[鐵膠飛機膠撈埋][有圖長氣多字]2023暑假生日半獨遊日本5+10日

1001 回覆
52 Like 12 Dislike

CONT.

行完HONDA COLLECTION HALL,就繼續行下

之後就經看台行過去paddock嗰邊,要行長樓梯+長隧道
而因為無賽事,paddock無乜人,好似普通停車場咁

點解會無喇喇過嚟paddock?因為有呢間GT CAFE,以GT遊戲為主題嘅CAFE

但其實同GT有關嘅嘢就係得呢幾部遊戲機

當然順手開餐,拉麵+汽水加埋1000YEN,還好

食完就過對面嘅控制中心,有樓梯可以上paddock頂睇車,再近距離d咁睇車,d電單車嘅聲真係不得了

食完睇完就繼續四圍行,有土耳其kebab....諗起d嘢之後就覺得好核突

場內重有兩間鋪頭,其中最大就係呢間MOBI-PLAZA,銀包點都要出下血

行完買完,就諗起可以用一入場派嗰份地圖嘅日英對照常用對話嚟幫手call的士,於是就請CS嘅哥哥幫手call的士,而的士都喺10分鐘左右就到,費用當然要自己畀

三個字左右就到咗真岡鐵道茂木駅,埋單四千YEN,落車嗰陣重送咗包紙巾畀我
https://www.tcmit.org/
睇返Google map紀錄原來我當年係去呢個
Toyota 產業技術紀念館
最鍾意都係Toyota 車
係咪Hangar入面先要拎許可
應該成個tour都要,我喺未開始tour個展館都拎埋
同埋佢個演講廳入面有d嘢寫到明唔準放上網
咁我都安全啲全部問晒先

CONT.

茂木駅係真岡線嘅總站,一個鐘一兩班車,唔算頻密
主要都會行走全線(茂木~下館),同JR水戶線、關東鐵道常總線接駁
另外佢係唔收IC CARD的

真岡線前身係國鐵真岡線,國鐵解體之後JR東日本接手咗一年就轉畀地方第三部門營運,就係而家嘅真岡鐵道

同時有不定期嘅SL臨時列車運行,用嘅係C12形火車頭,以前重有部C11形嘅,不過賣咗畀東武鐵道,成為而家嘅SL大樹

駅外自動售賣機,會喺天災嗰陣免費提供入面嘅貨品畀人

月台上面34度,熱到....

月台上面已經有車等緊,モオカ14形氣動車,真岡線嘅唯一車款,通常都只會一輛編成運行
而頭兩架都係由富士重工業製造(即係SUBARU),但因為佢退出鐵道車輛製造而轉手由日本車輛製造繼續整,今次坐14-1,就係由富士重工業製

全程大約一個鐘

車內用半cross seat設計,但只限SUBARU整嗰兩架,其餘全long seat

有請試坐專員,之後有位都會畀佢試坐下先
張櫈都淋淋地幾舒服,不過毛毛櫈+曬住+車內冷氣唔夠就熱到......

重有SL用嘅轉車台
架車個外表咁殘
都廿年車喇
原來Subaru都整過火車
巴士都整過

後來佢嘅鐵道車輛業務畀新潟Transys接收咗
有冇得睇買左咩紀念品
拆哂
買咗件ALPHA TAURI嘅POLO、一個鎖匙扣同一張POSTCARD
以為有車仔睇
車嘅模型反而唔多喎,有d TOMICA車仔囉
反而去到WELCOME PLAZA先買到模型

CONT.

剛剛睇到有關HONDA COLLECTION HALL嘅新消息:
佢將會喺23年12月4日開始休館進行大型更新工程,最快要24年春天先開返

開始真岡鐵道之行

市塙駅,第一次列車交換,對面係14-3,同坐緊嘅14-1外表都有分別
有趣嘅係國鐵年代移除咗嘅列車交換設備竟然喺轉咗手之後復活返

沿途其實都唔少人上落,特別係學生

個幾鐘就到咗總站,下館駅,筑西市嘅代表駅,三線交匯嘅地方

不過車站間NEWDAYS便利店竟然只開星期一至五嘅0630-1030

之後本身諗住經水戶線去小山再轉新幹線,不過做咗個錯嘅選擇.......
總之趕時間搭的士都未必一定快同好事

去到小山駅,又餓又渴,整罐紫牛提一提神,堅好飲

然後就碌在來線落返品川,無計小山駅嘅新幹線太疏車
夾唔到時間反而在來線會更快,又係低人一等視覺,重有試坐專員

上野駅月台底嘅小植物,生命力頑強

之後去返酒店拎行李再入羽田機場,見到POKEMON自動售賣機,
聽朝再玩你

喺T2行到尾,就到今晚間酒店,HANEDA EXCEL HOTEL TOKYU

喺官網book咗房,自助機搞掂,其實隔離都係有staff拎住ipad幫你搞
然後即場畀埋錢,財散人安樂

CONT.

繼續開箱間房

上到5樓一直行到尾........

一打開門就

今晚間房,「ANA ROOM」主題房,雖然我知之前間ANA主題房更正,
有埋模擬器

其中一個賣點,對住停機坪,大約係GATE59定60附近

窗邊重有國際線用嘅J class 「ANA BUSINESS STAGGERED」座位,
雖然廢哂d功能但坐住喺度望住飛機又真心爽

AIR DO嘅冰六尾彩繪機

送咗兩罐水

浴缸都對住停機坪

另外加咗錢有埋餐飲服務,打落去room service話送得上嚟,等咗十分鐘左右就推住trolley上嚟,叔叔好努力幫手set嘢,辛苦哂

全set嘢就係咁,和牛漢堡扒+薯蓉+三隻包+一壺咖啡,重有陪食專員
睇落好少嘢,但又幾飽肚,同埋從來唔飲咖啡嘅我焗住飲哂成壺,要狂落奶同糖囉,同埋有個士多啤梨奶凍做甜品,幾好幾好

剛剛從廣島飛返嚟,對住我嘅788,JA809A

最後重見到其中一隻星球大戰彩繪機,777-200ER

最後沖埋涼執下嘢又完一日,對住咁多飛機瞓又真係第一次,唔錯嘅體驗

-DAY6完-

- DAY7 -

呢一晚都係瞓得一般,醒瞓嘅人嘅悲哀

日出無幾耐五點幾嘅羽田機場,影完就再瞓

瞓到八點幾再影,已經唔同哂

試坐專員同背後嘅A321NEO

個package包早餐,所以就hea住落去,去到會收到呢張卡,出去拎嘢食嗰陣放張嘢喺枱面就得

自助早餐,西日款式都唔少,原價2980YEN

架仔一定要食飯,所以有部白飯機

食咗兩round,抵喇

食完碌上房hea多陣,見到JA745A,鬼滅之刃彩繪嘅777-200ER

漢莎嘅A350-900起飛中,飛去慕尼黑

hea多陣就checkout,酒店一行出去就係羽田T2,極方便
呢間主題房幾多錢
五萬yen
Ana 我試過前幾日都book 到
Jal 仲出名,所以仲難book
黃組應該係外國人組
個陣個女女全程講英文
都簡單易明
同組好多香港人
好貴

我住一個trip住4晚都唔洗5萬Yen
ANA都睇日子,我9月1去都係秒殺
咁作為飛機膠,試完就好,反正又夾到前後行程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞