[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
到咗和歌山港駅再出發

行返上去就已經有車等緊,班次通常都係同船做接駁,亦都有部份特急SOUTHERN會以呢度做總站

不過今次只有去到和歌山市嘅普通列車,2230系電車,支線專用嘅電車
同時預計今年內將會進行列車自動運轉嘅實驗,另外原來和歌山港線係屬於和歌山縣

好快就到咗和歌山市駅,要再轉車

可以喺月台上買指定席券,得返三分鐘開車,前面成家人慢慢妹下妹下咁揀,最後自己用半分鐘畀錢劃位出飛,最後一分鐘安全上車

今次坐南海本線嘅特急SOUTHERN,8300系電車併結10000系電車,而指定席(1~4號車)喺10000系電車嗰邊

2+2座位配置,試坐專員表示legroom同recline同一般國鐵年代嘅車無乜分別,過得去咁

側邊有張櫈仔

又係好巴士feel嘅摺門

曾經嘅小賣部,當然而家廢止咗喇

不過都重有自動售賣機

唔知用嚟做乜嘅corner

大約半個鐘到咗泉佐野駅,去關西空港要喺度轉車,其實應該會兩度門開哂畀人跨月台轉乘?
如果買唔切飛下班車要幾耐之後
你指邊架?
Southern
半個鐘一班
趕唔切買飛就上自由席算啦
當時就係諗趕唔到就上自由席,雖然要拖住個喼坐long seat
聽到都覺得辛苦,不過半個鐘車程,企係站度等得下一班,上咗車嘅都準備落車
臨訓前推一推
師兄,你講返和歌山線,我睇返以前啲相,原來我都好鍾意睇啲火車兩個車car拼埋或分開然後有時有架會掉頭走

另外,我又鐘意睇啲好似slam dunk 個的行人過火車路軌俾火車過嘅情境

同場加映港人至愛Hello Kitty 火車

再加番張個閘升起嘅相

我好鍾意睇
但樓主最憎,呢隻嘢叫冇嘴賤畜
無錯,賤畜必需死
我覺得melody先最撚閪
melody係爛臭閪

沖佢老味落屎坑
以為你出文
繼續泉佐野駅轉車之路

喺猶豫緊會唔會畀人跨月台轉乘之際,就miss咗班車,而下一班去關西空港方向嘅車係全車指定席嘅特急RAPID,好彩月台上有指定席機100YEN,坐2分鐘嘅特急RAPID

車到,去關西空港嘅特急RAPID,南海50000系電車,其實個人對呢種復古未來風格幾有好感

上到車都有提要坐就要補錢,可惜SUPER SEAT無位,如果唔係試下一駅SUPER SEAT(姐係同JR嘅GREEN CAR同等)

試坐專員表示櫈都未坐暖就落車,試乜鬼
另外因為頭排位,得張細枱

特色嘅圓形窗設計,係幾似飛機

行李架,又係老問題,打直放個細喼好難咩?

兩分鐘就到咗RINKU TOWN駅,呢個站由JR西同南海電鐵共同使用,
一個月台,兩間公司兩種風格
但係實際上呢個站由南海電鐵管轄,而兩間公司嘅列車除咗JR西嘅關空特急HARUKA之外,其餘類別列車都會停站

JR西嘅綠色窗口,由於對只係業務委託駅,所以一來無裝指定席機,
要劃位一定要去綠窗口出飛,另外最需要留意喺呢度係買唔到或者換JR PASS嘅,要買/換PASS請去返關西空港駅或者出返大阪駅
有冇去Rinku Town 俾錢浸吓溫泉

嗰度都有過對住個海嘅大浴場

2分鐘車

我下年3月都住一晚臨空城,第二朝要返機場換Pass
推一推
去到RINKU TOWN,就去今晚嘅酒店

出閘轉左再轉左出到去沿住行就見到有兩間酒店嘅牌,今晚住左手邊嗰間
SiS STARGATE HOTEL,嗰度重有去關西空港嘅接駁巴士可以預約,不過我無需要喇

成棟嘢有五十幾層,今晚住四十一樓,好似除咗喺香港之外未試過住咁高嘅酒店
間房環境係傳統酒店嗰類,唔會差得去邊

重有AEON MALL嘅接駁巴士

出面個景唔錯

有間中國料理餐廳,d名就......

之後坐關空快速出返大阪市內,試坐專員繼續一齊

去到天王寺就落車,重有關西本線嘅201系,唔知重見到幾耐,都應該用221系換?

之後去返心齋橋嗰邊,重有好耐歷史嘅大丸百貨

特登過嚟就係為咗去POKEMON CENTER DX整返個紀念幣,幾日前嚟話休止中

ERRRR...........

之後去返大阪駅,原來喺自動售票機背後真係有人操作㗎

之後上返大阪駅月台,翻新咗嘅THUNDERBIRD外觀真係好靚

時間尚早就當然遊下車河先,今次係去京都嘅特急SUPER HAKUTO,
智頭急行嘅HOT7000系氣動車,都係第一次坐佢嘅GREEN CAR

不過去咗車頭望下大銀幕先,估唔到唔用大銀幕先頭車做GREEN CAR

普通車嘅座位,環境都唔錯

重有車頭CAM

戀山形駅,UMMMMM......................

洗手盆都幾靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞