[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike

其實JR票務處裏面都有

都係佢

慳錢剩係影相算,唔會買

~ LAST DAY ~

咁就最後一日,之後會喺度出埋十月中嘅三日快閃

六點幾就起身,如果唔係早機都唔會住RINKU TOWN

CHECKOUT之後就坐關空快速入關西空港,要過唯一嘅陸路通道,關西國際空港聯絡橋,係鐵路公路兩用,同時係在來線同私鐵之中最長嘅單一橋樑(瀨戶大橋係由十條橋組成,所以唔係單一)

關西空港駅,由JR西日本同南海電鐵共同使用同管理

除咗PEACH、濟州航空同春秋航空飛瀋陽同上海以外嘅航空公司都係用T1, 國內線大堂壁疊分明,而我因為係國內線轉國際線,所以都要去國內線counter CHECKIN

過咗安檢又有寧緒空間,抵讚

行一大段路先去到候機大堂,比成田同羽田差得遠

有京成SKYLINER特價飛售賣機

個gate重有班機未走,去琉球嘅737-800

上機了,去羽田嘅NH96,用有11年機齡嘅787-8,JA811A
亦都劃到緊急出口位,前面空間多的是
試坐專員表示:我未上機呀
唔肯上haruka,企咗係臨空城
無坐HARUKA
每晚一篇

有人話試坐專員無上機,佢表示坐咗喺隔離
另外佢表示個位同國際線嘅788窄少少,同埋無咗頭枕,不過國內線多極都係飛兩三個鐘,放得多坐位就得,另外係無電視的
(國內線嘅788可以坐335人,國際線嘅最多都係240人,有一款得169人)

而因為係緊急出口位,會有人過嚟同你brief一次同叫你睇完張嘢

張枱都係喺手枕抽出嚟

taxi中

大韓嘅737MAX8

起飛無耐就見到八尾空港,一個畀小型飛機/直昇機用嘅細機場

無電視都唔緊要,因為有機上WIFI,不過只係內聯網,上唔到外界嘅網頁,不過佢load直播嘅電視節目又好順

天龍川,已經到咗靜岡縣

都有飲料提供,用鬼滅之刃嘅杯,但其實我真係唔知咩嚟

試坐專員看風景

到咗靜岡縣姐係差唔多見到富士山,當然要捕捉佢喇
睇唔慣無雪嘅富士山

下降緊,見到伊豆大島嘅大島空港

準備降落,經房總半島入咗千葉市之後再U-TURN去跑道,咁啱喺市川附近上空

一個鐘嘅航程就到咗羽田機場,等行李又係最耐
試坐專員好專業,啲788內陸機評論好inspiring

不過佢冇飲到杯嘢,剩係掛住睇風景

佢都應該飲番杯凍烏龍茶或soup

應該仲嬲緊haruka
已經無坐賤畜列車
以前好似得一兩架,而家好似架架都係
無錯,全部都係
但佢有到佢經過

Visual pollution

心情要睇咗靚靚風景先平伏到

睇壞眼
每晚一篇繼續中

喺羽田落機拎埋行李,就去坐好多人討厭嘅東京MONORAIL,亦都搭到當中最快嘅空港快速,喺停埋羽田T1同羽田T3之後就直達濱松町駅

最新型嘅10000形,試坐專員表示坐位配置繼續奇奇怪怪
同埋有同款車出現龜裂嘅問題

最緊要嘅行李位

運轉台,無換走上一轉行完嘅普通列車時刻表

途中都係搖下搖下同有d chok,不過又唔係好差嘅

到咗濱松町駅就極速去轉京濱東北線去東京駅,先去暫存個喼先,都係去返丸之內口嗰邊間宅急便,一件700YEN

試坐專員與東京駅

然後就先坐地鐵丸之內線,車廂用pink色就主調.........

去到赤阪見附轉銀座線

一個站就到青山一丁目駅,有新舊版本嘅售票機,但新款機似係舊版機換咗個大MON

上返地面,又嚟WELCOME PLAZA AOYAMA,同時都係HONDA嘅本社
仲以為得廉航先會用KIX飛國內線
飛國內線嘅LCC得MM同GK
ANA 國内線緊急出口位係唔係買飛嗰時可以劃到 ?
睇fare class,有機會要加錢
繼續青山睇HONDA

又再嚟呢度,就係為咗REDBULL車隊嘅應屆賽車RB19
雖然只係展覽用嘅車(應該,無可能畀落場嗰架畀人睇掛),但可以近距離見到應屆嘅F1車,重要係自己其中一隊愛隊,嗰種感覺好奇妙
要搵一次現場睇F1,一定要

HONDA喺2020年話2021年後會退出F1,但2021年RB拎到車手世界冠軍之後又彈返入,為RED BULL POWERTRAINS(RBPT)提供技術支援,今年索性將HONDA個名痴返上架車(REDBULL喺HONDA話退出之後自立門戶,而HONDA就賣咗原有動力元件嘅IP畀RBPT,HONDA喺背後做技術支援直至2026年,而HONDA都報名做2026年後嘅引擎製造商,有趣)

價值5億美金嘅冠名贊助,ORACLE

另外TEAM HRC(HONDA RACING CORPORATION)都贏咗今年嘅鈴鹿8小時電單車耐力賽,重要喺8月盛夏舉行,痴線
可惜另一方面HONDA喺MOTOGP嘅成績真係慘不忍睹,下年MM93重要走埋,含撚吧喇

入油用嘅dump can,耐力賽其中一樣好重要嘅配件,畢竟入幾多油,入油有幾快都好影響賽果

睇完賽車就睇返街車,最新一代CIVIC TYPE R

ZR-V e:HEV,混能嘅SUV

另外有兩部電單車可以畀人試坐,試坐專員表示都要試下,可惜手太短控制唔到

另外一邊有電視重播返剛過去F1賽事(比利時站)同鈴鹿8小時電單車耐力賽

重有CAFE可以食下嘢飲下嘢坐下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞