[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
推推晏少少更新

我去新宿都係食咗呢間牛舌同睇3D貓

- DAY6 -

開始獨遊第一日,就要一早起身

一起身就CHECKOUT,有特快CHECKOUT,同埋如果想暫存行李可以用google form,填完再畀QR code畀櫃枱職員睇就搞掂

朝早6點幾嘅高輪街頭,非常好天

去返品川就上車,頭班常磐線特急HITACHI 1號

未用得PASS,剩係喺EKINET買飛,所以無上GREEN,
不過E657系普通車同GREEN真係差唔多

案內圖,都係頭頂三盞燈入座法,而當日係公眾假期,所以全車爆滿

差唔多個半鐘就到水戶駅

等咗一陣就上車,係去茂木賽車場嘅巴士,只有星期日、公眾假期會有一班延長到茂木賽車場(0835開出,1630回程),其餘時間…一係飛的,一係自駕
另外我去嗰陣重有一班會由JR宇都宮駅開出,但26/8開始取消咗
難怪個個聽到我要去都話自駕去最好,不過無車牌嘛......

離開咗水戶市區就見到田田同田,天氣真係非常好

繼續導遊朋友一齊去

個幾鐘落車,全車計埋我得兩個人,一落車就有人收入場費
無錯因為呢度其實係一個類似主題樂園嘅地方,所以係要收入場費的
而當有大賽(MOTOGP/SUPER FORMULA/SUPER GT等)嗰陣入場費會有唔同,留意返

非常有用嘅工具,之後用得著

有唔同遊樂設施,同賽車都有關係,先有畀BB玩嘅

再有進階d嘅

當然有所有四個轆賽車嘅起點,KART仔

當然重有成人先玩得嘅茂木賽車場主賽道喇,咁啱嗰日只有電單車嘅track day,可惜無四個轆嘅車落場,但人生第一次去真實賽車場,又體驗到真實賽車(雖然只係電單車),不枉也

CONT.

繼續茂木賽車場

茂木賽車場嘅layout,同其他賽車場一樣會有唔同款式,呢度會舉辦嘅大賽有MOTOGP日本站(電單車最高級別世界賽)、SUPER FORMULA(日本最高級別方程式賽事,F1紅牛車隊好鍾意放d潛力新秀過嚟同班日本老鬼鬥)

主看台其中一個入口,無賽事嘅時間可以任入

睇咗陣電單車鬥車,就行去今日嚟茂木賽車場嘅主菜,HONDA COLLECTION HALL
可以講係HONDA將所有曾經參與嘅賽車都放喺度,所有車都係動態保存,姐係d車隨時可以再撻著落場跑

一入去就見到RA300,為HONDA帶來第二場F1分站冠軍嘅戰車,由世界冠軍JOHN SURTEES駕駛(世上唯一F1+500CC電單車(MOTOGP前身)世界冠軍),可以講係HONDA參與賽車嘅第一個高峰

RA300用嘅2992cc V12引擎

同場有蒙面超人用過嘅電單車展覽,但我唔識

放得喺大堂,又點少得第一款HONDA生產嘅乘用車S500

地下另一邊有專題展覽,講HONDA嘅創辦人本田宗一郎,佢都係一位賽車手,呢部就係喺1924年由佢整出嚟嘅賽車

1949年HONDA DREAM D型,HONDA第一部製造嘅電單車,無錯HONDA係整電單車起家嘅
Honda世一

CONT.

繼續HONDA朝聖,繼續HONDA之起源嘅特別展覽

其實HONDA都有出農業拖拉機

RC142電單車,1959年HONDA第一次參與國際級賽事 -- 曼島TT
結果拎到第6,係一場痴撚線,到而家重繼續舉辦,幾乎每屆都會死人嘅賽事

個展覽最後就係用呢張相,1964年,第一間日本車廠挑戰F1作結

睇完就上一層,二樓有半層係放HONDA出過嘅電單車

HONDA JUNO,HONDA第一款綿羊仔

初代HONDA MONKEY,當初係設計畀主題公園園內遊客遊覽用

二樓中間就放咗一批HONDA喺MOTOGP同前身500cc世界賽嘅戰車

91年賽季樂富門拉花,當年Mick Doohan拎到總亞軍

如果識電單車比賽,見到46號應該唔會陌生?
2001年末代500cc總冠軍Valentino Rossi嘅戰車
佢就係喺HONDA出道參加最高級別比賽的,代表HONDA 4年3冠1亞,之後再轉會YAMAHA成就七冠王

CONT.

反應好似好一般,well......但總唔可以爛尾

二樓另一邊就係放HONDA嘅四個轆

1963年嘅T360,HONDA第一部量產嘅四輪車,而佢係一部貨van

場內其中一部好多人影嘅,其中一部經典JDM,第一代CIVIC TYPE R(EK9)

正宗紅章HONDA

另一部經典紅章HONDA,Integra Type R(DC2)

最最多人影嘅初代NSX TYPE-R,HONDA出過最高性能嘅跑車,可惜呢個系列已經停產

但其實個人最鍾意係S2000

第一套汽車導航系統都係由HONDA喺1981年推出,
去唔同地方要入唔同地圖入去

受到IEEE(電機電子工程師學會)認證
佢email限5mb,你點send相去俾ANA睇批定唔批
我追緊Post架,係去咗幾日旅行冇成日留言咋
縮圖
sd咗27張去,有1張打回頭
不過可以不限次數sd去嘅
等緊網走
打回頭個張影左咩?

CONT.

繼續HONDA之行
睇完二樓堆市售車,係時候上三樓睇賽車

上到三樓先見到UNI-ONE試玩,見到人地玩,好正咁,所以一陣再返嚟

一邊係兩個轆賽車

1954年HONDA R125,第一部日本國產賽車去挑戰海外賽事

1997年HONDA NSR500,呢款車喺當季15場全勝,
1號車嘅Mick Doohan一個人贏咗12場

2002年HONDA NSR500,純綷覺得個WEST拉花好靚

2016年HONDA RC213V,由另一個痴線佬Marc Márquez駕駛,又一個六冠王可惜而家.......炒車多過乜,而家HONDA架閪車係會殺人

btw當年係熊本地震,所以車身都有支持九州嘅貼紙
一堆飛機嘅轆,佢話因為部品管理原因
名古屋豐田博物館同呢間本田博物館
邊間好睇啲?
我只去過豐田

CONT.

睇完兩個轆賽車,到最期待嘅四個轆

2017年DW12,係美國INDY CAR(美國最高級別方程式賽車)嘅用車,
由日本車手佐藤琢磨駕駛,係第一個贏到INDY500冠軍嘅日本人
(INDY 500係賽車三大滿貫賽事之一,另外兩場就係F1摩納哥站同利曼24小時耐力賽)

2020年DW12,又係佐藤琢磨駕駛,贏多次INDY 500冠軍

2000年NSX GT仕樣,都幾型

點少得F1賽車,2008年RA108,HONDA對上一次進軍F1嘅最後一部車,因為佢嘅地球拉花而出名,但成績就.....一般咁

2006年RA106,喺HONDA再一次以廠隊身份加入F1之後嘅首冠戰車,
同時都係09年世界冠軍畢頓嘅首冠戰車

1988年麥拿倫MP4/4,之前喺HONDA WELCOME PLAZA都睇過,
佢全季16場15勝嘅紀錄都係HONDA投身F1以來嘅高峰
雖然呢個紀錄今年有機會被打破
豐田博物館你指長久手市嗰個?
嗰個我都去過,單論展品嘅HONDA專門放自己車同有賽車,
TOYOTA就乜品牌都放,跟返timeline咁放,睇落會豐富d同有種演變感
但我個人就鍾意HONDA嗰個多d,始終有埋賽車

btw呢個旅程會去埋另一個豐田博物館,到時再講

CONT.

頭先喺三樓見到人地玩UNI-ONE好似好正,結果諗咗陣就膽粗粗又報名試下,300YEN 30分鐘,00/30分各一節

因為唔算多人參加,所以輪到下一節就得

入到去首先會喺個類似圖書室嘅房仔入面訓練,呢部UNI-ONE係HONDA上年推出嘅實驗性電動輪椅(!?)

簡單地講就係間中喺街見到嗰d單轆風火輪嘅輪椅版,透過用家坐喺度嗰陣移動重心去控制加減速同轉向,完全唔駛用手操控

除咗方便行動不便嘅人之外,亦都可以用喺博物館參觀、大嘅場地內移動,都真係幾方便嘅

而喺房仔入面練習嗰陣,可能因為太緊張,所以架車唔多聽話,重差d炒牆,工作人員係咁叫我relax relax

練習咗十分鐘就正式上三樓實戰,佢開放咗三樓全層畀你任行,其實好淆底,大佬架架都係文物/藝品,講緊億億聲,一個柒咗炒落去就真係

最後無驚無險玩埋嗰二十分鐘,操控上熟手咗唔少,
同場重有幾個小朋友玩,見佢地操控自如真係自愧不如

完咗體驗有兩樣嘢送,一張貼紙,一張「LICENSE」

最後行埋間紀念品鋪,點會空手而回呢......
Lm
原來你都幾鍾意睇車
2021真係好熱血

honda又係咁 走先黎大爆發
Honda博物館 英文friendly嗎?
無車牌嘅車迷

展板全部日英對照,同埋有audio guide,好似裝app就得,唔駛特別借
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞