[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
上次北海道同九州用麻麻地
認真問10GB係一日?想知你用咗去邊
成個trip
咁都正常,睇到10GB嚇死
除咗dl game,應該好難一日用10GB
我去旅行唔睇片唔打機唔上IG(連wifi先用),淨係上連登Facebook,所以用得好少

btw 而家我個漫遊好似Upgrade咗每日1GB
每晚一篇again

拎完蛋就過返品川駅,再買新幹線飛去小田原
不過唔夠時間去金券店,所以硬食正價
今次坐站站停嘅KODAMA,N700A,自由席都唔少人坐
試坐專員表示無乜特別,坐慣坐熟,第一次聽東海道新幹線嘅新車內放送音樂,還好喇

到咗小田原駅就過小田急嗰邊嘅小田原駅

月台可以即時買ROMANCE CAR嘅特急券,但今次用唔著

今次坐去町田嘅各停列車,小田急8000形電車,80年代投入服務嘅通勤型電車,就當然全車long seat,同埋將會有6抽車轉讓畀西武鐵道

試坐專員與紅色的long seat

幾個站就落車,新松田駅

喺度亦會做緩急轉乘

同時見到月台尾極多人,原來喺留置線有抽50000系團體列車,本身上年3月已經退出定期運用,今年12月將會全面引退

最新嘅70000系通過,聽到d快門聲同駅員係咁吹雞趕人行返入d
又坐新幹線,我去小田原坐在來線架咋
剛好夾到時間,時間就係金錢,特別快閃
要趕去影車?
我坐東海道本線
在來線咪姐係東海道本線
如果新幹線夾唔到就一定行東海道本線快
每晚一篇,繼續新松田

影完車就出站

對面馬路就係JR東海御殿場線嘅松田駅,JR東海最東、唯一喺關東境內嘅在來線,而御殿場線亦係東海道本線嘅舊線,但喺丹那隧道啟用之後就經熱海嗰邊,御殿場線亦變咗支線

松田駅有同小田急小田原線嘅連絡線,有特急Mt.Fuji由新宿出發,再直通御殿場線嘅御殿場駅

搭咗一陣就到駿河小山駅,都係JR東海在來線主力用車313系

對面有觀光交流所

今次坐去富士靈園嘅巴士,拜山專線
的確唔少人坐,但99%都係去拜山的

20分鐘左右就到咗富士賽車場嘅西入口

喺左面見到呢條上斜路,行多五分鐘

就到咗富士賽車博物館同富士賽道酒店

一入去先見到有部TOYOTA 7掛咗喺度,就知道呢個博物館係由TOYOTA營運,上年先正式開幕,同時亦係上面酒店嘅其中一部份
不過之後大家會見到TOYOTA以外嘅品牌嘅賽車,可以講係專講賽車嘅博物館

另外先喺博物館官網買咗飛,1600YEN,入場用email個QR code就入
以前好似係呢個場搞過F1
好耐了 好似係80 90年代既事
1964-1977、2007同2008
繼續每晚一篇
唔知月尾快閃台灣前完唔完到,聽日去睇World RX,下星期又過澳門睇車
開始行富士賽車博物館

Panhard et Levassor TYPE B2,1899年嘅賽車,相傳係第一部贏到賽車比賽嘅車

FORD 999,亨利福特喺1902年整出嚟嘅賽車

Toyopet Racer,TOYOTA喺1951製造嘅試驗賽車,全人手製作

DATSUN 210,由日產借出嚟的,曾經參加過1958年澳洲拉力賽,一部拎到級別冠軍,一部第4

講得賽車,就唔少得F1,而呢部HONDA RA272就係日本廠商第一部贏到F1分站冠軍嘅戰車(1965年墨西哥站,RICHIE GINTHER)

另一部TOYOTA 7

現存日本有名嘅賽車場,而家去咗富士同茂木,下年會去埋鈴鹿睇F1,極度期待中

DATSUN 240Z,姐係第一代日產FAIRLADY,灣岸隻GAME入面部惡魔之Z嘅藍本
而呢部240Z贏到1972年蒙地卡羅拉力賽嘅季軍

btw DATSUN係日產早期對外國銷售用嘅名,後期先統一用返日產嘅名

TOYOTA CELICA GT-FOUR ST185,贏到1995年肯雅拉力賽冠軍嘅戰車,呢隻CASTROL拉花真係好靚

三菱GALANT VR-4,都曾經贏過WRC分站冠軍,不過戰績無佢嘅後繼者LANCER EVOLUTION咁好

三菱LANCER EVOLUTION III

講開WRC又點少得經典555拉花嘅初代SUBARU IMPREZA(GC)
我都諗緊4月再去唔去 今次坐西區算

你諗住坐邊
我買咗F1 EXPERIENCE
坐V2看台
好羨慕

btw 又去澳門又去台灣

雖然搞手柒,但氣氛係唔錯嘅…
夠近爽好多
去日本睇F1真係好易 入門之選 又平又好氣氛 安排都算係咁

我企GS上面都已經成身塵,落埋去重得了
睇fayetv段片話行去白子駅或者鈴鹿賽道稻生駅重好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞