[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
要Hold Credit Limit
繼續準備上機

喺禁區入面有唔少呢d櫈,又舒服又有插頭叉電,nice

坐下望下停機坪,幾好,不過有d熱

國內線兩大航空公司係共用lounge的

機到,STARFLYER全黑機身真係好型

來機晚到所以delay

上機,今次坐嘅係A320,JA26MC,5年機齡
座位都係一般A320嘅3+3,全機只有150個位,比一般A320少
前後椅距有34",闊過好多公司嘅wide-body
櫈係真皮櫈,重有可上下移動嘅頭枕

試坐專員表示好坐過好多公司,legroom非常足夠,前面重有腳踏

重有IFE,痴線

前面重有USB同插頭

張枱中規中距

IFE有唔少資料睇,不過娛樂內容唔多

我都係睇flight map㗎喇

安全指引同機內誌,幾靚

安全指引段片又係型棍,用機械人

起飛了,不過惡夢開始,前排有個小妹妹由起飛一刻喊到落機,不斷尖叫又喊,嘈到耳仔同頭都痛,個老豆又搞唔掂個女,唉
同佢講完都無用,都係氹唔掂個女,唯有忍受

剛好隔離無人,試坐專員表示要坐,不過要戴好安全帶㗎喎......

有免費飲品提供,一般

出到海上,就見到九州嘅土地,個機場係航空自衛隊蘆屋基地

相島,越嚟越近福岡市區

海之中道附近,一個8公里長嘅連島沙洲

福岡ISLAND CITY,重有博多港嘅貨運設施

越降越低,福岡市街睇得好清楚

個幾鐘就到咗福岡空港,終於嘈完,唉
等行李又係等咗陣,出行李比以前慢咗好多,請唔夠人嘅影響

福岡機場重有小朋友專用廁所,畀埋度門你
張櫈咁似因航2012版Y位
應該係坐過最好坐嘅A320
估唔到空軍基地會咁近海邊
短短地一篇,喺福岡空港拎完行李就繼續出發

國內線大堂一落去就係福岡空港駅,非常方便,國際線嗰邊就.....
用嘅車係JR九州嘅305系電車,會經福岡地鐵空港線直通JR筑肥線同唐津線

因為班機delay,所以得返20分鐘喺博多駅行,都要快閃一下POKEMON CENTER

本身想整當地特色紀念幣,你老味休止中

之後趕返落博多駅月台,先見到800系行SAKURA
只行九州新幹線內嘅SAKURA都好似相對少見d

上車,都係SAKURA,不過直通山陽新幹線,用嘅係N700系R8編成,JR九州所有,同西日本嘅S編成一樣仍然未改造成為N700A

得半卡GREEN,試坐專員表示舒服過東海道新幹線嗰批車,同埋有legrest同腳踏,唔錯唔錯

側邊有張細枱仔,亦同其他N700系列一樣喺頭枕附近有粒燈仔

頭頂行李位完美地放到27吋喼,問題係夠唔夠力搬上搬落

德山港,由戰前開始德山市已經係一個重工業城市

車內自動售賣機,可惜已經廢咗武功

普通車同樣都坐2+2座位配置,nice

去到岡山駅落車,咁啱見到DR. YELLOW埋站

落返大堂,係岡山嘅桃同提子呀.........

岡山市都有隊足球隊,岡山綠雉,而家喺J2(日乙)踢緊

之後就喺岡山等轉車,下回再見
成個遊記都係飛機火車
名古屋搭內陸機去福岡轉新幹線返岡山

真係為咗試Starflyer?
樓主啲遊記不嬲都係咁㗎喇
未完㗎

不過真係為咗試starflyer先飛福岡
topic都話咗係鐵膠飛機膠,你都重入嚟,有閱讀阻礙?
寫到明鐵膠飛機膠都入嚟,佢唔係盲就戇鳩
飛機火車正呀
可惜,你坐唔到佢架巴士火車

睇咗個TOPIC先好入嚟呀盲撚

喺岡山落返在來線月台等轉車

先見到JR四國嘅8000系,仍然唔明點解個logo要加刪除線

本四備讚線嘅115系普通列車,而家只會去到兒島駅,唔會再過四國,都幾多人坐

又車到,今次坐本四備讚線嘅快速,去高松嘅MARINE LINER,由JR四國5000系電車+JR西日本嘅223系5000番台併結運行
一般而言1~3號車係5000系,後面係223系,而1號車係雙層車,上層GREEN CAR、下層普通車指定席,所以用青春18呢d普通列車限定嘅PASS只要加錢就坐得1號車

到站後會清潔,所以都係要等一陣

今次特別d唔坐上層GREEN CAR,坐車頭大銀幕位,呢四個位都屬於GREEN CAR,同埋背後有毛墊提供

座位後面剛好有位放行李,而後面嘅指定席同GREEN位兩層都有放行李嘅位置

上層嘅GREEN CAR位,d窗都係曲面

試坐專員表示legroom同recline都一般,似一般特急嘅普通位

除咗recline之外可以拉出d個坐墊

大銀幕就唔少得影下運轉士用時間表,去到兒島會換JR四國嘅運轉士

個位得一張細枱仔,敗筆

大銀幕唔錯,開始日落了

過咗兒島亦都換埋運轉士,就向四國進發

瀨戶大橋,一條公路鐵路兩用嘅橋,鐵路部份預留咗新幹線用嘅,不過起得成先算喇

接近一個鐘就到咗終點高松駅

JR四國無出自己嘅交通系IC CARD,都係用JR西日本嘅ICOCA,
但JR四國範圍內用到IC CARD嘅車站唔多

有埋轉車用時間表,編時間表嗰陣都預埋特急轉乘呢個因素

都係覺得高松駅外觀奇奇怪怪,有d恐怖

沿住有蓋通道會去到兩間酒店,一間係JR HOTEL CLEMENT TAKAMATSU,另一間係JR CLEMENT INN TAKAMATSU,之前住過後者,今次以為自己訂咗前者,點知原來都係後者,柒撚到
認住外型奇奇怪怪嗰棟就係JR CLEMENT INN TAKAMATSU

大堂可以拎唔同種類嘅用品,例如漱口水、護髮素

一共有9層,今次住頂樓,同時有洗衣機同大浴場

每層都有唔同種類枕頭選擇,而家屋企用緊嘅枕頭都係上次嚟完呢間嘢再喺香港買的

入客房區域要拍卡,保安還好

今次間房,唔錯唔錯,瞓一晚都無乜要求

最最最方便就係酒店樓下就有間七仔
如果過咗門禁時間就要拍房卡先入到嚟

本身重想出去逛下,但見開始落雨+人好攰,所以都係洗衫+去七仔買埋嘢食就完一日

~ DAY13完 ~

人地本來係Shikoku Smile Station
你呢張相影到好似 🙁 咁
唔覺佢笑緊

我覺得似佢
日頭影會好啲

全程放閃
一樣樣
好過後面透光出嚟變咗

DAY14

最後兩日,完埋出埋快閃嗰三日可以收工

一早起身,先幫試坐專員加個袋應下景先

一早就嚟高松琴平電鐵嘅高松築港駅,呢個駅舍本身只係臨時性質,因為當年曾經計劃過將個站搬去JR高松駅隔離+高架化,但最後因為無錢而擱置咗計劃,而呢個「臨時」駅舍就繼續用,當年預定起新駅舍塊地就變咗高速巴士總站

其中一個月台係貼住高松城嘅石垣同內堀

今次坐嘅係琴電1080形+1100形電車,將兩款車型併結做四輛編成,繁忙時間限定,平時只兩係輛編成
而1080形前身係初代京急1000形、1100形前身係初代京王5000系

順帶一提,初代京王5000系轉讓咗畀唔少地方私鐵,例如之前坐過伊予鐵道、富士急行、一畑電車,重有由伊予鐵道再轉讓嘅銚子電鐵
真係好駛好用

琴平線嘅路線圖

去到瓦町駅(前面棟高樓嘅底下)之前都係複線

40分鐘到綾川駅,因為附近有AEON MALL,所以加埋落副駅名

一出站就見到有指示去今朝嘅目的地

另一邊就係AEON MALL

行咗十分鐘左右就到咗小呆獸公園
好似冇咩必要去札幌同小樽
唔知做咩
為咗坐飛機同鐵?
嚟到小呆獸公園,一個只係開咗幾個月嘅新公園,以小呆獸做主題,免費入場

試坐專員都特登襯返個場境

有兩部自動售賣機都係POKEMON同小呆獸

點解無喇喇會同小呆獸有關係?
睇返POKEMON官網講話因為小呆獸嘅日文發音同香川縣特產烏冬麵相近,再加上小呆獸設定上有一打喊露就會落雨,配合到香川縣自古就少雨水嘅特色,所以香川縣官方就用小呆獸做宣傳大使

排排趴嘅小呆獸,後面重有貝殼怪

btw當時只係朝早七點幾,但都有d人特登過嚟

HI

韆鞦都有小呆獸,亦都有小朋友好開心咁玩緊

唔好咬我,唔想進化呀
(設定上小呆獸畀貝殼怪咬尾會進化大呆獸,咬頭會進化河馬王)

中間有隻大嘅小呆獸喺度

繼續有小呆獸+貝殼怪

小呆獸最鍾意用佢帶甜味嘅尾放落水釣獵物

重有小呆獸嘅井,玩過金銀版POKEMON遊戲應該知道係咩

當然都有小呆獸嘅渠蓋

總結而言,個公園面積唔大,但d嘢整得恰到好處,不過係驚過耐咗會畀人整爛哂d嘢,所以要嚟趁早
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞