[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
興趣唔同咗諗嘅嘢又唔同咗,係會唔同嘅…

新交通工具解鎖
台場百合海鷗號同埋香港機場APM都係呢隻三菱Crystal Mover
其實係,我而家飛都唔會有咁多鐵膠行程
有時想重溫下佢啲舊遊記可惜死曬圖
等睇你坐sunrise
起碼要等到星期四
又真係無深究
每晚一篇

喺御殿場outlet上咗巴士,坐咗個幾鐘巴士,到咗箱根登山鐵道強羅駅

估唔到乘換案內教經箱根返東京方向會快過經御殿場線,去小田原770YEN,中間唔駛出閘轉車

入閘先見到去早雲山嘅鋼索線,除咗各停,係有中途唔停站嘅「直通」的

同瑞士嘅Rhätische Bahn結成姊妹鐵道,同樣都係登山鐵道,但瑞士嗰條風景好似靚d

新路線解鎖,箱根登山鐵道鐵道線,用嘅係3100形電車,有大銀幕大車窗,視野係唔錯

出發,由呢度至小田原全線都係單軌,不過所有站都可以做列車交換

落山,成條路線坡度其實都唔少

交換對面嘅2000形電車

去到最大坡道最大80 ‰(姐係前進1KM,高度就上升咗80米)
同埋同其他鐵道線唔同,一般會用油去減少磨損,但因為呢條登山鐵道嘅特殊性,佢係用水嚟做潤滑,所以登山電車都裝咗撒水裝置
以為你會去埋箱根玩,原來只係轉車
邊夠時間,同埋都無乜興趣
搭箱根啲鐵好過癮喎
我上次去太大風纜車海盜船全部停駛
繼續每晚一篇,繼續箱根登山電車

仙人台信號場,鐵道線上其中一個訊號場

之後到咗上大平台訊號場,一個折返式訊號場,同時會做列車交換

之後到大平台駅,又一個折返式車站

之後到出山訊號場,最後一個折返式車站,同時都會做列車交換

之後又80 ‰衝落去

早川橋樑,紅葉季會慢駛畀人睇風景

塔之澤駅,個分岐器喺隧道入面,少有

接近40分鐘就到箱根湯本駅,由呢度開始就開始有列車會直通去新宿

月台上有特急券機,可以買特急券坐特急去小田原,200yen一位

今次坐ROMANCECAR 30000系電車,EXE,個人唔太喜歡呢款車

6輛編成

試坐專員表示無乜特別,就係一般特急嘅位

又係得張細枱仔

去到小田原就買咗呢SET飛
本身見你淨係買到小田原都諗你係咪轉新幹線,真係冇估錯
見到EXE都唔想坐返新宿喇
有咩特別咁唔鍾意EXE
最無特點嘅ROMANCECAR
咁都未至於去到唔想坐掛,首選唔會揀姐
上次坐GSE 展望席嘈到我想落車
因為太多人講嘢?
主要係有幾個細路
咁係乘客問題,唔關架車事
又一篇

又上車,返東京嘅KODAMA,N7000S,西日本嘅H3編成

自由席都算係咁,坐得幾舒服嘅

喺小田原駅嘅NEWDAYS買咗呢盒嘢

新幹線大百科,真係有內容㗎喎

試坐專員表示本書size啱啱好

去到東京就碌落去京葉線月台轉京葉線快速列車,E233系5000番台

去到南船橋,重有由武藏野線直通嘅貨物列車

出咗站沿住有蓋通道行,行多十分鐘就到LALAPORT TOKYO BAY

都係為咗嚟POKEMON CENTER

點少得紀念幣

MY PIKACHU,有唔同表情、性別嘅比卡超揀,重可以整名牌,不過一人只可以買一隻,因為係自己專屬嘅比卡超

之後四圍行下,中咗毒嘅叮噹

再行下DAISO買零食畀人
係咪每間Pokemon Store都有專屬紀念幣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞