[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike
架直升機內籠咁大
呢款機設計上最多可以坐30人
上次去成田覺得好正,但就唔到時間參觀747

19年嗰陣去睇得呢d
到咗縣營名古屋空港

客運大樓地下嗰層,有鋪頭有嘢食

唔講咁多,直接上頂樓觀景台,奇怪在於佢無唔畀人影相,明明同喺愛知航空博物館嘅角度差唔多

當然影下機,JA01FJ,FUJI DREAM AIRLINES嘅第一部ERJ170,
紅色塗裝,重有Chateraise贊助,原來佢來自山梨縣

JA10FJ,銀色塗裝,同青森縣簽咗冠名協議,叫「青天の霹靂」號
因為係青森縣出產,人氣最高嘅米嘅名

另外後面嗰架純白色飛機係航空自衛隊嘅KC-767空中加油機,由波音767衍生出嚟的

之後落返地下嗰層,出發口

FUJI DREAM AIRLINES嘅櫃位,不過成個場得佢一間姐

重有間cafe同手信鋪,買咗隻細細嘅FUJI DREAM AIRLINES嘅飛機模型,平過頭先喺航空博物館

另一邊有餐廳,醫下肚先,成set嘢都唔錯
https://tabelog.com/aichi/A2302/A230201/23060535/
つばさ亭,tabelog 3.29分
門口個747機頭冇咗?
可能我無行到過去
喺名古屋空港醫完肚又出發

除咗有巴士去名鐵西春駅之外,重有去榮/名古屋駅嘅巴士

大半個鐘返到榮

本身想去POKEMON CENTER,點知......

多人到要派入場整理券

未夠鐘所以行下其他地方,有迪迪尼store

行到咁上下就返去排隊入POKEMON CENTER

其實有無人真係會買........

行完就返名古屋駅,見到東海道新幹線終於運轉再開,但delay到痴哂線,就嚟1600都重顯示緊1005嘅班次

而見到有鬼妹問月台嘅職員揸JR PASS可唔可以上NOZOMI去京都,
職員又叫佢上車,所以我都跟埋上車

所以就坐咗NOZOMI去京都,可能因為當時d班次都亂到乜咁,清哂d客先算,不過就要企自由席
本身都正常速度嘅,但去到接近大津就開始慢,重停埋喺度

睇返JR東海個即時列車位置,就知出事了

成堆車排緊隊入京都駅
一停就停咗兩個鐘,好彩搵到位坐,如果唔係罰企兩粒鐘

終於落車,太陽都就落山

已經delay到唔知乜咁

原來delay超過兩個鐘係可以退返特急料金,PASS客當然無份
搭到のぞみ但慢過平時こだま
當刻連KODAMA都無得你搭
到咗京都,當然有嘢睇

當然為咗去POKEMON CENTER

七點幾嘅京都,天都未黑齊

唔太似京都嘅街頭

行多陣就準備回程,見新幹線唔知點嘅情況,所以都係坐在來線算
223系2000番台4次車,去米原嘅新快速

去到米原就轉車,駁唔到特急SHIRASAGI,所以坐去豐橋嘅新快速,313系電車
而開車前就有廣播話東海道新幹線已經無班次會經米原,叫d人好快d上車,而班車都爆滿,好彩有位坐
而隔離位個女仔就問我班車係咪去名古屋(用英文問)

遲咗少少返到名古屋,難得地少人
行緊出閘嗰陣,又見到頭先坐我隔離個女仔,佢問我犬山點去,重show埋個地址畀我睇(因為我聽唔明佢講乜,原來佢係泰妹),結果就指咗佢去名鐵名古屋嗰邊,叫佢到時再問人

出閘,繼續亂到痴線嘅新幹線班次

見有時間就去退返尋日坐唔到嗰班快速MIE嘅錢,搞咗一輪先問我用現金退錢得唔得,我就當然無所謂
btw近鐵嗰邊已經自動退返錢畀我

baggage 160,真好聽嘅名

返到酒店樓下又食PEPPER LUNCH,咁就又完一日

~ DAY11完 ~

以為你下一站係京都,原來純粹遊車河
去一去pokemon center咋,同埋都驚無車返名古屋,唔敢留太夜
我見你第二日去伊紀半島同梅田北,以為你直頭去京都或者大阪住
都係大兜圈咋

~ DAY12 ~

嚟緊週末快閃轉東京,睇下放喺度定點

呢幾日喺酒店樓下都有兩個姨姨見人就撩下,第一晚聽佢用日文撩我,
第二晚用普通話,第三晚竟然用廣東話
應該就係出自呢間按摩店嘅

JR Central Towers同JR Gate Tower,今日天氣終於好返了

名古屋駅都係咁多人,經過尋日全日瘋狂delay之後,今日總算正常返

去返在來線嗰邊,今次坐去紀伊勝浦嘅特急南紀,HC85系

特急南紀自2020年時間表改正之後廢除咗GREEN CAR,所以得返指定席同自由席,基本得返2輛編成,不過今程有6輛
今次坐指定席,橙色同紅色做主色

試坐專員表示recline唔錯,legroom都算多,同GREEN CAR比係少咗頭枕同leg rest囉

每個位側邊都有插頭

是日早餐,張櫈標準size

車頭個MON有顯示架車嘅運作情況,幾時係用緊引擎推動,幾時用電池推動、幾時兩樣都用,又或者摩打幫緊電池叉電都有顯示

木曾川橋梁,同近鐵名古屋線並行,基本上喺三重縣JR被㩒住嚟打
6卡咁多
繼續特急南紀

6號車重有兩個輪椅位

當然都有行李架

重有三重縣嘅工藝品

洗手台,一格格白色嘅嘢想點

新車標準,一定有無障礙洗手間

四日市駅,四日市市作為三重縣人口最多嘅城市,亦係工業城市,
曾經有日本四大公害病之一嘅四日市哮喘

JR貨物嘅DF200形

過咗四日市駅之後,就入咗伊勢鐵道範圍,用全國PASS要補錢

河藝駅,同伊勢鐵道ISE III型氣動車交會

津駅,最短嘅駅名

得閒影下運轉士,重有張時間表,真係6輛無呃你

松阪駅,對面有名松線嘅KIHA11形

過咗三瀨谷駅,車掌走過嚟查飛+補錢

繼續喺山谷入面

到咗紀伊長島駅,會長時間停車,運轉士亦都會交接

見長時間停車,落月台行下先

交會返名古屋嘅特急南紀

而準備開車之際,見到有個傷殘人士行緊落月台,車掌就hold住唔開車住,一直扶住個傷殘人士去到座位先行開,辛苦了
6卡即係3組HC 85既編成有冇分別
no,4+2
HC85有三款編成,4輛有GREEN CAR,4輛無GREEN CAR同2輛普通車
基本2卡但竟然重有整4卡冇Green Car

不過東海預計客量換HC 85都估錯,特急ひだ聽聞日日滿座
爆到飛起
喺名駅睇住第一卡排隊上車既全部都係鬼佬
自己嗰卡開出已經8-9成滿
超級多遊客
個個浴球好好玩的
扔咗落去,可以釣返隻pkm上黎
我知呀,後來有fd買咗
呢啲野淨係可以去旅行玩屋企無浴缸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞