[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
上星期睇twitter話2025年會檢討道南漁火鐵道仲保唔保留
如果新市長傾唔到JR北將新幹線拉到去函館駅
JR函館駅去到2030年之後仲存唔存在都係問題
函館幾靚,好多特色建築

唔留一日好可惜
之前去過兩次,就係爭函館山夜景,一次大霧陰天,一次落大雨
而家第三次都係睇唔到
又準備上車

今次坐去東京嘅HAYABUSA,比最速達停多咗八戶同上野
E5系U-14編成,2012年出廠

GRAN CLASS用1-2配置,本身坐單排位,但改咗飛之後得返雙排位,不過都係窗口位,試坐專員表示一貫好坐嘅水準

櫈嘅recline同legroom都好足夠,RECARO嘅產品

頭頂有飛機咁樣嘅行李架,座位側邊有碌鳩毛燈

左邊可以放張枱仔放杯,張大枱喺側邊拉出嚟

拖鞋同說明書放喺前面

開車無耐服務員姐姐就過嚟打招呼同派嘢

個袋仔有支水、有包牛肉乾、濕毛巾同menu,
比疫情前縮咗水,起碼無咗熱毛巾

嘢食當然都縮埋水,揀咗和式料理,係好味嘅,不過份量真係太少
同埋有支之前喺JAL business飲過嘅無酒精香檳

4個鐘多d返到東京,重有時間去影下相
喺東京行咗陣,又準備上車

仍然正常運行嘅東海道新幹線,但之後兩日就.......

用JR PASS當然坐HIKARI,呢班停完小田原就直達名古屋
都係N700A,GREEN CAR 2+2配置,
試坐專員表示一貫嘅好坐

legroom、recline都唔錯,腳踏有兩段

頭頂行李架放26吋喼無問題,前題你要舉得起放上去

東海道新幹線GREEN CAR仍然會派濕紙巾,個廣告就......

喺東京駅見到呢個便當,3300YEN,貴到痴線,但佢係上次去橫濱食過嘅燒肉餐廳「叙叙苑」出嘅,佢d燒肉真心好食,就做一次水魚試下

一打開有四樣配菜,同埋六舊肉,重有堂食埋單嗰陣會派嘅香口膠

雖然係凍嘅,但都有燒肉嗰陣香味,牛味都好濃,切得唔算薄,幾令我意外地好食

食完當然要買個雪糕做甜品,但要曬一陣先食得

富士山方向,但濛到睇唔到

濱名湖,天陰陰

入咗愛知縣,個天都暗暗地

特大行李位改咗個名叫「BAGGAGE 160」,重整埋logo,真係....

個半鐘多d就到咗名古屋
新函館北斗個設計唔方便影車,個閘口係接近車尾既

上次我係新函館北斗為左影車頭行足兩次9卡
影車頭都係返東京或者仙台算
不過盛岡影車就好方便
要比多幾多錢先可以搭新幹線有香檳飲

28980YEN,PASS只包基本車費
依日搭左幾耐車
名古屋落咗車就行去酒店

頗為多人嘅大堂

一出去見到BIC CAMERA,但住幾日都無行過

行三分鐘就到酒店,東橫INN名古屋駅新幹線口,好彩重有房

樓下有PEPPER LUNCH,重要開到2300,太好了

單人房都係一般東橫INN咁樣,不過佢有樣特別d嘅嘢

就係會員限定嘅睡眠質素監察功能,可以用APP睇返,
特定分店同房型限定,至於可唔可信就......

試咗晚,又真係好似準準地咁

重有送張塊蒸眼膜,唔知係咪房型限定喇

台風開始殺到,亦開始出高齡者避難指示

btw而家已經無咗避難勸告,真係預視到有危險就出高齡者避難指示,
再上一級就直接出避難指示,就要留喺安全地方,但日本係無香港咁樣有打風假呢樣嘢
等於一日全國7日(加價前)

28980YEN,PASS只包基本車費
等於一張全國7日(加價前)
大癲grand class
尋日搭kagayaki去富山
喺上野上車嗰陣望過下gran class個車箱
入面一個人都冇
橫掂見到都想問下

東橫inn係咪一定要親身去先做到會員?

因為東橫inn會員係可以早一個月book房,我想join咗佢會員再係check in做登記但發覺無呢個選項
沒有女朋友的飛膠巴
正常發揮
先喺網上登記
check in嗰陣show返登記嗰陣俾你嗰個冧把再填表
check out嗰陣會俾埋會員證
函館都廢線肯定少好多人去
反而我坐呢程HAYABUSA嘅GRAN CLASS係滿座
可能因為GW關係
但作為貨物大動脈,最後可能JR貨物同政府食咗佢
上星期朝早坐かがやきgreen 東京去金沢,loading半滿都冇,長野最多人落,到金沢連埋我唔夠10條友落車

Green都咁更何況gran
舊證又紅又黑嗰張而家用唔用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞