[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
你指琉球嗰堆?
唔係,explorer pass重貴
yes
我太遲睇機票,冇哂啲early bird sales
btw有冇試過買Explorer pass? 知唔知係咪冇得自助checkin
如果同我坐另一間嘅外國人優惠一樣嘅話,因為要check passport同去日本嘅機票,所以無得自助checkin
感謝

CONT.

繼續J-AIR E170

起飛了

重有張枱,但其實無乜用

請扣好安全帶,多謝合作

機內WIFI,都叫做有d嘢睇嘅,不過睇下風景重好

遠處應該係旭岳?

開始下降,北海道就係田田田田同田

大約40分鐘就降落女滿別空港

女滿別空港作為知床半島嘅玄關,當然要賣下廣告

今次唔駛等行李,因為無寄

CONT.

落機就開始網走快閃之行

女滿別空港對外都係坐巴士,分別有去北見、網走同季節限定嘅知床

網走、知床方向嘅售票機,要去北見嘅好似喺隔離,唔好搞錯
去網走駅要1050YEN

去北見嘅巴士,睇清楚唔好上錯

去網走嘅巴士,班次都係配合飛機嘅起降時間,留意返準時上車

個機場嘅開放時間

上車,都係一般旅遊巴咁

網走湖,曾經係鄂霍次克海嘅一部份,但因為水退同地殼升高,就變咗個湖

巴士大致沿住國道39/240號行,有一段會同JR石北本線並行,重見到KIHA40形兩輛編成通過

落車,先見到有間扒房

對面有間SUKIYA,一陣走嗰陣要喺度上車
都係一個島一個姐,咁佢地都要對外聯絡嘅
搭船
船就一定㗎喇,但時間耐嘛
訓前一推

CONT.

開始網走之旅

網走駅,石北本線同釧網本線嘅起終點駅,同時有石北本線直通釧網本線嘅列車

另外如果將日本所有車站名跟返英文排序的話,網走(Abashiri)會係第一

網走駅前嘅巴士站分散喺附近唔同地方,留意返

駅前最高嘅建築物,就係東橫INN

網走駅,好字好字

打卡點,網走睇嚟最出名都係監獄

然後去觀光案內所買1-DAY PASS,1800YEN,任坐網走市內巴士同DOKOBUS,重有唔同場館嘅優惠,非常有用,另外係唔包女滿別空港線

DOKOBUS嘅使用說明,唔揸車嘅遊客絕對要用,
佢係類似UBER咁嘅服務,用電話打去佢個語音預約系統(有英文同普通話),依指示輸入上車嘅站編號同落車嘅站編號,佢會畀一個預約番號你,再依照系統編排嘅時間去返上車嘅站上車,同司機講返預約番號同show pass就得,簡單又易用

所有車站嘅編號睇返QR CODE個地圖就有齊,張使用說明背面都有,
唔怕唔知邊度上落車

收費方面分咗A、B兩區,同區不論遠近一律500YEN,跨區一律700YEN
A區主要係網走市區,B區係天都山、網走湖週圍,所以1-DAY PASS任坐係超值

不過佢最大缺點就係服務時間短,0900-1545,過咗時間就......

CONT.

不過第一程都係搭返普通路線巴士先,去咗天都山流冰館,
但呢架巴士都係期間限定行駛

留意右手邊圓圈904就係DOKOBUS嘅天都山流冰館站嘅編號

流冰館位於天都山頂,有NHK發射站,而天都山其實只有海拔207米

鄂霍次克流冰館,以鄂霍次克海流冰做主題嘅博物館,重有頂樓觀景台,而家見到呢棟嘢喺2015年重建完,入面展館都喺今年1月先翻新過

入場費770YEN,用1 DAY-PASS可以去小賣店換一支軟雪糕,但因為我空肚出發,食雪糕一定屙到山洪暴發,所以....算吧喇

一入到去就有環型投射幕,介紹返鄂霍次克海同流冰

直入主題,呢個館最值錢嘅地方,流冰體驗,體驗-15.5度,
btw有厚褸借畀你,放心

經過兩層密封嘅門之後,就凍到痴線,入面有真係由鄂霍次克海拎返嚟嘅流冰同寒帶動物嘅標本

重有喺南極採集嘅冰樣本

重有個小玩意,就係拎埋條濕毛巾入去玩,現場大量提供,放心

一條普通嘅毛巾,軟淋淋

但當fing條毛巾3~40次之後(官方講),就變咗硬硬地嘅真。冰巾
係咪凍到本身毛巾入面既水份變冰
應該係
好痴線,只係毛巾本身啲水份都可以凍到
Lm
零下十五度喎
btw聽講舊館去到零下十八度

CONT.

凍完之後就............

凍完出返去,就睇下講流冰嘅展板,全球暖化的確對流冰都有好大影響
重有養咗d海天使

頂樓係觀景台,可以遠望網走湖、鄂霍次克海、知床半島嘅連山

網走市街、知床半島方面,風景真心唔錯

重有專放相機嘅位

網走湖

出返去停車場,呢度剛剛好係北緯44度正

第一次用DOKOBUS,十分鐘內就有車到,後備SIM用AIRSIM,
送咗30分鐘通話時間,今次大派用場,call一次車用一分鐘,夠用有餘
張Pass包埋呢啲車真係好抵用,啲時間好預好多

CONT.

上咗DOKOBUS,就去下一個地點,北方民族館,落車就見到呢棟嘢,唔…佢只係廁所

行入d嗰棟先係民族館正體
都係要入場券,連埋特別展覽800YEN

最主要嘅常設展館入口,有d工作紙畀唔同程度嘅學生做

未入去之前有鹿皮、海豹同黑貂嘅毛皮試摸,但有d恐怖......

常設展館,先講講咩係北方民族,
佢地係生活喺北極圈週圍嘅民族嘅統稱,包含至格陵蘭、北歐、西伯利亞到北海道嘅阿伊努人(姐係北海道原住民),重有美洲北部嘅原住民

佢地喺寒冷嘅環境下生活,有自己獨特嘅文化,而呢個民族館亦係日本唯一一個介紹北方民族嘅博物館

而展品亦會用唔同顏色標示返講緊邊個民族,因為實在太多民族
去流冰館冇食個雪糕好可惜
個人覺得鍾意食雪糕嘅一定要試
本身想搏一搏,但唔想浪費太多時間喺屙屎上面,所以
腸敏感嘅人嘅悲哀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞