[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
國鐵四國巴士
話做到真正24小時服務,不過貨運應該緊要d
反而想知新跑道想點起,好似那霸咁出面填多條出嚟?
睇資料佢有兩個方案,1係大執現有跑道,期間喺隔離整條臨時跑道,執完就還原得返一條

2係喺現有嘅taxiway位置起條新跑道,當然而家係推動緊方案2嘅

https://www.centrair.jp/corporate/rwy-project/pdf/06.pdf
fyi
但唔填海就算起多條跑道都用唔盡
taxiway同跑道中間大把位,應該唔填都okay嘅
樓主辛苦晒好多相睇得我好滿足
做唔到Parallel Landing或者Take off,最多係好似以前啟德咁一架落地另一架即起飛
反而試坐專員今個trip好勁
又有小呆默新包包
又去咗ANA hanger
又有住咗望住停機坪,喺房有飛機坐位同飛機餐食嗰間酒店
又坐咗唔同嘅火車飛機型號坐位
睇咗唔同嘅風景
又俾咗唔同嘅comment
瞭解到日本人嘅交通系統,風俗同文化

太開心了

想請問樓主點check domestic flight 定就咁skyscanner 搵
唔明你問咩,如果班次我上返航空公司官網搵的
以為你係去啲網站入出發地同目的地 佢出晒咁多個option
咁我本身都有想坐嘅航空公司,咁直接去航空公司官網搵咪得
試坐專員個袋係上次去已經扭咗,咁啱今次去小呆獸公園就fit哂
啱晒

太好了

繼續坐船過紀伊水道

GREEN室入面有18個位,主要2+2配置,亦都有梳化位畀一班人坐

試坐專員表示legroom同recline都一流,重有legrest,正

櫈前面重有杯架同電源插頭

重可以望住船頭,重可以靜靜地涼住冷氣睇風景,呢500YEN抵畀

重有電視睇地圖、航速

之後當然要四圍行下,落返一層就有d枱櫈,重有堆自動售賣機
其實成隻船都幾熱鬧,大部份人都係揸車上船
而除咗GREEN室座位、貨車司機專用休息室以外,其他位都係先到先得

重有得瞓地下,似SUNRISE EXPRESS嘅NOBI NOBI位

重有d自修室位,不過咁嘈真係做到嘢咩

船頭位置重有d普通位,有少少recline

重有接駁巴士去JR和歌山駅,不過我買咗南海電鐵套票就算喇

重有部喺航行期間用唔到嘅𨋢

貨車司機專用休息室,重有得沖涼,可以畀長途貨車司機抖一抖
班船都幾多人搭
比我想像中多,不過都係揸埋車上船
徒步上船就咁睇好似得2~30人
繼續船上探索

喺貨車司機專用休息室附近有條樓梯上A甲板,上到去有枱有櫈

開船,準備駛出避風塘

船尾甲板

開始進入紀伊水道,風大到試坐專員手腳fing fing

望住個海真係好舒服,雖然好曬

之後就去買個杯麵食下,第一次食呢個size嘅杯麵

看海的專員

開始見到本州嘅陸地

兩個幾鐘就到咗和歌山港

喺船尾落船,落到船亦有天橋直接去到南海電鐵和歌山港駅,入閘只需要隊張乘車券入自動閘機就可以
我以為搭1個鐘就到,原來都要2個幾鐘
試坐專員變咗
“看海的專員”好有詩意

好有氣質

巴打去咗小呆獸公園正呀 好過想去 但係去完四國冇奈 應該唔會去住
算快喇,同搭鐵兜大圈舒服得多
咁一定舒服過兜大圈
慢慢碌住過去,又有得瞓,正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞