[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
我當日九點半到流冰館,行哂流冰館、監獄同民族館都1300,睇下你行得幾快同會唔會食埋嘢
監獄其實都頗大的
Airsim今次表現如何?
我同你行程差唔多都係東京道央道東咁

之前係鴨記買秦國數據卡表現幾好,不過無得打電腦
Airsim係後備的,主力用docomo U50 5G wifi蛋,但有時用softbank嘅airsim收得重好

呢隻喎
繼續每日一篇

喺網走駅落車就行返去巴士站方向

會做STOP AND GO外賣嘅SUKIYA,第一次見

之前聽過SUKIYA嘅黑心痴撚線編更之後,就覺得同吉野家一丘之貉
竟然會唔開24小時

JR雄心寮,應該係屬於JR嘅建築物?

之後就上機場巴士,開始日落
btw當日網走全日都係得20度左右,涼涼地好舒服

女滿別空港又返嚟了

又去返JAL地頭CHECKIN先

PEACH有季節性航班飛大阪關西

重有d座位同一間七仔

今次坐飛札幌丘珠嘅航班,本身有諗過坐ANA飛新千歲,不過一來DHC8已經坐過,二來新千歲遠咁多,三來價錢同JAL差唔多,當然試新機場喇

之後直接上三樓觀景台,細機場無乜飛機停泊

係剛好影到AIR DO嘅B738降落

之後落返二樓,有間好隱蔽嘅壽司鋪

重有幾間手信鋪做最後衝刺

之後就拿拿臨過埋安檢,唔知點解係細機場做安檢會嚴格d
小幌
LM
平時搭巴士先拎唔知JR呢張咁靚
樓主冇再更新
垃圾社畜要返工
繼續每日一篇

過埋安檢,一眼睇哂,重有間手信鋪嘅

來機晚到,要delay

好似好先進嘅閘

唔用登機橋,直接行落去上機,要兜去機尾上機
今次坐HAC(Hokkaido Air System)嘅ATR 42-600,JA12HC,2歲機

而HAC本身係佳速航空子公司,到佳速航空畀JAL併購就成為JAL子公司,之後有段時間又脫離JAL成為獨立公司,最後又併入返JAL到而家
之前係用SAAB 340的,可惜2021年退役

佢係初音嘅塗裝,但其實我唔識

座位係2-2配置,legroom非常足夠,黑色皮櫈係幾型,重有特別版頭枕套

機內嘅刊物,服務重多過今朝坐J-AIR

btw因為我後d上機,頭頂行李櫃已經打橫放咗一個公事包,但唔夠放我個背囊,咁就好有禮貌咁請隔離位個西裝男可唔可以打直個公事包放(係夠位打直放),咁就可以剛好放到我個背囊,然後個男人西我面咁指住對面頭頂行李櫃,然後就有空姐埋嚟幫手放個背囊去對面,個男人仍然西我面,其實我做錯d咩?有禮貌地請佢幫幫手,拒絕咗我都無再出聲,得罪咗佢d乜?

起飛之後無耐就派嘢飲,唔記得係乜,剩係記得酸酸地

九個字左右準備降落,咁啱見到煙火大會

札幌市內d屋好整齊,幾得意

到咗札幌丘珠空港,都係要行入客運大樓,因為係尾班機,好多地方已經熄燈關門,完全係趕收工

空港對外都係主力靠巴士,佢會經地下鐵榮町駅,最近空港嘅地鐵站,而總站都係札幌駅

巴士頭兩排block咗畀人放行李

好快到咗榮町駅,札幌市營地鐵東豐線嘅起終點站,而家札幌市地鐵有三條線,會喺大通駅交匯,反而唔係札幌駅

札幌地鐵係用膠輪路軌系統(姐係同喺東京,會途經彩虹橋嘅ゆりかもめ一樣),而車輛闊度係新幹線以外嘅鐵道車輛最闊
呢抽係9000形電車

好快就返到札幌駅,再行返酒店,咁就完一日

~ DAY8 完 ~

睇返你上幾個post 原來Haruka 外表好靚

但係入邊咁殘
1994年製造既車, Keep到外表都算係咁啦
尋日去咗JAL工場見學
同文入面ANA嗰邊比的確係比較hea
未去過JAL無得比較
一個鐘睇展覽
一個鐘睇hanger
佢知你唔係日本人就會安排識英文嘅staff帶你入hanger
我報嗰個係jmb會員course就可以睇埋日航第一架噴射機
271系咪好d,話哂2020年先投入服務,281系就…算喇

~ DAY9 ~

一早就起身,行程大幅改動嘅幾日開始
但變得正確嘅

一起身開電視,蘭恩已經喺和歌山縣登陸

而東海道新幹線名古屋~新大阪駅間聽日將會預定全日停駛

去函館嘅頭班特急北斗,亦係最速達嘅北斗,登別、洞爺、白老通過
用嘅係KIHA261系1000番台,6次車入面最後一批

而KIHA261系係JR北海道主力嘅特急氣動車,由宗谷本線專用嘅0番台、見得最多嘅1000番台、到作為臨時列車專用嘅5000番台,接近統一車型(重有今年先重新起用、縮咗編嘅KIHA283系)

當中1000番台到目前為止已經造咗七批,每一批都有d唔同,可惜最招牌嘅車體傾斜裝置已經無咗

GREEN CAR用1-2配置,試坐專員表示真皮櫈好坐過毛毛櫈,起碼無咁焗

recline幅度喺合理水平

legroom好足夠,前面有腳踏,側邊有張枱仔拉出嚟,前面有電源插頭

JR北海道車內雜誌,個版圖過多幾年唔知會唔見幾多

開車無耐就瞓著咗,醒嗰陣已經到五稜郭,但如果要去五稜郭公園係唔好喺度落車,會中伏

三個半鐘到函館,隔離重有接駁北海道新幹線嘅HAKODATE LINER,733系1000番台

函館本線0KM嘅里程碑

北海道新幹線部份通車後成立嘅第三部門公司,道南漁火鐵道,
車隊由JR北海道無償轉讓咗9架KIHA40形組成,見到呢架就係其中一部,白色 [禊] 塗裝
準備出函館駅,去個廁所先

去廁所都要教,唔.....

函館駅好似無乜點變過,本身今晚就喺函館過夜,要睇函館山夜景,可惜大改行程之後只係駁腳,又錯過了,不過都落雨,過夜都唔會睇到

又入返閘,函館駅嘅班次就係咁,算係咁掛

喺走廊有青函隧道通車35週年嘅展覽

龍飛海底駅、吉岡海底駅嘅駅名標,位於青函隧道入面嘅站,但新幹線通車後廢站

曾經行駛喺青函隧道嘅列車嘅headmark,可惜太遲先識去日本

有一張海峽線、江差線、津輕線嘅運轉圖,青函隧道就係海峽線其中一部份,連接本州嘅津輕線同北海道嘅江差線(而家嘅道南漁火鐵道)

因為拖住喼,唔想逼HAKODATE LINER,所以坐特急去新函館北斗

要過多次閘機入新幹線範圍,就遇到一個唔知支那定台灣嘅旅行團,
幾十人坐新幹線

而家嘅指示清晰咗好多,有埋座位配置圖

服務鐵膠的資料

唔知幾時先通車去到札幌呢......
廁所都要教點用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞