最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
佢派股息/永續coupon/貸款利息, 大約用$2000
OCF 入大約$2300 $2400
capex 之前借落, 扣緊 cash on hand

咁就睇下佢收租要跌幾多啦
數係咁計, 利家 / 管理層 點諗就另一回事
14定6823穩陣啲呢
6823派息keep住增長
笑而不語
大飛哥係邊睇到大孖沙買左咩債
追返post之前大飛哥有講過6823
lm
想轉會用IB(HK), 想問買T-bill 除咗trade嗰下要收commission, IB仲有冇托管費? 收債息有冇fee要交?
1,823,6823點睇
冇,冇
有無睇過1045?
2022年底有17.5億C&CE、無計息負債
扣返2.10億Cap Commitments
同2022年末期息1.57億
即係仲有13.9億喺手

之前幾年OCF都有6億以上
當上面嗰2.10億以外
每年仲要洗0.3至0.6億CapEx
FCFF都超過5億,而派息先2億左右
要維持現有派息水平,睇落無咩問題

最大風險係收入單一
而管理層亦有提到市場競爭激烈
對利潤空間帶嚟壓力
1045 個Capex 唔會得咁少
佢粒衛星用夠期就要再射一粒新既上去 好似射一次要廿億
所以佢cash on hand係準備下次再射 (唔計上次射左落海)
之前有睇過。但感覺衛星難理解過1883,無記錯佢客都集中
而且仲受不可控因素好似衛星會唔會出事等影響。一定keep多d cash
佢對上一期息先減左少過上年。但有大量cash響銀行
想問電能實業係加息周期買入是否不智
BAM應該係我呢個post 見到嘅top3 idea (人人睇法唔同)

-balance sheet夠乾淨 淨現金
-earnings driver算straightforward (fee bearing capital x ~0.5% (ex carried interests) = distributable earnings)
-當佢長遠係一隻15x pe嘅股票 (我理解佢而家pe大約23-24x, 因為年報粒數未計25% stake) 價位都唔算好貴
未計最新嗰隻6E
我睇返過往大概係3年送一隻上去
而家最舊嗰隻APSTAR-7係12年launch
目標15+ lifespan,即係27年到期

平均由落order到投入服務要3年
即係替代品要喺2024年開始分期付款

條數最難預嘅地方
係APT會佔件工具嘅幾多權益
會唔會有以權益入帳嘅子公司,產生表外債

另外,我skim過佢嘅同行表現都麻麻
有唔少甚至唔派息,要再了解行業特性
大家有冇睇水務股 呢排睇緊807
老人院股
2189+331 新收息孖寶
無LTV孖寶
波仔個隻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞