[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
我好似今年 年28 book 年初二
勁好彩
都會唔捨得住
武肺之後都係抱住種now or never嘅心態去,所以都會大膽d同捨得d
都係,但我揀咗加多10000住溫泉旅館

CONT.

繼續行下羽田機場

首先去咗check-in先,因為今次坐PREMIUM CLASS,
羽田機場係有專屬嘅check-in counter同安檢通道
不過check-in完就出返去先,唔過安檢住

有日本各地特產嘅自動售賣機,不愧係首都機場

尋晚見到嘅POKEMON售賣機,原來喺未揀好嘢期間,隻比卡超會有段好得意嘅動畫剛剛好拍得切片

咁當然要買嘢喇,揀好畀埋錢,等一等下面就有袋嘢跌落嚟,
羽田限定機長比卡超

羽田T2係ANA嘅大本營,行到另一邊就係重新開返嘅國際線大堂

暫時得五班機用呢個大堂

個大堂好光猛,但好似有d熱咁
同埋無乜嘢行,都係要行返國內線嗰邊先多嘢行

重有唔同卡通角色嘅自動售賣機,都係比POKEMON嗰部遜色喇

去機場就當然要行觀景台

CONT.

行多陣羽田機場T2就準備入禁區

去返PREMIUM CHECK-IN準備過安檢

日本坐國內線過安檢都要scan一次boarding pass,再出張黃色紙畀你
而今次準備過安檢之際,就出咗呢張嘢,個保安姐姐就叫返我出去等陣先

出返去睇航班資訊板,就見到話手續中止中

然後喺PERMIUM CHECK-IN嗰塊資訊板就見到轉機型,見到轉咗772,
個心已經沉咗一下

等多陣就過得安檢,過完有條電梯直上LOUNGE
個LOUNGE地方幾大,亦都好多人

結果搵到個位坐下,再拎包小食同嘢飲hea一陣

機型轉咗,gate都轉埋,個心就更失望

CONT.

上機了,雖然真係幾失望

舊款位嘅777-200ER,JA716A,17年機齡
PREMIUM CLASS用2-2-2配置,ECON用3-4-3
而777呢款機型亦陸續會被787所取代

本身訂機票嗰陣佢話係用78G(國內線用嘅787-9,用新款位)

拎ANA官網圖一用

然後喺出發前一星期,就sd email話轉機型,用777-200ER,但show係用新款位嘅,咁都無所謂,本身都係為咗坐新款位先訂呢班機,結果就臨場再轉機型,用舊款位嘅777-200ER

先請試坐專員坐下先

今次坐窗口位,legroom夠伸直對腳嘅

有三個掣調校張櫈,要手動拉的,成件事好old school

拉到最低就係咁,幅度一般,腳踏有d多餘

跟隻PANASONIC耳筒同一對拖鞋,睇個樣唔似有主動降噪功能,不過無所謂,我都無開嚟用

同新幹線GREEN CAR相似,側邊有插頭同USB位

左手邊有個小小儲物空間同一條閱讀燈

又一樣old school嘢,碌出嚟的

右手邊arm rest位嘅控制器,雖然用唔著

而班機嘅PREMIUM CLASS係滿座,ECON好似都有超過八成上座率

排喺前面嘅Solaseed Air 737-800,主要飛九州同琉球嘅地區性航空公司,中文wiki寫佢係LCC好似係錯的
另外佢同另一間主要飛北海道嘅AIR DO共同成立公司整合經營,
背後其中一個主要投資者就係ANA

起飛了,望到橫濱嘅嘅工業區同羽田機場最新嘅D跑道

重有橫跨東京灣嘅高速公路「東京灣Aqua-Line」,由橋同隧道混合組成
重有細細嘅川崎人工島「風之塔」,係隧道嘅通風口

CONT.

繼續呢程硬件失望,服務贏返嘅NH65之旅

一上機就有空姐過嚟greet我,重話試坐專員好cute

起飛咗一陣就準備上餐,張枱喺右手邊

以一個鐘多少少嘅航程有咁嘅餐,個人覺得超班㗎喇
味道又的確非常好,有機會試埋JAL FIRST

整多杯可樂,正

食完收埋餐無耐就見到北海道陸地,亦見到苫小牧港

無驚無險降落新千歲機場

終於可以影下部機全貌

都係等行李最耐,無辦法

總結而言呢程PREMIUM CLASS硬件係失望嘅,但服務同食物質素贏返好多,希望有機會坐新款位喇
1個鐘機程都咁豐富

不過佢淨係做Premium嘅餐,唔洗好似台港線咁做晒全機好好多
Econ佢都要派嘢飲好似
google大把網址有轉換

CONT.

落機,就準備離開機場

好耐無見嘅新千歲空港駅

然後去自動售賣機買即走嘅快速AIRPORT,當然要助養下JR北海道,所以都係坐指定席U-SEAT,加840YEN

竟然用舊車賣廣告

今次坐721系3100番台,呢抽F-3222編成嘅由來非常複雜,睇完wiki再搵車籍表睇下先大概消化到咩事

咁複雜係因為721系呢款車喺1988年投入服務,生產到2003年,非常長嘅生產週期,一共整咗8批車,當中亦不斷為舊車更新內裝、機件,所以衍生咗唔同番台,非常複雜

指定席經過改造後由半卡變全卡,座位變咗可以拉後,同特急車輛睇齊,legroom都足夠,亦有行李架

打直放好有困難咩?要咁樣打平放
咁放十個行李架都唔夠擺喎施主

40分鐘就到咗札幌駅,一貫地熱鬧
同時因應北海道新幹線延伸工程影響,成個札幌駅都有工程,出口都改嚟改去,幸好都唔算好亂,希望2030年真係通到車喇

呢兩晚住JR INN札幌,喺札幌大丸對面,位置非常方便,行去札幌駅只需五分鐘

樓下有個枕頭吧,任揀適合自己嘅枕頭

重有非常少有嘅漫畫corner

CONT.

喺酒店抖咗陣,又出發

天氣非常好,接近30度

時間剛剛好,當然又要搵下其中一款最愛車型

先有前一班去小樽嘅普通列車,又係721系,今次去北海道見721系多過見其他款嘅車

車到,KIHA201系氣動車,快速NISEKO LINER

KIHA201系嘅出現,就係為咗擁有同通勤型電車相同性能、可以同電車併結而行嘅柴油車而生,同時亦配置咗車體傾斜裝置,提升過彎性能,亦為之後嘅KIHA261系提供參考

輔助座位,需要時可以拉落嚟提供額外座位

札幌~小樽一段函館本線最大魅力就係其中一段會沿住石狩灣行,加埋日落時份

40分鐘到就到小樽,前面三輛會轉做普通列車繼續開往俱知安,後面三輛會喺小樽解結,要留意

小樽駅,好似內部翻新過?總覺得比之前嚟唔同咗

日落嘅小樽駅
你對上一次去小樽係幾時

我上年11月去已經係咁
2019年復活節
咁真係裝修過都唔奇

CONT.

將呢一日埋尾先

又碌返上小樽駅月台,本身想喺指定席券機買飛,結果有一部壞咗,另一部就畀唔知香港定支那人喺度搞好耐都未用完,結果駅員就叫我地排櫃位,就順手買多咗樣嘢

首先當然買咗張指定席券先

然後買咗套小樽駅開業120年嘅記念入場券,一套有五張

買完就上車,都係721系,快速AIRPORT

今次坐嘅係最後一批整嘅721系,U SEAT內裝又有唔同,
新淨過頭先坐嗰抽

返到札幌就順手行埋POKEMON CENTER

最後開餐,全國都有嘅利久,雖然唔係最好食嘅燒牛舌,
但頂住癮止住咳先都還好

喺JR TOWER頂層有觀景台,不過要收錢就不了

行完就返酒店,又完一日,聽朝一早向網走進發

- DAY7完 -

為咗搭キハ201系特登去小樽
留名等睇day 12 13
夾到時間嘛,剛剛好
之前坐埋去余市tin
不過今次想返札幌行下先唔去咁遠
細細個已經睇樓豬 rich
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞