[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
有兩張櫈定枱

btw 梅田北個月台好先進但完全影唔到車
打錯字
枱先啱

影唔到車喇,全幅式幕門

~ DAY13 ~

新一日,新開始,首先CHECKOUT先

去返名鐵名古屋駅,3面2線嘅月台配置,可以排到唔同級別嘅列車極為頻密嘅班次,最癲可以一個鐘上下行共56班

3500系,去東岡崎嘅普通列車

9100系/9500系,名鐵最新型嘅車款

ECO運轉,姐係點?

車到,去中部國際空港嘅μSKY,2000系電車,為咗應對多彎嘅常滑線,配置咗空氣彈簧式嘅車體傾斜裝置

試坐專員表示legroom足夠,但recline比較少,一般地好坐喇

間中會有車cam顯示

見到伊勢灣,代表已經準備到中部國際空港,唔駛半個鐘

個站好似又翻新咗咁,幾好幾好

而家嘅中部機場有兩個客運大樓,2號客運大樓專畀LCC用的

但我都係要去返1號客運大樓先

都係要去ANA counter checkin寄咗行李先

今次坐STARFLYER,星悅航空,曾經連續七年拎到JCSI(日本版顧客滿意指數)滿意度第一嘅航空公司,而家同ANA都有緊密嘅合作
用全A320機隊,今年7月有第一隻A320 NEO投入營運
補充返坐STARFLYER係用外國人優惠,中部飛福岡7700YEN,
行李限額同其他飛一樣都係一件20KG,一樣可以免費揀位,
但必須去櫃位checkin同出示來回日本嘅機票證明
來回日本嘅機票證

PASSPORT短期滯在唔得?
係,佢會叫你畀佢睇來回機票證明
Email得唔得?
你幾好彩 668 正常係東海派車
可以
咁我會想東海車多d
其實有乜分別
車內放送音樂唔同
冇咗每日一篇
太攰搞唔掂
checkin完就繼續中部空港之行

特登一早入機場寄咗行李先,就為咗行下成個機場
行得嘅嘢都集中喺上一層

剛好遇到北海道美食節嘅開幕儀式,又剛好旭川市長準備辭詞

之後行咗出展望台,勁大風
同埋同好多機場展望台一樣有鐵線隔住,要影相就係喺鐵線之間影

國內線無乜機喺度

國際線反而多d機喺度,United去關島嘅737-800、越南航空去河內嘅A321同大SQ去新加坡嘅787-10

另一邊有架泰航嘅A350-900

行完展望台返入去,美食節開始,見到稚內市嘅海鮮便當極吸引
唔明當時點解唔買返盒,痴撚咗線

之後向T2方向行,中部空港都想起第二跑道

之後行咗去FLIGHT OF DREAMS,放咗全球第一隻波音787喺度,
之前重要收入場費,而家免費入場

地下間波音專門店,可惜今日宣佈31/10就結業
繼續FLIGHT OF DREAMS

而家入787駕駛倉要拎時間指定券,好彩當時唔多人,拎到即時入去嘅指定券入去

雖然以前入過去,但睇下都開心

以前重會有TEAMLAB嘅燈光表演,不過而家當然無咗

RR Trent 1000引擎

隨住變咗免費入場,亦加咗好多兒童遊玩設施,都算好事嘅,谷下人流

重有大大條石橋嘅轆

亦都加返d航空基本知識,例如飛機燃料

以前可以摺完紙飛機可以任飛嘅地方,而家變咗介紹中部空港嘅地方,
同時中部空港都係DHL嘅貨運樞紐

重放咗幾張應該係JAL嘅J CLASS櫈?

之後就開餐,是但搵間快餐,可以喺787機翼底食嘢,機會難得
食完繼續行機場

FLIGHT OF DREAMS行過d就到T2,一眼睇哂,細到呢........
不過LCC專用嘅,就算吧喇

又行返去T1,中部空港係SKYTRAX全球、全亞洲最佳地方機場
同埋T2係全球最佳LCC客運大樓

再行去北海道美食節,好生意呀

真係好撚後悔點解無買!!!!!!!!

又去展望台睇下飛機,國際線呢邊有天津航空嘅A320同吉祥航空嘅A321

重有賓賓航空嘅A321

反而國內線就好熱鬧,STARFLYER、SOLASEED AIR、PEACH、ANA
比較特別嘅就係IBEX AIR嘅CRJ700,飛仙台的

時間差唔多就入禁區

過咗禁區就見到間ANA嘅無人商店,先進過香港…掛

今次去日本其中一個發現,就係好多地方都多咗呢d寧緒空間,
非常好

其中一邊嘅國內線候機大堂,無機泊喺度,連燈同冷氣都無開
完全唔明香港間無人商店點解唔係嘅24/7
而家好似都有個人守住,可能怕夜晚擺人成本高掛
無人商店都要擺個人喺度守住,有趣
人種問題
同埋怕啲人唔識用
一入去張信用卡就要扣定數先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞