最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
ESR最近同Chinachem合資嗰件貴到阿媽都唔認得
地價每呎3,500,當真係放寬2成都成2,950
計埋起最少要2,000以上一呎,成本每呎5,000

同時,物流業指標ATL先租緊每呎17左右
當你有8成5出租率先有3.47厘Gross Yield
好奇佢Performance點計數
舊年仲開咗間9仔公司想拆啲玩具出去收fee同exit
呢啲蟹貨真係諗住輸個客就當無事
ESR 同華懋o個件係 凍倉嚟
你拎 ATL 比唔太適合
凍倉 兼新型 高科技喺香港好缺,

再者, ESR係唔係好業務/ 好公司/ 好投資 都唔係一兩單Deal 去決定
凍倉業內係用CBM計數
但Pallet又好CBM又好
問題都係對於end users嘅叫價能力
當間物流公司都只係收到每CBM 400-500
佢每呎都畀唔到幾高價個業主

Um,我同意環球嚟講物流係Hot Sector
砌好件貨run順再賣畀LP都係一個好Model

但背後嘅假設係
今日嘅貨做完CapEx能夠更高價賣畀LP
而個LP都能夠賺到目標回報

喺呢個假設之下
當Entry Cap Rate持續偏低
而借貸成本高企之下
我對呢個Model嘅有效執行有保留
通常呢種JV 個operator 都係ESR , 可能收番1.5%-2.5% net income 咁上下

姐係Chinachem 願意拎個再低啲既yield 而ESR個initial yield會再高啲
原來哩度仲有差唔多投g邏輯既人
諗法同巴打一樣,最近兩個月都加倉
1038 跌穿39 會開始考慮(6.5% 樓上)
擔心 ESR 執行能力? 但又會問起 9CI
兩間都係咁玩嫁喎

賣比End user 真係唔太洗擔心
無Private 接貨, 咪賣比 public REIT
而家人仔匯率跌到咁, 其實買內銀好唔抵, 仲要10%折扣
計返都未必有7里

唉都係果句, 股價跌1蚊, 然後派息4毫 好ON9
執兩年息都返唔到個本
執三年息, 當你平手走, 但咁樣既話投資拓7咩
岩岩計左計 原來政府隻ibond 坐到出年6月到期 都有差唔多5% 回報
邊隻?
下年6月到期個隻
4246?
我冇IB 呀麻
又要特登唱美金
YES
fcnca?
有供股紀錄既派息股都係可承受風險,咁乜股都買得啦
本來我已經好多年冇買,但睇完呢度好多巴打分析, 覺得所言甚是~ 好多嘢都講得好啱~ 所以今年就決定開始買返d內銀~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞