車

全部long seat,走唔甩

除咗一般ONE-MAN車有嘅整理券發行機,重有IC CARD reader

特別係紀勢本線列車先有,有關海嘯對策嘅宣傳

影下張運轉時間表,佢老味又係閪日本限定死亡限速路段
繼續紀勢本線兩個幾鐘站站碌之旅

開車,先見到王子濱,4km長嘅石灘

那智駅

森浦灣,捕鯨活動活躣嘅地方

太地駅,月台有捕鯨有關嘅壁畫

試坐專員與海

繼續沿住海邊行

重有d礁石同淺灘

一個鐘到咗串本駅,喺度會停18分鐘

交會去新宮方向嘅列車

串本駅亦係本州最南端嘅車站

而串本駅所在嘅串本町亦係本州最南端嘅町

車站隔離嘅觀光協會有電動單車租
原來delay超過兩個鐘係可以退返特急料金

之前咪有人專係度執特急劵比人拉
呢幾日喺酒店樓下都有兩個姨姨見人就撩下,第一晚聽佢用日文撩我,
第二晚用普通話,第三晚竟然用廣東話

識咁多語言
頭兩晚我都無理,第三晚佢講廣東話我就好驚訝望一望佢地,然後急急腳走人

咁長距離都係25同45,係咪特急都一樣?
所有列車都要限速,不過只係新宮~三輪崎之間同串本同紀伊有田之間有限速姐,不過如果喺藝備線嗰d local線應該精彩d
頂帽勁撚得意
姨姨:Bingo
你呢句嘢喺邊度quote 出黎 點解我搵唔到
估唔到仲未換iPad 時間表
klook買左JR東日本5日pass
搭hk express 夜晚7點半降落成田
見成田地庫個JR office收8點

1. 係咪klook買都可以用QR code係出票果d機攞jr pass?

2. 打算第2日就上青森 係咪得新幹線指定席
如果JR Office係降落日收左工 我係咪趕唔切劃指定席第2日上青森?
Lm
閪日本…
每晚一篇,串本駅準備出發

再開車,到咗紀伊日置駅

紀伊富田駅,都係綠油油一片

去到白濱駅落車,白濱溫泉嘅玄關駅

準備喺度轉坐當駅始發嘅特急KUROSHIO,289系電車,姐係將交直流兩用嘅683系電車停用交流機器而成,同時將GREEN CAR半室化
不過喺2019年將一抽289系重新啟用交流機器,就變返683系

座位1+2配置

試坐專員表示頭枕好一般,但legroom同recline都還可以,重有腳踏

左邊扶手位有插頭位

張枱就係咁,同埋有杯架

有個行李位

去後半卡指定席睇下,都唔錯喇,起碼張枱正常d

40分鐘到咗御坊駅
我見你啲相東海好似都係紙
佢隔離有部ipad㗎
要坐紀州巴士鐵路了
試過俾姨姨跟幾步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞