[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
真係太攰,病住返工好難頂
終於繼續富士賽車博物館

又睇下另一種賽車,呢部TOYOTA SUPRA TURBO A喺1987年JTC(Japanese Touring Car Championship)首戰贏完,就遇到改例而要上調最低車重,再加上之後日產嘅SKYLINER GTR(R32)嘅皇朝,令到呢款車好快就引退

上面講R32,就即刻有部,自1990年喺JTC上場後就統治咗成個比賽,同時亦曾經稱霸過澳門東望洋賽道,甚至係成個GROUP A賽例賽事,不過亦因為佢實在太屈機,JTC玩多三年就摺咗,而澳門亦引入咗批德國DTM賽例嘅痴線BMW同BENZ嚟收GTR皮
而呢部HKS拉花嘅R32係用HKS自家改裝引擎參賽,贏過唔少賽事

另外講TOYOTA賽車又點會漏咗佢嘅第一部「超級跑車」2000GT,亦都完成過FIA認可嘅連續78小時駕駛挑戰

呢部係GR SPURA DRIFT,由HKS以GR SURPA做基礎,改裝專為飄移比賽用嘅賽車

另外TOYOTA都有參加美洲嘅賽事,先有最高級別嘅方程式賽車,CART(而家嘅INDYCAR其中一個前身,當時INDYCAR分裂成為兩個比賽,CART同INDY RACING LEAGUE,最後CART畀INDY RACING LEAGUE食咗再成為而家嘅INDYCAR),作為其中一個引擎供應商,呢部2002年嘅LOLA B2/00喺巴西車手Cristiano da Matta駕駛之下拎到TOYOTA參戰CART 5年以嚟首個全年總冠軍,同時為呢位巴西車手喺下一年得到轉去TOYOTA F1車隊參賽嘅機會

當年嘅V8引擎,最高轉數去到17000轉

而講開美國賽車,就真係唔會唔提NASCAR,雖然我真係唔太識欣賞
呢部CAMRY係TOYOTA喺NASCAR首勝嘅用車

M&M's

另外都有參戰美國最高級別嘅耐力賽事 -- IMSA,呢部係1993年嘅EAGLE MARK III

定時會有職員打開引擎蓋講解內裡嘅結構

行完就喺三樓望下,除咗係酒店嘅大堂,亦有一個全球賽車場layout嘅球型裝置
另外有間CAFE可以望到富士賽道,不過肚唔餓無入到去
終於行完博物館,就衝返落去搭巴士

都係坐返拜山專線,曬太陽嘅試坐專員

又返到駿河小山駅,而家係無人駅,同時喺月台有由東海交通事業(JR東海子公司,城北線嘅營運者)設置嘅自動售賣機

今次坐去沼津嘅ONE MAN普通列車,313系3000番台,少有嘅車內廣告會甩出嚟無人處理

除咗紙本時刻表,重有IPAD的

好快就到御殿場駅,全車人落哂
喺度會換司機,停12分鐘之後會繼續落沼津

重有準備開車嘅小田急MSE

車站大堂,一眼望哂

青春18以外另一張可以任坐全國普通、快速列車嘅PASS,不過一定要連續用3日

坐巴士就要去乙女口,有哂中英指示牌

重未開業嘅東橫INN,好似24年3月就開

要去OUTLET可以坐呢d免費巴士

就同無雪嘅富士山say個hi

其實對OUTLET真係無乜興趣

特登嚟都係為咗間POKEMON CENTER同整紀念幣

不過作為見到富士山嘅地方,還好喇

好快就行完,之後搵乘換案內睇下去邊,結果竟然係要先坐箱根登山巴士
祝樓主早日康復
有冇認得出一兩個layout
有嘅,MONZA SUZUKA SPA都易認
有假就唔駛快閃喇
同埋放得四大假期,重要得十幾日AL
佢應該講緊你8月嗰次,不過我記得你講過返咩
嗰次就all in AL喇,無得儲
下次。。。叫佢提下。。。見男朋友law🙃

今日好熱喎

試坐專員唔駛喺Macau 著披肩喎

大風嘛
咁都啱

樓主剛病完都小心保暖

所以你唔怪得佢啲遊記質素下跌
無曬啲鐵膠野,無人睇
又未致於無哂掛…
下年遊記topic

小鐵膠之誕生&育成計劃

比以前少咗好多
WTF
都正常嘅…加埋而家JR PASS加埋價,無咁多純鐵膠行㗎喇
個人感覺反而係好多車為搭而搭,唔係一啲鐵膠會特別去既目的
無嘅搭車就已經係行程一部份,又或者想去嘅地方唔同咗
你以前唔係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞