[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
出文未
CONT.
得夜晚先有時間出文,社畜嘅悲哀

食完嘢就行落沙灘,已經極多人,所以都無逼到去親水公園嗰邊

煙火大會唔聲唔聲就開始,右下角支盜攝旗好礙眼,不過無辦法
亦係第一次喺日本睇煙火大會

中間有個高潮位,正

最後高潮,同時開始落雨
然後就九秒九走人,同時雨越落越大,再行上斜好攞命
最後安全返到熱海駅,重未算好多人

上到新幹線月台,就係通過列車盛宴,拍咗唔少片
而熱海駅因為土地問題而無待避線,落住大雨接近200KM/H貼身通過都幾爽,不過代價係成身濕哂
而因為附近係一段急彎,所以限速200KM/H(以前係185KM/H),亦係東海道新幹線通過速度最慢嘅車站

車終於到,KODAMA,N700S J31編成,好似第一次坐N700S嘅普通車

拉低幅度都唔少,女友嫌太闊

兩位導遊朋友,終於得閒出嚟抖下氣

最後返到高輪GATEWAY,有記念乘車印
返到酒店又要浸一浸熱水,爽,咁就完一日

-DAY3完-

點解會有咁大個印
我上年去高輪Gateway特登用有人出閘但無咁樣野
DAY4
正日生日,就唔想咁早起身

就喺酒店hea住睇甲子園直播,但其實我完全唔識睇棒球
但見到d學生咁熱情打氣,青春啊......

hea到差唔多就出門,碌咗去涉谷先,先行一行DISNEY STORE,不過既然喺迪迪尼入面都無乜買到嘢,喺呢度更加唔會買

之後去任天堂STORE,無乜嘢好買

然後去POKEMON CENTER,型棍嘅畫,但去到都係想整紀念幣,
但之後先知涉谷呢間係無嘅
CONT.

然後就去咗一棟睇落無乜特別,似住宅嘅大廈

上咗層樓,重有一陣好似漂白水味,亦有人排緊隊,不過我地訂咗枱,
所以等咗唔算好耐,門口亦都有免費茶畀人飲

呢間就係挽肉と米,TABELOG洋食百名店2023之一,有3.68分
https://tabelog.com/tokyo/A1303/A130301/13257261/
女友講咗好耐想食嘅,所以點都要嚟

要留意嘅係,得涉谷同京都店可以訂位(京都店訂位要收錢,每位1000YEN;涉谷店都會收1600YEN訂金,但除非你取消/no show,係唔會真係收呢1600YEN),其他分店都要一早去排整理券,通常好快就派哂(09:00開始派),所以想食一係訂位,一係就早d去排隊喇

而入到去第一件事就係用機買咗食券先,然後就會安排座位

而呢間嘢最出名就係食漢堡扒,佢係用炭燒,燒完即刻放去你位前,肉汁非常多,一下將漢堡扒嘅標準拉到上接近超越唔到嘅天花板

佢基本套餐跟咗三塊漢堡扒、一隻生雞蛋、味噌湯、重有白飯任添,
而漢堡扒係可以另加嘅,我就加多一塊,總共四塊

亦有介紹枱面嘅調味料,但個人覺得乜都唔駛落,原汁原味最好

最後加埋生雞蛋撈飯,一流
補充少少,涉谷店會喺每個星期五嘅0900開放下一個星期一至日嘅預約、京都店會喺每個月一號開放下一個月嘅預約,留意返
CONT.
食飽之後就出發去下一個地方

今次試東急東橫線,一條非常多直通運行嘅路線,分別同東京地鐵副都心線、東武東上本線、西武有樂町線、池袋線、秩父線、相鐵新橫濱線、港未來線等等,構成最南由元町中華街至最北嘅西武秩父,一共113.8公里嘅網絡

因為咁多直通運行路線,亦有唔同公司嘅列車,先有東急自己嘅5050系4000番台

對面有相鐵嘅20000系

亦有今次我坐嘅特急F-LINER,東橫線內最速達、唔收額外特急料金嘅列車,用嘅係西武40000系電車50番台,40059編成,今年一月先落地

10號車獨有嘅「PARTNER ZONE」,就係放輪椅、BB車嘅空間,亦有落地玻璃望到出面風景

半個鐘就到咗港未來駅,一落車已經見到POKEMON世界大會嘅特別裝飾
生日快樂Bro
多謝
推推先
期待你講ANA
有排喎,過埋比卡超
我後日去,去完你都未寫到
唔會令人失望嘅ANA工場見學
CONT.
開始比卡超橫濱行

上到港未來駅大堂,閘機都有裝飾,用IC CARD出閘會有「PIKA~」聲

上返去Grand Mall Park,準備睇比卡超巡遊,附近都有唔少POKEMON CARD嘅裝飾

趁未開始,就四圍行下先

穿著熊,但綠色硬係有d核突

隔離商場有POKEMON POPUP STORE,要排長龍

比卡超帽同紙扇任拎

兩層樓嘅吹氣亞羅拉版椰樹獸
佢條尾.....................
CONT.
繼續POKEMON

冰砌鵝雪條,但味道好一般........

然後因為準備開始巡遊前開始落大雨,結果第一場巡遊取消
要兩個幾鐘後先有第二場,所以四圍行下先,有告示話你知有乜行

唔同嘅御三家

人地盲盒抽公仔,佢盲袋抽衫

行到日本丸附近,有d裝飾,藏飽栗鼠同貪心栗鼠,重有堆樹果

啃果蟲同一堆蘋果

帆船日本丸,上次夜晚嚟,今次日間嚟,唔同感覺

博物館嘅窗都有裝飾

入面又有御三家

莫魯貝可,肚餓同食飽嘅樣,得意

毛辮羊

日間嘅馬車道
咁多人無IC CARD
唔出奇呀,而家又無得賣
10年前9月2號去過
嗰陣未識呢d嘢
而家識啦,等你介紹
過埋100先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞