[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
得樓主遊記唔爛尾
就黎推爆
繼續JAL工場見學

既然入面冷清,就影下出面,先有泊喺出面嘅A350-900,JA04XJ

由鹿兒島過嚟,降落緊嘅JA349J,737-800

福岡過嚟嘅JA15XJ,A350-900,重有一球塗裝,希望快d有A35K坐

重有喺大阪伊丹飛嚟嘅JA613J,767-300ER

重有喺琉球過完夜返嚟,等中午飛函館嘅JA656J,都係767-300ER

影下喺M2格納庫入面嘅其中一隻機,JA330J,737-800

扁平嘅引擎外殼

另一架暫住嘅JA742J,777-300ER,同時暫時係JAL現有最大嘅機型

777-300ER嘅GE90-115B引擎,暫時重係最大推力嘅引擎

拆開嘅GE90-115B

重有拆咗出嚟嘅引擎,不過唔知邊款機

國內線用嘅ULD

747-400用嘅嘢?但唔係無哂747喇咩

喺角落嘅FUJI號,但無得入去

最後離開格納庫,見到員工用嘅洗手盆,一定要洗乾淨d油

之後出返去,正式完咗工場見學,重要冒雨衝返去新整備場駅
完咗JAL工場見學,就即刻去下一站

先搭一個站去返羽田T3,再轉空港快速去返濱松町,空快會由羽田T3不停站直達濱松町

兜兜轉轉由去到武藏境駅,再轉巴士,就到咗目的地,STI GALLERY
同時呢度都係SUBARU嘅本社所在

要喺出面最側邊條樓梯上二樓先到,同埋只喺星期六、日先開,留意返

點解會特登嚟呢度?因為佢有一樣其他賽車博物館比較少有嘅嘢

先有參加過2016年Nürburgring 24小時嘅WRX STI戰車,贏到組別冠軍

頭先話呢度有一樣其他賽車博物館比較少有嘅嘢,就係呢度大部份擺出嚟嘅車都可以任上任摸

當然賽車嘛,一定唔會好坐,好窄同好似瞓喺度咁,但可以坐喺一架真實比賽過嘅戰車入面,入面所有嘢任摸任影,嗰種感覺真係非筆墨能形容,有種莫名嘅感動

紐北嘅地圖,揸緊嗰陣會唔會有時間睇?

呢部係參加過2022年Nürburgring 24小時嘅WRX STI戰車,可惜DNF咗
而在場嘅職員亦都好用心講解部車嘅嘢,甚至開埋頭冚畀我地睇,好敬業樂業
可以任坐咁正
仲未推爆你點做野嫁
特登唔推爆
就完㗎喇,唔好爆住
繼續STI GALLERY
留意返,入面嘅車係會定期轉嘅,所以去之前睇返官網有咩車將會展出

開始睇下SUBARU嘅WRC戰車,先嚟06年嘅IMPREZA WRC,由挪威車手,03年嘅WRC總冠軍Petter Solberg駕駛,當年拎到全年第6,亦上過幾次頒獎台

試坐專員表示:小朋友,等哥哥表演

駕駛倉就係咁,夠簡單得嚟又有唔少安全設施

另一部WRC戰車,98年嘅IMPREZA WRC,由95年WRC總冠軍Colin McRae駕駛,拎到總季軍

試坐專員表示:...........(藤原文太mode)

內籠都係一貫地窄

今年鬥緊SUPER GT GT300組別嘅BRZ GT300,剛好嗰日就喺大分縣嘅Autopolis賽道進行SUPER GT賽事,當日呢架BRZ拎到第4

內籠,都係窄窄的

唯一唔畀上唔畀掂嘅車,STI E-RA CONCEPT

最普通嘅藏品,S209

重有個模擬器,打GT7

幾可愛嘅熊仔

做完問卷有file送

重有自動售賣機,不過無嘢買到

行到咁上下就搭車返武藏境駅
咁你最新一次快閃會唔會開新Post寫
有GREEN PASS當然上GREEN CAR,車掌會過嚟查飛,睇完PASS問埋你去邊就走咗

green卡唔洗book定位可以就咁上車咩
我前排都係green pass,即興遊車河都要搵機出左飛先
你指邊架車?
[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日
https://lih.kg/AzEPRpX
#411 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

見你話有人黎查飛,跟住同佢講去邊
因為當時係特別時間表,全車自由席
寫得好好
終於最後埋尾

最後時間就碌去中野行街同買嘢,要代購嘅嘢都買到,反而自己就買唔到嘢

見到當時JR好似爆爆地鑊,所以當機立斷碌去上野坐SKYLINER

晚餐,係蘋果餡加忌廉,少少酸幾好食

今次坐嘅AE形電車有4500萬人乘坐紀念LOGO

試坐專員表示要恰一恰

開始日落了,又要一段時間先再嚟

UO喺成田T2 CHECKIN,又嚟喇

當然要去埋間POKEMON CENTER,整埋紀念幣畀自己同女友

入咗禁區之後間賣動漫嘢嘅鋪頭大裝修過,係好行咗嘅

落多層就見到有呢樣嘢玩,輸入你想去嘅GATE,佢就自動載你去,唔怪得上次去嗰陣見到成堆STAFF喺度坐住部嘢行嚟行去,就係搞呢部嘢

而其實佢嘅速度就真係慢過人行,起碼慢過我自己行,但勝在去遠嘅GATE唔駛行餐懵,重要免費,重想點

到目的地等多30秒佢會自己返去,見到障礙物大致都識避,係見到有架吉嘅行李手推車佢就停咗喺度出聲要人讓開,結果要我手動推開架手推車

真正嘅晚餐,還好,不過貴d囉

上機,今次都係UO嘅A321,B-LEB,今次坐第2排,同埋50蚊U-FIRST一定要畀,早d上機放到嘢上頭頂行李架,遲上機嘅人就要焗住被寄倉,唔知賺咗定蝕咗喇

試坐專員表示咪同去程一鳩樣

最後返到香港泊outer bay,要等巴士返去,等埋行李就完咗今次快閃,亦都正式完咗整篇嘢,下次去日本就到聖誕節同女友去關西北陸,睇下會唔會出文喇,反正都預咗無乜鐵膠嘢
如無意外獨遊要到下年復活節去日本睇F1,同埋會由日本最北出發碌返落去,後會有期
返香港Hand carry變寄艙一定係蝕左,蝕左係啲時間上面,特別係夜機我想快啲返屋企但要on99等行李
睇F1個3日記得著對好d鞋 日日都要萬里長征

Lm 等睇北陸
Lm 2024 Japan F1
買咗F1 experience 坐V2 main upper,應該行少d?
台灣?唔會喇
行少好多 但是唔知你會唔會睇埋其他區 唔同區有唔同小食檔

同埋主看台個位買souvenir雖然最大最多最齊款 但是多人好快賣晒 可能要去其他區搵souvenir

同埋個3日好多野玩 隔離個d機動遊戲係for小朋友玩但是我都有玩到 仲有好多唔同show 建議3日都預全日係入邊玩 早d去遲d走盡量避去程回程人流
預咗星期四開始由朝去到晚㗎喇,除咗正賽嗰日要趕尾班車返羽田坐淩晨機返香港
嘩 幾點機 趕唔趕得切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞