[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
https://www.mr-motegi.jp/collection-hall/#renewal
Honda創立50年を記念し開館したホンダコレクションホールは、25年の節目を迎えました。この間も広がり続けたHondaの活動をお伝えし、さらに“夢と挑戦の物語”を体験できる場として2024年春、リニューアルします。改装工事のため12月4日(月)より一時休館となりお客様にはご迷惑をおかけしますが、ご理解の程どうぞよろしくお願いいたします。
山陽啲車唔係nozomi就係mizuho
拎全國pass可唔可以偷雞坐
sakura多過mizuho好多喎
唔可以,除非你想畀人查到成張pass void咗,唔好做壞規距喇
繼續豐橋駅之行

飯田線嘅月台,繼續全日停駛,所以呢一日就由名鐵霸哂嚟用

豐橋駅在來線改札口

烏鴉都入嚟避風?

JR東海在來線終於都復駛,但一個鐘得一兩班

點心飲茶放題嘛............................

隔離就係豐橋鐵道渥美線嘅駅舍,另外喺豐橋市內有一條軌道線,
同埋佢係名鐵嘅子公司

重有紀念品賣

都開始復駛

隻太空船係咩事
隻太空船咁型
唔知炬想點
繼續豐橋駅附近hea

行咗去豐橋鐵道東田本線(姐係軌道線)嘅駅前駅,個牌好有靈堂feel

東田本線作為豐橋鐵道旗下路線,自然食唔少來自佢母公司名鐵嘅二手車,例如呢架モ780形就係由已廢線嘅岐阜市內線讓過嚟

東田本線有個特別地方係佢嘅支線有全日本最細半徑(11m)嘅彎道(井原カーブ),部份車型係入唔到去的,而支線嘅終點就係呢架車嘅運動公園前

順帶一提,東田本線係全日本最遲收車嘅路面電車,去到0013

之後上返新幹線月台,無人

放咗架FIAT NEW 500喺度,可能因為豐橋市所在嘅三河港係全國輸入汽車數量最多嘅港口

得一個鐘兩班KODAMA停

靜到乜嘅月台

去東京嘅尾班KODAMA,東海嘅N700A

肚餓,見到雪糕機買支,曲奇味唔好食

去三島嘅…NOZOMI!?!?!?

過咗陣改返KODAMA

到我呢邊有車,去名古屋嘅KODAMA,東海N700A

有GREEN PASS當然上GREEN CAR,車掌會過嚟查飛,睇完PASS問埋你去邊就走咗

返到名古屋,無名865

得返一班去東京NOZOMI同一班去靜岡KODAMA

去東京嘅夜行巴士繼續行駛

影呢張相嗰陣開始落雨

返到酒店食個杯麵就完一日

~ DAY10完 ~

以為你會搭埋路面電車
唔會喇,嗰陣人都好攰
以為你有Update
追得好密
毒撚係屋企冇嘢做係咁,我以前出遊記都係星期六日密密出
出咗去
夜少少出
而家有鐵膠野睇,係幾開心
我下星期終於膠鐵遊了

~ DAY11 ~

新嘅一日,本身嘅計劃又亂哂,丸岡城又byebye,唉Shit happens

本身係坐特急HIDA上富山,但高山本線打完風繼續運休
所以遲d先出門,順手想食個免費早餐,點知無位

所以碌咗去地下街老麥食McGriddles,正!

之後劃咗下晝嘅新幹線去靜岡,打算去駿府城搵下老烏龜德川家康
點知東海道新幹線就因為靜岡縣內落大雨而東京~濱松停駛
不過心諗應該下晝搞得掂,雨唔會落足全日,點知........一陣再講

人頭湧湧,但都唔知有無車上

諗起附近有博物館可以行,就搭名鐵一個站去榮生先

榮生駅得急行或以下嘅車種停車,所以有唔少列車通過

重有新幹線同JR東海在來線並行

個站唔算太大,但每日平均都有6千幾人用

行多三分鐘就到咗豐田產業技術紀念館
又係睇車

btw 我發覺我都算好彩,雖然兩次去日本撞正打風,但至少行程唔洗大改

一次係鹿兒島只係影響玩唔到砂浴加第二日班機由中午Delay到夜晚

另一次係八戶去唔到搭Pokemon Go with You改成八戶市內遊,同埋第二日遲咗去田澤湖
準備入豐田產業技術紀念館

呢個紀念館嘅前身係豐田自動織布工場,1911年竣工,可以講係整個豐田集團嘅起源之地

入場費500YEN

一入去就見到一部1924年製嘅環狀織機,而家每日有四節示範表演

開始入去展覽,豐田嘅誕生之地就係呢度

G型自動織機,1924年製,亦係豐田嘅始創人豐田佐吉嘅最後發明

有介紹唔同物料同紡織嘅嘢

亦有唔同年代嘅紡織機

或者有人會問點解會有咁多有關紡織嘅嘢?TOYOTA唔係整車嘅咩
其實豐田最初係由紡織業起家整車係後來嘅事

直到而家豐田紡織重繼續營運緊,北陸新幹線E7系嘅GRAN CLASS嘅櫈、部份ANA波音客機嘅櫈就係由佢地製造
係咪會講埋點由紡織轉整車
Yamaha 技能樹
好似無乜點影到,講紡織嗰part好快睇完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞