[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
咁你下次就要去下啦
覺得唔吸引就冇去過
真係食唔出
但香港出發嗰程似香港上餐多
香港出發用CPCS
CONT.
睇完F1繼續更新,今場飽哂,精彩精彩

連扭蛋都要抽standby pass
40週年特別版,500YEN個,每人限扭4個

再出去影下城堡,天氣唔錯,無咁曬
同埋搵咗staff幫手影相,幾好幾好

點少得和路迪士尼同米奇銅像,香港嗰個好係十月尾就有,今日都去咗睇

晚餐時間,今次去中央大道咖啡餐館,由UCC贊助
都係食西餐,唔錯唔錯

食完就行返出城堡睇晚間巡遊

個show由 BIPROGY Inc. 贊助
係精彩嘅,基本上全園角色盡出,great

完咗巡遊再行多陣,買下嘢同行下呢度 --「便士拱廊」,有好多懷舊遊戲機玩,但無玩到......

因為有更重要嘅嘢要搞,因為之前嘅大雨,石北本線局部停駛,要起碼一個星期先搞得掂,所以又要買多程內陸機,不過可以試新機場新機型,跌落地都重有d沙執到

準備收園嘅人潮

行到返舞濱駅,乜咁多人無IC CARD入閘嘅咩......

都係轉車返泉岳寺,唔經東京駅比較好

返到酒店攰到痴線,就上酒店頂樓大浴場浸一浸,佢講到明係人造溫泉
不過都有唔同款式嘅嘢浸,有兩個用信樂燒整嘅浴缸(桶!?)畀人浸,幾舒服,咁就完一日

今次由開園玩到收園,同埋係身體健康情況下玩到盡,好好喇,
比起上次去SEA病住玩重要提早走已經好好多

-DAY2完-

DAY3
尋日玩咗全日,真心攰,所以呢一朝大家都賴床
本身想去富士川橋樑影富士山+新幹線,但見到live cam富士山大霧到唔太清楚,就果斷放棄
結果就直接去今日嘅其中一個主菜

首先去咗品川駅附近嘅金券店出返兩張新幹線回數券,比正價平d

落品川駅月台,NOZOMI唔關我地事

上車,N700A G14編成,同埋去靜岡最快只有HIKARI

再轉在來線去清水,211系

已經見到小丸子

因為我地張回數券只係去到靜岡,而我地喺靜岡無出到閘買在來線嘅飛,所以要用精算機補返錢
有自助機咁方便

利申未買過
總覺得你去完Disney Sea 冇幾耐
唔係間間有,好耐之前喺米原都試過用自助機買,不過「up dup」好多
咪剛剛嗰個復活節
個個長假都飛
得長假期有得飛
CONT.

清水心跳,當地嘅代表球隊,而家踢緊日乙,唔知點解由細聽到大
btw原來嘅清水市已經同靜岡市合併咗,而家係靜岡市清水區

車站唔同出口都有小丸子

之後就搭車去S-PULSE DREAM PLAZA,一個大型商場,
重有被納入「日本夜景遺産」嘅摩天輪
就座落喺清水港附近,國鐵清水港駅跡亦係呢個商場範圍內
再順帶一提,呢個商場嘅新翼將會喺今年11月開業

小丸子同花輪同學嘅渠蓋

一入去就見到有靜岡縣嘅土產,最有印象得靜岡茶
CONT.

行過d有條清水壽司橫丁,有唔同嘅壽司店,女友話試迴轉壽司,咁就是但入咗間

就係呢間,駿河湾朝獲れ回転寿司のぶちゃん
TABELOG 3.33分
https://tabelog.com/shizuoka/A2201/A220102/22026021/

茶係自助落茶粉,有少少大鄉里

唔同碟唔同價錢,不過話就話迴轉壽司,亦有壽司帶,但都係用IPAD落單,然後直接送上枱,唔知關唔關嗰條撚樣事喇
btw佢有中英文,不過譯得有d奇怪,算吧喇

味道唔錯,好新鮮,價錢其實唔太熟,因為我都係第一次喺日本食迴轉壽司

靜岡縣四時當造嘅漁產品
CONT.

到咗今日其中一道主菜,小丸子樂園
先有鋪頭畀FANS們放放血

行入去就到樂園入口,事先喺klook買咗飛,畀QR code佢睇就得
重有扇同一本PASSPORT,本嘢原來大人同小朋友係唔同的

入到去先見到小丸子同佢爺爺,睇網上d文講其實現實中作者個爺爺係一個大仆街,重會偷睇個孫女沖涼,同動漫入面完全相反

有唔同嘅場景打卡,小丸子迷應該會好興奮,
我就睇到昭和年代嘅尋常家庭係點嘅樣,幾有趣

重有佢地學校嘅鞋櫃,入面真係有寫咗佢地名嘅白飯魚
裝孫女沖涼

CONT.
繼續小丸子

樂園其中一個重要打卡位,佢地嘅課室

都真係有D歷史嘅學生枱

來自濱松嘅特殊學校學生嘅作品

懷舊嘅小丸子遊戲機

重有初代小丸子動畫OP嘅場景還原

總結而言小丸子樂園佔地真係唔大,但對於小丸子fans應該會好滿足
CONT.

行完小丸子樂園就出返去行鋪頭,竟然有咁嘅造型嘅糖,但睇落唔會好食

之後出咗去摩天輪睇下,但太曬+車廂無冷氣,所以無人坐
但日落/夜晚坐應該幾正

清水港

差唔多要出發,臨走前睇埋清水心跳嘅鋪頭,NICE

然後返清水駅,見到EF210型嘅貨物列車通過

車到,往熱海嘅普通列車,313系
一個鐘鬆d嘅long seat

由準備到熱海嘅車掌廣播,到熱海駅內嘅廣播同告示,都叫人要買定回頭飛,如果唔係煙火大會散場之後會多人到痴線而買唔切飛,所以我地都排隊買定回頭飛

經新幹線走應該係最快最舒服嘅方法,雖然都係最貴,但之後證明係正確決定

夜晚六點幾嘅熱海駅開始多人

平和通,d鋪頭可能因為煙火大會都提早收鋪

去會場之前去老麥開餐先,無計得老麥有位+重開緊
10件麥樂雞+日系shake shake薯條
係日本食迴轉壽司都唔平,我係富山兩個人食咗成萬Yen
我嗰日食咗4千幾yen咋
想問下ana見學難唔難book?
難Book,我一個月前准時上去撳完返出去就見到Full咗
超地獄級難book,要秒速,到嗰日我會再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞