[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
一開始預計係飛上稚內再坐鐵落網走,但羽田飛稚內班機無位
咁就退而求其次飛札幌再去網走,點知又遇到石北本線停駛

去小樽純綷攝時間同坐KIHA201,一款自己好鍾意嘅車,又有日落海景睇
你對飛機火車重有Pokemon嘅愛令到好多普通人唔明你行程
都係去自己想去嘅地方姐
咁我哋呢啲常客緊係明,但好似樓上個心光校友唔明
由鳩得佢喇,唔識又要入嚟扮清高
明既 鐘意就得
行完小呆獸公園就回程

行返綾川駅見到去琴平嘅1080形電車

綾川駅係無人駅,一個鐘大約兩班車,係繁忙時間會密d

同時由高松空港去坂出、四國中央市同丸龜嘅巴士都會經呢度

回程都係坐返去程嗰抽1100形+1080形電車

之後返酒店食個早餐同睇甲子園大賽直播,重有2022 WDC版紅牛

之後就checkout去返高松駅,日頭嘅駅舍好似重核突

上到月台見到去德島嘅特急UZUSHIO,唔係用2600/2700系嘅咩

之後睇返原來UZUSHIO 9號係用KIHA185系氣動車,
而土休日會加埋麵包超人車廂

只係得頭幾排係指定席,其餘都係自由席,當然麵包超人嗰卡就全卡指定席

指定席同自由席分別在於塊頭枕布,legroom同recline都係國鐵水準,無特別

車廂同運轉台中間有個空間

運轉士用時間表,基於車輛性能,KIHA185只能以最高110km/h行駛,比其他車款慢

個冷氣出風位同度門都好巴士feel
因為真係會同巴士共用零件節省成本

櫈背張枱比其他車款嘅細張,不過夠用嘅
點解你老豆唔射你落地
你book既唔係麗晶酒店, 係麗晶大賓館
得返1日,最後究竟會點返機場呢?

都真係柒咗
見D YouTuber特登去搭呢班車
繼續KIHA185系UZUSHIO

2號車嘅麵包超人車廂,有一半係兒童遊玩設施

座位之前坐過,好似比一般車舒服d

廁所有翻新過,但洗手位置仍然係國鐵款式

池谷駅,有一大批人落車,應該都係行去另一邊月台轉鳴門線

個幾鐘就到咗德島駅

最新(2700系)同最舊(KIHA185系)特急列車相遇一刻

德島運轉所,清一色氣動車,而德島縣亦係全國唯一無電氣化鐵路嘅縣,真正嘅氣動車天堂

1200系同1500系氣動車,仍然唔明點解logo要加刪除線

德島駅作為全四國第二多人用嘅車站,亦係德島市嘅中心車站

順帶一提JR四國所有路線嘅營業系數都高過100,真係蝕住做

德島線嘅觀光列車「藍よしのがわトロッコ」回歸

小朋友見到好開心嘅PLARAIL

竟然都有STATION BOOTH
呢樣由JR東日本經營,喺車站改札口附近提供一個私人嘅包廂空間,
入面有冷暖氣有插頭,重有隔音,除咗可以做嘢之外,可以有個位畀人上車前安靜一下,幾好
邊班,麵包超人車??
kiha 185
特急劍山全部都係
但唔係班班有麵包超人
通常都係土休日或者長假期㗎喇
咁你有冇去大浴場浸吓?

通常如果去日本酒店有大浴場我都鐘意夜晚同朝早一浸

不過你咁早去公園又未check out真係好勁

師兄你係鐵膠飛機膠pokemon 膠世一

真心佩服你

睇你啲post 學到好多火車飛機型號同知識

德島駅繼續出發

本身想去飛,點知個營業處休息

咁就唯有搭巴士去德島港先

到咗德島港總站,得我一個人落車

咁就去咗買飛先

南海渡輪嘅優惠套票,2200yen包咗去和歌山港嘅船飛+和歌山去難波/關西空港(除咗泉北高速線以外嘅南海線全線)嘅乘車券
姐係用船飛嘅價錢包埋一張南海電鐵全線嘅乘車券畀你,幾抵玩
不過而家加價到2500yen,留意返

已經過時嘅poster

有間手信鋪,買咗包讚岐烏冬

之後去上層嘅候船室,靜靜地坐下恰下

來往德島和歌山有兩隻船

重有幫人賣廣告,宇和島運輸,由八幡濱去九州嘅別府或者臼杵,亦都有新船落水,有機會可以一試

德島市嘅阿波舞祭典,剛剛好錯過咗

開船前15分鐘會開放上船,徒步上船嘅人唔算多

今次坐嘅就係比較新款嘅船,フェリーあい,2019年落水,
馬力4600匹x2,最高航速21節,比舊船馬力細d,但速度快d

第一時間去咗船上嘅小賣店先,因為開船之後就關門,而兩款船都有GREEN席,都要喺小賣店即場畀錢劃位,每位500YEN,無受加價影響
不過繁忙期會加價到1000YEN,好彩當時已經唔係繁忙期

畀錢後會畀張過膠A4紙你,當你行開就放張紙喺櫈度,
表示有人預約咗個位

GREEN席要上一層,但樓梯都幾窄,拎住個喼上去都幾煩

有專用嘅洗手盆
有去浸呀,雖然只係熱水,但好過無
我六點幾出發,返到酒店10點都未夠
咁你有冇去大浴場浸吓?

通常如果去日本酒店有大浴場我都鐘意夜晚同朝早一浸

不過你咁早去公園又未check out真係好勁

師兄你係鐵膠飛機膠pokemon 膠世一

真心佩服你

睇你啲post 學到好多火車飛機型號同知識

+1,我都係跟樓主學嘢
係呀,好舒服㗎

樓主好有passion,有心有力,唔係又點會六點幾咁早起身出發

又check 哂邊啲火車飛機班次型號

我哋獲益不淺

中部空港靜到咁仲想起新跑道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞