[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
女友圖呢
推到(2)都未到下篇
好主意
終於有每晚一篇
行完POKEMON CENTER TOKYO BAY之後再行咗陣

TOYOTA門市,點解會用IKEA公仔做裝飾

海洋氣息嘅比卡超

之後終於記得要食嘢,是但食京都勝牛算,還好喇

食完出返去,見到船橋競馬場著咗燈

之後轉下車轉下轉下就去咗十間橋影SKYTREE,重見到有個日本人喺度開直播鳩叫,煩撚到

最後去埋新宿買少少嘢就完一日
點解咁夜仲要專登去新宿買嘢

有啲乜嘢新宿先有

Pokemon Centre

你睇咗咁多頁都未留意到咩
之前去咗咁多次

又整咗啲coin 喎

仲有嘢買

無呀純綷行下,同埋嗰晚去新宿都係要幫人購下物
Oj

隔離個最後一次jr pass紅葉post 有提起你

~外篇DAY2~

又一早起身,又去羽田機場

先坐京急線去到羽田空港,再轉MONORAIL,撞到SANRIO主題列車,布甸狗真係好得意

搭咗一個站去到新整備場駅就落車,因為落緊雨所以無影到出面,即刻跑去隔離JAL大樓地下做登記,就係出發前幾日執到JAL工場見學嘅後補位

登記完就上去大堂,有一系列有關JAL同航空嘅展品,而同ANA工場見學唔同,理論上JAL工場見學影嘅相係唔駛得到JAL批準都公開得,除咗某d地方或者係營利用途喇

因為未夠鐘開始,所以可以四圍行下

其中一個唔畀影相同公開嘅地方,就係有關皇室同JAL嘅展覽

重有d座位試坐

重有737-400嘅模擬駕駛艙

夠鐘入去講廳聽一陣書先,都係航空知識同JAL有關嘅嘢
好想去埋JAL見學
多謝幫我宣傳
睇下執唔執到死雞
繼續JAL工場見學

聽完書就有時間繼續行下大廳嘅展覽,佢有個儲印仔嘅活動,用入場張GUEST CARD scan每個位,最後齊哂就可以換張貼紙,今次係737-800

當然點會少得紀念品售賣,係好多款揀,不過好忍得手

夠鐘出發,返去戴頭盔先

然後就正式出發去機庫

(呢兩張圖特別大,有限data留意)

先去嘅係M1,JAL有兩個格納庫可以參觀,M1係for較長時間嘅維修保養用(應該C-CHECK或以上?),咁啱就有架J-AIR嘅E190,JA251J

安全第一係必需的

SHIP CONDITION??

另外有兩隻由JAL員工自製嘅777-200同747-400嘅模型

個M1格納庫就係得一部機,靜到..............

而導覽全程用日文,聽唔明,不過無所謂喇,有得入嚟睇已經賺到笑,
重可以要求d咩?
不過如果同ANA比,我會鍾意ANA多d

之後行過M2,都係冷冷清清,唉
日本鐵膠遊記黎黎去去都係個幾個人
其中一個就係樓主
我細細個就睇樓主遊記
我識坐火車都係跟住樓主坐

N700S??
原來有貼紙攞
另一邊係359
唔知有乜關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞