[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
我記得以前坐HX去過,真心好遠
最煩係行李要等好耐
咁好彩我嗰次無寄倉行李
繼續天然溫泉平和島

喺一樓有免費嘅休息地方,有張單人梳化可以瞓下,位置先到先得,我去到嗰陣接近全滿

就係咁(借官網嘅圖)

想舒服d,可以課500yen去4樓嘅Premium Lounge,全房指定席,佢本身有兩間房的,但當日只開一間

去櫃枱畀鎖匙個號碼登記,就會有呢本嘢,另外上到四樓用barcode開門就入得

可以先喺入口拎被同枕頭,可以180度躺平,試瞓專員表示同一張窄床無分別,算舒服嘅

側邊有電源插頭,前面重有部電視,不過咁夜都唔會開喇,同埋recline都係電力控制的

之後當然去沖涼浸個溫泉先,浸完當然要飲返樽牛奶,不過得返士多啤梨味

最後食埋個忌廉包,已經淩晨三點幾,真係要瞓
免費嗰度好多人較鬧鐘5點左右齊齊響
同埋都幾大鼻“韓”聲 仲有好熱
得罪講句,而家拍11出行李都係極慢。仲要成日出得1-2件,之後就要等最少半個鐘先出第一batch行李
咁我喺Premium Lounge嗰邊又好靜
而家d行李越出越慢,就算J class都係
無人又唔肯出錢,又唔肯研究黑科技係咁
我冇課金呀 諗住都係要個位訓下

點知就又嘈又熱
我嗰陣見到咁多人就心知不妙
上次我都去左平和島 係幾正 早餐多到食唔晒。
我去個陣唔多人 一定有位訓

但是真係好熱 嘈都仲可以塞耳機聽歌
係咩 我上次去好頹

等兩塊煙肉 一條腸仔 兩塊包 仲有隻蛋咁上下

仲有好淡面屎湯飲
差唔多 但係我已經好撚飽
三點幾先瞓,麻麻地好瞓,始終唔係獨立一間房,好有戒心
同埋鬧鐘都唔敢較有聲

較咗七點半醒,結果賴床賴到八點先醒,反正都遲咗,所以去浸多次溫泉先,早餐就無食喇,餐廳太多人

用部機自助CHECKOUT之後,就會有張QR code畀你出閘,同埋可以問櫃位拎去京急平和島駅/JR東嘅大森駅嘅穿梭巴士飛

出返去尋晚落車嗰度,就會見到兩個巴士站,留意返,就咁搭要100YEN

另外嗰度有賽艇場

好快就去到京急平和島駅,特急或以下級數嘅列車會停站,所以都係坐特急

然後先去酒店放底個背囊,再去附近間FAM MART拎WIFI蛋,第一次揀送去便利店嘅方法,唔錯唔錯,同埋揀FAM MART可以用自助機出飛再去拎件,就更方便

今次用嘅GALAXY 5G WIFI蛋,700YEN一日,用WiMAX 2+、au 4G LTE、au 5G網絡,速度叫合理,但成日上唔到5G,同埋如果揀射5Ghz WIFI係差過2.4Ghz WIFI
同埋佢有個PLUS AREA MODE,限15GB流量,唔用的話就無限量的
竟然係用Wifi蛋
好彩d野食都ok擺到入口 叫做有少少野填肚

免費既野唔強求太多啦
自武肺後都係用wifi蛋,airsim後備
我反而係轉用漫遊,連數據咭都唔買
用量大嘛,日系wifi蛋貴但最好選擇
我用好少,之前1日500mb都夠
完全唔夠
起碼10GB喇
我而家一日3xxMB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞