[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
CONT.
繼續比卡超之行
聽日打風,今晚出多dd先

喺日本丸嗰邊有隻大嘅比卡超,就非常得意

再去搵新嘅渠蓋,同復活節嗰次嚟多咗四個渠蓋
而家神奈川縣一共有五個POKEMON渠蓋

行返Grand Mall Park,已經人頭湧湧,就企喺最尾嗰部份,好似會睇多d

就開始見到一排比卡超過緊嚟

過到嚟最尾就會跳舞
不過美中不足係音響太細聲,聽唔清楚d音樂,投入感唔夠

最後佢地返後台,成堆人衝去影,包括我地

CONT.

睇完巡遊就落返港未來駅,車站大堂又有POPUP STORE,見到呢款公仔幾想要,可惜係要排整理券,當然已經派哂

之後坐去元町中華街駅,第一次去中華街,到此一遊喇

另一個新渠蓋

個渠蓋就喺Marine Tower底

再向山下公園方向行,遠攝高達,今次興趣不大

繼續沿海邊行,就見到冰川丸,1930年落水,12000噸級嘅遠洋郵輪
喺二次大戰曾經被徵用成為軍用醫療船,中過幾次水雷都無沉到,
亦係少數戰後倖存嘅大型船艦,再做返郵輪角色,退役之後被保存到而家

行到去紅磚倉庫,又來了
又見到一隻大型比卡超

CONT.

去到紅磚倉庫,有幾架以POKEMON做主題嘅交通工具

來自宮城縣嘅巴士,背背龍

來自香川縣嘅的士,小呆獸

重有來自三重縣嘅巴士,水水獺

比卡超與他的朋友們

重有單拖的背背龍
全部都係Pokemon
當日主菜
8號風球lm

CONT.

8號風球下,繼續紅磚倉庫POKEMON
睇完比卡超與朋友們就見到有堆人圍住

原來有比卡超表演
跳咗十分鐘左右,好落力嘅MC同比卡超們

佢地走嗰陣又係成堆人送,當然包括我地

表演會場入口,佢有幾場表演係要抽嘅,包括無人機表演,當然全部都抽唔到喇
不過最後嗰晚場無人機表演因為落大雨取消咗

又一新渠蓋

臨走嗰陣見到紅磚倉庫出面有精靈球表演

向日花怪

CONT.

打風當然要聽住ATC開埋FR24追機,ET608
非洲超人

又一組御三家

正負電拍拍

之後唔想行,所以都係坐AIR CABIN過櫻木町

又一隻大比卡超

返到櫻木町駅,都有特別裝飾

返到橫濱,又上咗嚟POKEMON CENTER

就開餐,活美登利迴轉壽司,TABELOG 3.49分
https://tabelog.com/kanagawa/A1401/A140101/14041492/

味道唔錯,但好似間嘢香港都有?

就成堆比卡超

最後坐京急返酒店,快靚正

隨手喺橫濱駅嘅便利店見到有用NEX嘅座位皮整嘅鎖匙扣
唔駛諗,買
重有E217系

返到去女友就執喼,盡顯空間大師風範
又完一日

- DAY4完 -

支持

DAY5

最期待嘅一日
竟然畀女友秒抽到ANA工場見學,太好嘅生日禮物,多謝!!

先講講點抽,LINK:
https://anafacilitytour.my.salesforce-sites.com/afs/

一個月前嘅0830(香港時間)可以抽,星期二至六先開,有三個時段揀
係絕地獄級地難抽,0830入得,一分鐘內就無哂
所以女友抽到的確好勁
本身有抽埋JAL嘅工場見學,可惜點抽都抽唔到

先喺泉岳寺出發,去ANA工場主要有兩種方法,一係坐東京單軌去到整備場駅轉免費巴士

一係就去羽田空港第一航廈搭100YEN巴士,我地揀咗後者
認住:「空 72系統 貨物・新整備場地区循環バス 」

喺西新整備場站落車再行3分鐘到就到,途中重見到工場入面d職員做緊工間操開工前一定要做熱身運動

一入到去就要登記先,因為用女友名登記,所以佢就去搞先

我就去對面間七仔行下,好多ANA限定嘢

重有國內線747嘅CLUB ANA SUPER STYLE(似而家國內線PREMIUM CLASS)嘅櫈賣

重有我地學校都有嘅PEPPER..........
倍感親切
果然係堅持唔搭單軌
咁泉岳寺上車,直接搭到羽田空港嘛

CONT.

事先聲明,以下嘅相都已經得到ANA官方批準發佈
而去工場見學嘅巴絲要留意,Tour期間影相係無問題,但唔畀拍片同錄音
同埋如果想post上網,必須先將你想post嘅相send email畀ANA官方,
得到批準先可以post,請自律唔好做壞規矩

畀官方Q&A大家參考下:
見学中、写真または動画撮影はできますか?

個人使用が目的の写真撮影は可能です。営利目的でのご利用はご遠慮ください。動画撮影および音声録音は、全ての場所でできません。
ストロボ撮影が制限されている場所がありますのでご注意ください。見学担当者の指示に従ってください。
尚、HPやブログ等で公開する場合は投稿される予定の写真のみを下記問合せ先までお送りいただき投稿許可を得てください。
メールに見学日時、代表者名を明記してください。(メール受信容量 5MBまで)
問合せ窓口(メール):kengaku@ana.co.jp

SNS掲載不可写真
・他航空会社の飛行機が写っている写真
・他のお客様や整備士、ガイドスタッフが写っている写真
・お話し会中のスクリーンを写した写真
・広報担当者が、掲載に不適切と判断した写真

同埋係唔畀六歲或以下小朋友入去(始終係工廠),有小朋友嘅巴絲留意返
重有漏咗講,成個tour係唔駛錢,前題係要抽到
另外佢有個收費嘅「BLUE BASE TOUR」,係體驗航空界唔同職業嘅TOUR,有機會再試下先

因為佢得日文講解,唔識日文就會畀兩本資料你睇,不過都係得英文

另外會派一人一張訪客證,用唔同機場代碼設計,我係MEX,女友係JFK

未夠鐘之前可以去另一邊嘅展館參觀,有787嘅RR Trent 1000模型

重有1:1嘅787垂直尾翼

皮已收嘅PEPPER

CONT.

繼續ANA工場見學
以下嘅相都已經得到ANA官方批準發佈

入到去演講廳,後面有ANA A380海龜飛機嘅頭等艙同應該係PEY嘅位試坐

去到自己個位,坐頭排,個位已經準備好頭盔畀你,
一陣一定要戴,唔戴唔駛入去

然後就會有大約半個鐘嘅lecture,講解成個tour嘅注意事項、羽田機場嘅資料同ANA嘅介紹

講完就正式出發,同埋要過金屬探測檢查,搞掂就正式踏入工場範圍

一入到去就有部787-8喺度

個hangar真係好大
人生第一次嚟呢d地方

本身有張相係擺哂d轆,但ANA官方唔批準

落咗地下,迎面就見到JA803A,787-8

重有來自HAECO嘅貨

CONT.

繼續ANA工場見學之旅
以下嘅相都已經得到ANA官方批準發佈

大大個引擎

個引擎就嚟掂到機翼

另外非常好彩地見住部機推出去,第一次見住機翼喺頭頂行過

等待期間重同其他路過嘅飛機揮手
ANA嘅機師會揮手回應你,其他航空公司(JAL/THAI)嘅機師....WFC

當然唔同飛機都有唔同停泊位置,波音737佢地就咁叫B3

行去另一個hangar,見到JA888A,787-9

然後見到有架退咗役嘅737-500,JA301K
而家用嚟畀工程人員訓練用

重有架封住引擎嘅A320 NEO,JA212A

之後都夠鐘要出返去,維時約一個鐘嘅工場內見學就完咗,成個90分鐘嘅tour真係非常滿足,講解嘅叔叔又講解得好落力好詳細,會特登同英文同我+女友講解,非常多謝叔叔嘅耐心講解
當然要多謝女友秒速搶到位嘅神手,多謝你

CONT.

出返去之後準備走,今次坐免費巴士去新整備場駅,比亞迪電動巴士

ERRRRRR...............

轉個彎就到,東京單軌嘅新整備場駅,
重有就係單軌嘅車廂真係奇奇怪怪咁........

坐一個站去返羽田空港食嘢,是但搵間咖喱飯,唔錯嘅
カレーダイニング アビオン,TABELOG 3.6分
https://tabelog.com/tokyo/A1315/A131504/13058517/

食完就返酒店拎行李,本身想坐NEX,近d快d到,但見到總武線人身事故
所以都係碌去上野坐SKYLINER,AE第一編成

到咗空港第二航廈,第一次喺異地送機

UO嘅counter,好少人,另外要再執喼先唔會爆重同size
又係空間大師發揮嘅時候

聽女友講真係喺登機門就check handcarry

送走咗女友之後就回程返東京,今次都係坐SKYLINER,不過去日暮里

日暮里月台嘅便利店變咗部份時間無人販賣,自己拎完嘢去自助畀錢,
係最本先夠膽咁做

落返大堂,就大大隻字寫住邊度去JR邊度去京成線,
的確比上野轉車方便得多
見學好正
紅色大字又輸
今次ANA 見學有冇file送
無喎,買就買咗幾個

CONT.

買完耳機,就去食嘢
話說前一晚女友畀咗段片畀我睇,講新宿有間嘢食牛舌好正,然後又發現重訂到位,結果就試到呢間嘢

間嘢叫牛たんの檸檬,TABELOG 3.36分,但明明睇總合係有3.79分
https://tabelog.com/tokyo/A1304/A130401/13264721/

訂枱嗰陣要訂埋set,今次訂咗6980YEN嗰個

先嚟頭盤,牛舌濃湯、炙燒牛舌同生牛舌拌蛋黃

但就發生好柒嘅一幕,食完呢三樣嘢之後成十幾分鐘都未上第三度菜,
就諗住係咪真係食完而去埋單,有中伏感覺嘅時候,老細就同我講話重未完,重有得食㗎,坐返底先

第四樣,胡椒牛舌清湯

第五同第六樣,熟成牛舌同燒厚切牛舌

第七、八樣,壽喜燒A5和牛生蛋黃飯、清湯

第九樣就係甜品,檸檬雪芭,好酸

整體而言係好好食,牛舌好淋好有味,份量都足夠
而其他平set睇落都好正,可以再試

食完就行返新宿駅,好多人影嘅立體廣告版

BARBIE電影,好似都有d爭議

最後買埋聽日要用嘅乘車券,就完一日

- DAY5完 -

想知佢個souvenir shop除咗飛機模型仲會有咩買
好好彩今朝執到十日後嘅雞
模型反而無乜,好多都係ANA d週邊嘢,file、手冊、公仔都有,又或者文具之類嘅
最特別有工具箱賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞