[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
整堆單獨只上北海道囉
每晚一篇

城北線勝川駅月台,一面一線交換不能

車到,去枇杷島嘅KIHA11形氣動車,JR東海整咗4架畀城北線用(200番台),但之後有兩架轉讓咗去常陸那珂海濱鐵道,而JR東海就將兩架本身行駛紀勢本線嘅300番台轉咗嚟城北線,眼前呢架就係其中一架

座位係混合式,本身有廁所應付長距離行車,當然已經封咗

運轉台,無乜特別

都係要拎整理券,留意城北線只收現金,IC CARD唔收的

又係呢d好意頭車飛

三個字就到終點,枇杷島駅
全車夾埋得4~5個人,當然夜媽媽又真係無乜人坐嘅,但以佢每個鐘平均得1~2班,唔會多人坐得去邊

落車嗰邊運轉士會畀張證明書你出閘用

枇杷島駅係東海道本線嘅其中一站,一個鐘大約4班車等,
所有優等列車都會通過

重可以望到新幹線路軌

車到,去豐橋嘅普通列車,311系電車,1989年投入服務到而家

下個站就返到名古屋駅,新幹線新廣告,連首音樂都轉埋

地下街大部份商店都講明聽日休業

最後返樓下食PEPPER LUNCH,正
btw隔離有兩個姨姨喺度撩人幫襯按摩

返到酒店就睇新聞,個風已經殺緊埋嚟
東海道山陽新幹線部份路段全日運休,在來線一樣

預咗聽日唔會出去,所以買咗嘢食留返聽日慢慢食,咁又完一日

~ DAY9完 ~

咗東京站去到大宮又冇空間
咁多杯麵
原來有廁所既列車拎去做往來線會封咗
唔關事,在來線都可以有廁所用,只係呢條線太短先封
估唔到日本pepper lunch 只係搵張白紙包住塊鐵板
唔出奇,都係成本
同埋短途要廁所都無乜用

預咗聽日唔會出去,所以買咗嘢食留返聽日慢慢食,咁又完一日

~ DAY9完 ~

喺房全日vod放題正

btw有雪櫃唔使食杯麵買啲便當都得la
vod收錢喎

無喇杯麵已經夠
唔買啲肉/生果食?
無喇,懶唔想拎
d杯麵喺札幌買落嘅
拎咁遠

以為你係打風前買定
已經預咗有堆要大宮始發
放落喼姐都係,大把位
我怕酒店水煲污糟,而家好少買杯麵做宵夜
個水煲用之前煲咗兩次先

~ DAY10 ~

人生第一次異地經歷打風,well......

瞓到自然醒,一開電視睇就見到話個風帶嚟嘅降雨有幾勁,有無五百年一遇?

睇咗陣再瞓,再開電視見到拜靖國神社嘅新聞,鄰國又肯定強烈譴責乜乜乜,搵返外交部bingo出嚟對一對先

是日lunch,松屋即食咖喱飯,太咸

btw喺酒店間唔中會聽到廣播,起碼唔知係乜嘢重走咗出去睇下咩事,但又發現無特別,之後就無理到

又恰一陣,醒咗再開電視,就見到個風已經過咗和歌山一帶,殺緊上神戶同山陰地區,有市民受傷,之後聽講都有人死

由頭執一次個喼之後,就見到名鐵會喺1800開始運轉再開,就去沖個涼準備出去行下

台風暫時對日本嘅傷害,係鳥取好似大鑊d,有集落因為道路冧山泥而被孤立

見到天氣好返d就出去,天陰但無風,但風都幾勁下,
而對面間BIC CAMERA開返

成個地下街得間松本清開返
試過去過間酒店個水煲入面有杯麵味煲極都唔散
繼續風雨後嘅名古屋

名古屋駅,難得咁少人

新幹線用臨時時間表,得NOZOMI同KODAMA,HIKARI全部停駛,
普通車全車自由席,另外名古屋~岡山全線運休

在來線繼續停駛中

過去名鐵名古屋駅,有人等緊列車幾時開返

隔離嘅近鐵名古屋駅,成堆人等緊車
三重縣嗰邊仍然停駛中

暫時預定會開嘅列車,特急仍然全部停駛

去返名鐵名古屋駅,上車,去中部國際空港嘅特急,都重有唔少航班

不過去到太田川就落車了,費事一陣又停駛
可能上一手直接用嚟煮麵
天陰但無風,但風都幾勁下

即係點
就係太田川諗諗之後去邊

河和線嘅特急,1000系電車

太田川駅喺高架化之後有三層,常滑線同河和線嘅月台喺唔同樓層,特急係去金山、名古屋方向,要睇清楚班車喺邊個月台

又上車,河和線去名古屋嘅特急,第二代3500系電車

去到金山駅落車,又係水靜河飛

見到有去豐橋嘅快速特急,順手買埋μticket,無論遠近一律360YEN,真佛心,但來年應該會加價,同埋有唔同收費方式

車到,竟然係2200系
特別車廂用2-2配置,一般特急嘅位咁喇

legroom就夠嘅,但recline就.........

重有行李架

有0號位,應該畀輪椅客用

到咗豐橋駅,名鐵得一個月台、兩個counter、幾個IC CARD reader,
真係寄生喺JR駅入面
打錯
應該係天陰但無雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞