最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
所以加息都有樣嘢好
起碼唔洗之前個幾年咁,啲人yield chasing 到乜狗屎垃圾都買
嚟緊呢幾年對債券投資都幾有利
仲記得2019年yield低到喊,d人玩債槓到大一大
分散落啲垃圾到真係好咩
見Notice話Restricted
另外篇文入面隻GLP就話Order Size要200K
可以細過200K買到嘅債係咪少好多
DAC 果張 min 100K

想細 可以睇下兩間油企 Baytex 8.5 2030 同 Vital 10.125 2029
一間 3.2b debt 800mfcf
一間 1.1b debt 但擴開緊 所以capex會繼續升
不過佢大股東係內房黎
睇你驚唔驚佢俾人偷錢 依家已經有receivable問題 俾rating firm downgrade
返去攞盤數睇睇先
清,想請教Min係喺input到試定有得睇?
你落1k 佢自動會彈個min bet俾你
雖然我買唔到
但都想請教飛哥點衡量佢子基金作為Exit渠道嘅能力

如果賣畀子基金,睇兩間有上市嘅Financial Position
就得中國嗰隻有能力加上槓桿向阿媽收購

未上市嘅私募基金
基本上都會推盡槓桿去爭取更高IRR

而上市/集新fund呢條路
而家嘅息口環境,好難可以攞口靚價

變相篇文入面講嘅幾種方案
最後可行嘅只有中國區向子基金出售資產
而呢種出售,亦會受到508056嘅資產類別限制
已經輸L死左
其實一直唔明
大飛果3隻(而家2隻)已經係最好既收息股黎

要分散投資合埋眼每隻入少少就夠
點解係唔聽要入啲on9收息股?
659啲錢轉落去331算
好想買美股,但隻隻都頂位唔敢買
其餘係331同1883?
美股主要Tech果堆頂位。其他仲有唔少好野
1373都唔算垃圾黎既。起碼淨現金+業務算ok
佢派到盡晒唔難睇到,咁都係得8厘。其他股大把選擇. 所以係覺得太貴多d
只係大眾都係拎住佢上年個派息黎計覺得好抵
8厘就心足 不如517
Cash 係 市值兩倍 ,一樣payout 100% 加派血 頂到好多年
仲要佢果60億係美金黎收息都夠派 唔洗本業
日本城當佢income growth 好d
未來咁多屋邨,一條屋邨必有一間日本城
美帝都真係淨係玩growth 算

老老實實個income 倉玩左咁耐,都冇美帝tqqq 倉咁好回報tqqq 又係跟rule 行唔洗用腦,暫時mdd 去到under 30%, 係要逼自己跟rule 做操作既discipline 個下難
香港做生意都幾好搵
日本城係屋邨商場賣啲19日用品利潤都可以咁大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞