[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
繼續SUPER HAKUTO之行

得半車GREEN CAR,1+2座位配置

試坐專員表示legroom同recline非常好,亦都有腳踏,同埋有櫈背枱,不過唔可以拉前d

ummmm....

單人位有獨立電源插頭

雙人位就好似要share插頭

本身塊牌係想做咩

半個鐘就到總站京都,有增結的,不過佢係叫「增1號/2號車」,唔係6/7號車(基本係5輛編成)

教人點用JR遊京都

唔知幾耐之前嘅廣告

又係夜媽媽嚟京都

京都塔,唔知點解好北韓feel

京都嘅巴士嘛.......畀遊客逼爆

都係行下YODOBASHI

行完肚餓,發覺重未食晚餐,見到京都勝牛就碌入去,不過食過香港嗰間好垃圾+畀女友帶完食炸牛扒拉高哂個標準,叫做頂下癮喇
都係嗰句,好食嘅牛應該係乜醬都唔駛點都好食
牛カツ京都勝牛 京都ヨドバシ店,TABELOG 3.06分
https://tabelog.com/kyoto/A2601/A260101/26027478/

食完再行下書局,呢本接近4萬YEN嘅鐵道大地圖,痴線
京都嗰間bic camera唔係執咗咩
執咗呀,所以我咪行YODOBASHI
你今日點解可以去到咁多地方

又小呆獸公園又搭車去德島轉船去和歌山,然後去完酒店重可以去梅田同京都
小呆獸公園朝早七點幾到,去到酒店下晝五點鬆d,去到京都夜晚八點幾姐
嗰本四萬円嘅鐵路大地圖有冇買到呀

住Rinku Town 但快閃京都,師兄你真係世一

無,太大本太重
講開京都,好想坐嗰架觀光火車去嵐山嵯峨野睇紅葉

可能你夏天去冇咁早日落啲時間好用啲
好用好多
我10月飛5點半就日落
睇咗咁耐旅遊台都唔知?得鐵膠遊記先有收視
我早兩日
長門本山>新山口>廣島>宮島>瀨野>新山口>德山>廣島>下深川 返到酒店都係2030
已經仲要病住去如果唔係應該坐可部線,返黎都係2130
我上兩個星期快閃都係
喺京都留咗唔係好耐又準備走人

喺京都駅前有燈光噴水表演,d水真係會濺落下面個出入口

定義上去唔到奈良嘅JR奈良線(定義上嘅JR奈良線只係由京都至木津,
木津至奈良定義上屬於關西本線),先有由阪和線轉過嚟嘅205系0番台

重有常客221系

行去新幹線月台上車,去新大阪嘅HIKARI,JR東海嘅N700A

落車就行返在來線月台

先有去京都嘅關空特急HARUKA,281系+271系併結,試坐專員表示不了

新車271系係用LED顯示版

真正要上嘅車到,去和歌山嘅特急KUROSHIO,用283系電車,時間表會用OCEAN ARROW表示,同時裝備車身傾斜裝置,彎道通過性能同JR東海嘅383系並列日本第一,不過只係整咗18輛,係JR西嘅少數民族

先頭車就係GREEN CAR,1+2配置,去到車廂中間會調轉

試坐專員表示legroom同recline都一流,重有腳踏,最緊要有大銀幕

不過都係得張枱仔

偷影下運轉台

第一次經過新通車嘅梅田貨物線地下段,令特急KUROSHIO同HARUKA由新大阪出發之後去到大阪駅(梅北地區)再接上大阪環狀線
同時令坡度大幅上升,有「梅田峠」之稱
另外原來梅北地區嘅大阪駅係叫「梅田大阪」

去返梅北嘅新月台,新月台幕門喺入面睇無乜特別

上返地面,福島駅附近個踏切

過咗天王寺會換運轉士,其實嗰舊機仔好嘈

去到和泉府中之前架車開始慢駛,原來因為前面抽關空紀州路快速有急病人,要過咗和泉府中,要待避我地班特急先開返正常速度

見有時間行下普通車,用紫色做主色,都係得張枱仔

日根野落車,由delay 10分鐘追到delay 3分鐘,算係咁

當駅始發嘅普通列車,225系5100番台

車到,就係令到我地delay嘅關空快速,223系0+2500番台混編
少有嘅對頭位

去到RINKU TOWN,閘內都有自動售賣機

最後返酒店了

夜景,唔錯唔錯,再夜d有人放煙火
咁就完一日

~ DAY14完 ~

見到長門本山就知你好早起身
唉重未去長門本山
快啲Plan下次去
去過一次,其實去尾班就夠,仲好
17到2x幾開,仲可以順住返去新幹線走

其實係本身個幾日係日本病撚咗,日日都好早瞓好早就醒
早瞓早醒唔好咩
係,時間好見洗。
我見有巴士喺長門本山去小野田,可能坐單程就算
其實坐來回都可以,佢全部都係車接車就返到新山口
啲時間完全夠打卡
個公仔係咪人地漏低比你執左?
點解今日咁轉折?
和歌山->京都->和歌山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞