[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
留名等睇其他內容
夜少少
豐田夜繽紛
繼續豐田產業館

行完紡織館,就行去自動車館,中間見到一班機械人樂團同一部TOYOTA I-UNIT,一款曾經喺2005年愛知世博會示範過嘅未來概念車

亦有一個圖書閣

開始自動車館

簡單地講點解豐田紡織會開始造車,首先豐田佐吉嘅仔豐田喜一郎接手豐田紡織之後,加上佢去過歐美公幹,意識到汽車工業將會大有作為,所以先由自家紡織事業入面加一個汽車製造部門,先從物料嘅研發開始,研究可以應用於造車嘅材料同物質

重現豐田第一款量產車型--AA型開發經過,雖然都係貴價嘢,但都已經係日本汽車工業其中一個里程碑,之後豐田汽車亦從豐田紡織獨立出嚟

1935年豐田AA型試車嘅行程,由刈谷出發,上到箱根、鹽尻山卡、碓冰山卡等等,一共5日行咗1433公里,算係咁喇
諗起恆大造車不差錢
繼續豐田汽車

戰後豐田汽車成功捱過盟軍佔領時期,之後繼續造車事業
而喺1970年,應美國運輸部嘅邀請,豐田整咗ESV(Experimental Safety Vehicles),在於試驗各種汽車安全設施

又點少得混能汽車

落一層,有唔同種類車放喺度,先有第一代豐田皇冠,呢部重要係DELUXE版
想了解多d有關豐田皇冠,可以睇下L佬嘅片
https://www.youtube.com/watch?v=Yh32zfldpVA

初代豐田COROLLA,到而家都重係全球賣得最多嘅車型

初代COROLLA SPRINTER,可以講係AE86嘅祖先

2000GT,可以講係日本第一部超級跑車,眼前呢部改裝咗做電動車

其中一部最想睇嘅車,TS050 HYBRID,呢部係2018年WEC(世界耐力錦標賽)冠軍戰車,車手有我最鍾意嘅Fernando Alonso,重贏到當年利曼24小時錦標賽

重可以自己整AA型鎖匙扣,見到個製造過程又幾有趣

入面其實重有好多車、好多汽車製造嘅過程睇,呢500YEN抵畀

最後見到個兒童樂園,一開館d家長就帶埋小朋友去抽整理券

本身諗住應該落完雨新幹線會開返,點撚知東海道、山陽新幹線全線都停駛,重要無重開時間好,又要改行程
一個打風影響咗你3-4日行程
靜岡縣暴雨又未必關個風事嘅
又開始每晚一篇

返到榮生駅就上車,犬山線嘅急行,名鐵5000系電車,都係通勤形電車,所以都係全long seat

對面有去中部國際空港嘅準急,6500系電車

唔駛10分鐘就到咗西春駅,作為北名古屋市嘅中心車站,
因為前身位於西春町,所以叫西春駅

嚟呢度為咗搭巴士去AIRPORT WALK,巴士一個鐘兩班

搭咗一陣就落車,AIRPORT WALK係一個商場,前身係名古屋空港嘅國際線客運大樓,1999年落成,喺2005年中部國際機場啟用,將名古屋空港大部份航線同功能轉移咗過去之後,再改建成為商場
去睇航空博物館
劇已透
你啲icon抵死
你自己係行程打
每晚一篇,攰撚到

喺商場兜咗一陣終於搵到指示

今次去嘅係愛知航空博物館,其實都算意外收獲,因為本身剩係想去名古屋空港睇下飛機,再做功課就見到原來有個博物館入場費800YEN

一入場先見到達文西設計嘅飛行器嘅還原品,有現代直昇機嘅影子

有大量1/25嘅飛機模型,當中有747SR(Short Range),一款專為日本國內線設計嘅747,單一等級客艙之下最多坐到500人,真正嘅運豬

側邊有d由舊飛機拆出嚟嘅櫈畀人休息,資源再利用

之後上天台觀景台,亦好貼心地有飛機嘅介紹、到達同起飛時間

上到去,見到有句咁嘅嘢,咁算喇
可能同自衛隊小牧基地喺隔離有關?
應該係,怕你影啲軍事嘢
睇google map啲人影相好似無乜料到,但係好似幾多野睇
繼續航空博物館

去完觀景台食風,再落地下嗰層,有個圖書館,同埋有d飛機舊櫈,但係咩機型就不得而知

另外有介紹航空界唔同職業,同埋有相關學科嘅課程簡介畀人拎

重有名古屋空港嘅介紹

警視廳嘅AgustaWestland EH101直昇機,英國同意大利出品,呢架喺2018年退役之後就捐咗畀呢度

重有得入機內參觀

三菱MU-300,一款70年代設計同生產嘅日產小型商用客機,之後畀美國嘅Beechcraft公司買咗生產線同銷售權,就係而家嘅Beechjet 400/Hawker 400

而展出呢架JA8248係用嚟做天氣監測同探索飛行,亦參與過日本嘅太空探索計劃

詳細展版講解架JA8248

同樣可以入機內參觀

見到三菱航空機就諗起以前MRJ 個展覧館喺小牧空港隔離
繼續

三菱MH2000,日本第一款純國產嘅直昇機,最大用家係宇宙航空研究開發機構(JAXA)

而眼前呢架JA21ME,係JAXA嘅實驗用機

詳細解說

重有架T-4教練機,由川崎重工生產,呢架係「Blue Impulse」飛行表演隊用機

零式艦上戰鬥機1:1實物模型,零式都係三菱重工出品
而呢部模型喺電影《永遠的0》出過場

話就話模型,但做得好精細

基本上日本有關航空嘅博物館一定有關YS-11,作為日本戰後第一款國產嘅客機,喺日本大大小小嘅航空公司都曾經有佢嘅身影

眼前呢架YS-11喺1965年製造,長年喺航空自衛隊服役

三菱MU-2,日本第一款國產嘅雙渦輪螺旋槳小型商用客機

重有飛行模擬器同整備體驗

最後當然有手信鋪,不過無乜嘢賣
行完航空博物館,就碌返出去
本身睇地圖唔知行唔行到過名古屋空港客運大樓,但膽粗粗試下

直昇機遊覽都可以係戀人之聖地

中日本航空嘅本部,一間主要做航空運輸、測量嘅航空公司,名鐵同ANA都係股東

三菱重工嘅SPACEJET最後組裝工場,可惜而家SPACEJET已經難產,成個計劃已經正式中止

Fuji Dream Airlines嘅本部

行咗唔駛十分鐘就到縣營名古屋空港嘅客運大樓
今日咁早有Update

YS-11好似成田個博物館都有

尋晚攰得濟無出嘛

成田嗰個都有呀,但其實我覺得成田嗰個會多d嘢睇
講緊博物館定係YS-11
both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞