[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
疫情之後去左幾次已經無用過卡,開APP個QR CODE 嘟就得
而家有啲東橫有埋自助check in機,又快又方便
用到,不過轉落app度會方便好多
北陸個demand唔係成日都咁多嘅
未完的
時間尚早無嘢做,又無劃到任何飛(本身呢日預喺函館市內,所以無劃位)
當然就要出去遊下車河所以又係去返名古屋駅用機劃位出飛再出發

上返在來線月台,有宣傳HC85系同315系嘅裝飾

咁當然就要試新車喇,HC85系,高山本線特急HIDA

HC85系係JR東海第一款油電混能車,亦係日本國內第一款可以極速去到120KM/H嘅混能車,而佢亦開始試用Biofuel,都幾似F1喎

而佢亦喺今年時間表改正後全面取代KIHA85系,喺特急HIDA同南紀行走

GREEN CAR用2-2配置,legroom同recline都算係咁,重有兩段式腳踏同可移式頭枕

每個位側邊都有電源插頭

重有張標準嘅枱,順手喺名古屋駅月台間便利店買咗d KIHA85系嘅精品

有個中伏位,一號車嘅車頭係出唔到去,亦都望唔到駕駛室
我見唔只一個人中伏

同埋有行李架

名古屋出發嗰陣係逆向嘅,廣播都會提醒,去到岐阜就會改變行車方向

過咗岐阜就入高山本線,喺鵜沼之前會同名鐵各務原線平排

50分鐘就到咗美濃太田
跟住搭太多線?
有冇好似683系喺門口貼張紙話車頭出唔到去
完未?
唔難估喇,唔通長良川鐵道咩
時間難就到
有冇諗過打大佬坐名松線
原定計劃就係到咗名古屋後就去名松線,訂埋近鐵特急同快速みえ嘅飛,結果............
到嗰日再講
繼續每晚一篇
去美濃太田,當然有原因嘅

七點幾天都未黑齊

隔離線有架高山本線嘅普通列車,KIHA25形氣動車,外觀同313系電車無分別

月台塊資訊板仍然咁old school

美濃太田駅作為美濃加茂市嘅代表駅(因為設站嗰陣重係太田町,之後先合併成為美濃加茂市,所以個名會有唔同),高山本線、太多線同第三部門嘅長良川鐵道喺度交匯

德川家康相傳喺三方原之戰畀武田信玄打到瀨屎嘅畫像,畀人當廣告咁用

又上車,太多線去多治見嘅普通列車,用KIHA75形3400番台,做咗耐寒改裝同可以一人駕駛沿途都唔少人上落,估唔到

半個鐘就到咗多治見,個大堂比我想像中大,另外重有HOME LINER售票機

對面月台有315系電車

又上車,中央本線去名古屋嘅快速列車,用315系電車,上年先正式投入服務,又坐一款新車

車廂內幾光猛顏色幾鮮艷,好似JR東海d新車內籠都係咁鮮艷

車門對上都有LCD MON,好似已經係新車標準配置

20分鐘就到勝川駅

勝川駅都幾大

已經預告聽日全日停駛
遊車河遊到咁夜

夜晚城北線有冇野睇
其實嗰陣夜晚九點都未到
由朝搭到晚
輕鬆喎,正常發揮
盛岡拆完再新函館北斗再拆
又每晚一篇

勝川駅下面有間AEON超級市場,又無乜人買嘢,貨又齊㗎喎

除咗出口有一個提示之外,係無其他指示
唯有沿住中央本線高架橋向前行,重有個預留位,應該無可能用得著喇

行咗接近五分鐘先有細細個嘅指示,多謝哂

呢個view唔講以為係香港

黑媽媽嘅路口,重有個紅框白色十字..........
係IPHONE 14 PRO影到咁光,實際應該暗一半

行多五分鐘就到城北線嘅勝川駅,重要上條長樓梯

城北線係想將中央本線同東海道本線連結,本身想複線電氣化,
但因為國鐵無錢,加上起起下國鐵解體,接手嘅JR東海唔想繼續投放資源,所以只有複線而無電氣化

而當初嘅建造費用同債務亦由JR東海承擔,營運就由JR東海全資擁有嘅子公司--東海交通事業接手,最後喺1993年全線開業,但因為站嘅設置問題,利用率一直唔高,上網搵過2021年每日都係得200~400人用,都幾慘淡

上到去重要行一段長路先到月台

行到途中有d留置設備,重有架KIHA11形停喺度

終於到月台

中央線月台嘛...........這麼近那麼遠
睇鳩鳩Map個站嘅圖案擺埋一齊,原來要行咁遠
9估以後秋田こまち只連結新青森はやぶさ
札幌就連結函館
こまち.ほくと·はやぶさ 
合理推斷
唔合理,我數今日はやぶさ有26班,10班去新函館北斗8班去新青森,即係以後一日得返8班こまち?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞