[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
時間問題,HX太遲,加上係飛NRT
飛羽田紅眼機+平和島/泉天空の湯都幾c伏
同酒店比係差d,但有得浸下溫泉係唔錯
當沖個涼 有個位訓 hea幾個鍾都已經好好

同埋最緊要日本人都好靜 沖完涼又攰攰地咁好好訓
我尋晚都係瞓咗三個鐘鬆d
差唔多啦 回一回魂再出去玩
但真係好撚攰,重要夜晚七點幾先食第一餐
咩行程搞到咁晏先第一餐

我諗住第一日9點到走返池袋擺低行李先 再去食個車力門
試過一次通宵機,搞唔掂
死頂到check in 之後瞓死左
一早去富士賽車博物館,之後行咗陣御殿場,再經箱根去南船橋
所以坐長途車瞓陣休息回氣好重要,一定要坐得舒服d
我上次搭MM 訓得一個鍾+上左hintori訓左兩個鍾 都叫做挽強有精神玩左成日

但是個晚9點幾就訓死左 訓到聽朝10點幾
嘩 好chur行程

突然覺得我獨遊行程好hea 第一日我諗住全日係新宿行街算
Hinotori premium

一上就訓到我成隻豬咁
果次係成田去橫濱,仲要接近佢地既返工時間
無下次
放工直入機場坐HX616出左關先去左東貝塚睇60年代日本女子排球隊歷史資料之後去左隔離くら寿司食啲野
之後下午兩點零返到大阪駅附近酒店check-in 放低行李

安頓好先行下大阪駅周邊相機舖睇下有冇靚二手
日落前去天王寺阿倍野展覽台睇下日落影下相
7點前去天滿橋附近搵一間靚靚蛋糕舖買手信

再返到酒店雪好啲蛋糕9點再出發諗住去 あぶりや 福島駅前店 點知嗰日收10點,把心一橫去萬両碰下運氣,可能係平日唔駛排隊就入得

食完返到酒店都過哂午夜
立即沖涼先叫正式瞓覺
撐多過24小時
試過624出到山手線,瞓咗一個圈

剛剛快閃完,飛機膠+賽車迷朝聖之旅,太耐未試過玩命快閃
之後會放埋喺度,完咗正篇再講

到咗御坊駅,熟路嘅人都知我去邊

就係0番線嘅紀州鐵道線

只有一部IC CARD出站機同一個月台,櫈都無

每日有18班車,同紀勢本線列車未必夾到時間,留意返

紀州鐵道線係全國最短而獨立運行嘅普通鐵道線(2.7KM),但實際上最短嘅係喺成田機場內嘅芝山鐵道線(2.2KM),但因為佢會同京成電鐵直通運行+東成田駅係同京成電鐵共用月台,所以實際列車營運里程長好多
當然喇,紀州鐵道線只係紀州鐵道公司嘅一部份,佢主業係房地產、酒店同休閒渡假村

車終於到,去西御坊嘅列車,KR205形氣動車,由信樂高原鐵道無償轉讓過嚟,用日產嘅柴油引擎

車廂環境同架巴士其實差唔多,全程180YEN

試坐專員表示張櫈好淋

開車,營運最高速度40KM/H,但實際20KM/H都唔知有無........

都幾特別嘅駅名標

紀伊御坊駅附近嘅車庫,泊咗休車中嘅キテツ1形同另一部營運中嘅KR301形

好快就到了

落車,紀州鐵道線嘅終結

總站西御坊駅,個站好矮好細,落車後要烏底身

時刻表

駅舍

之後就回程,最正路係坐紀州鐵道回程列車,但會趕唔到班特急,而GOOGLE MAP話要行2.8KM,要39分鐘,但根據經驗一定會用得少個呢個時間,所以搏一搏行返御坊駅

沿路急步行返去,又唔算太鄉下,都幾多商店同餐廳
全程急步半行半跑趕返去,靠意志力頂住,最後早咗幾分鐘趕到
但全身流哂汗+隻腳舊患痛到仆街

好快就車到,287系電車,除咗紀伊半島之外,重用幾抽放喺北近畿地區使用

GREEN CAR同289系一樣,都係得半卡GREEN,無特別

不過咁啱佢係ADVENTURE WORLD嘅特別塗裝,亦因為嗰度有養熊貓,所以又係熊貓出場嘅時候

試坐專員表示搵返佢朋友

去到大阪駅就落車,呢度就係今年剛剛啟用嘅梅北地下月台,將特急KUROSHIO同關空特急HARUKA都拉咗入大阪駅,同時大阪東線列車亦會延伸營運到呢度
而重起緊嘅浪速筋線亦會以呢度為總站,接駁JR西日本嘅JR難波駅同南海電鐵嘅新今宮駅
終於兜咗一圈
未兜完
快啲兜埋佢
繼續梅北一遊,先上一上大堂

大堂廁所有顯示有幾多格剩

天花嗰d燈想點

人面識別機,其實點用?

之後落返月台,見識下最新款嘅月台幕門,可以自由開合嘅全幅式幕門,可以對應唔同車種嘅車門,好似係全世界首創?
重有個大MON顯示唔同資料,都唔錯嘅,而家得21番線有

車準備到,大MON都有提示

幕門嘅開關幅度都幾大

準備開車都會有提示
行完梅北,就上返去

去咗老任嘅專門店,幾多動森嘅角色公仔

之後搭OSAKA METRO去心齋橋,月台好似翻新過?光猛咗好多咁

去咗行POKEMON CENTER DX,第一次嚟

我屌

竟然有得退稅

重有間POKEMON CAFE

行完就坐返去新大阪駅,今次無記錯地方同預錯時間喇

廁所大獎

上車,去東京嘅HIKARI,N700S H3編成,JR西日本所有

上次就真金白銀課金坐,今次用返PASS坐

試坐專員表示非常好坐,legroom+recline都非常足夠

有兩張櫈.....

當然重有盞燈仔

開餐,唔錯唔錯

車廂之間有大型行李架
返到名古屋急急腳返酒店瞓,又完一日

~ DAY12完 ~

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞