最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
多謝你呢個咁詳盡既list
完全冇會計底
淨係讀到AL ECON
多謝你呢個tips, 呢加睇書既速度比起讀書果陣慢左好多
但返工做野果陣睇野又好正常
血的記憶
係,成日夠膽輸又無勇氣贏
寫低自己嘅學習過程 會加深記憶

同人交流 , 比人Q 嘅時候就會不斷整理喺個腦入面嘅記憶
大飛都做緊

利申, 親身經歷
比人Q係最快最有用 但有啲友一俾人問兩句就起晒槓
算好 房屋台勁多罵戰
智通財經APP獲悉,恒隆地產(00101)跌超5%,截至發稿,跌5.45%,報11.44港元,成交額5667.51萬港元。

消息面上,恒隆地產發佈截至2023年6月30日止六個月中期業績,收入52.37億港元,同比減少1.23%;股東應占純利23.94億港元,同比增長22.9%;每股盈利0.53港元;擬派中期股息每股0.18港元。

里昂發佈研報稱,恒隆地產中績符合預期,惟中期每股派息持平低於預期,主要是房地產銷售入賬由今年下半年延遲至明年。該行將其今年至2025年各年盈測分別下調17.5%、7%及11.2%,並將其目標價由18.7港元下調至15.9港元。
roic 個total invested capital 係點計?
又唔係equity 又唔係 total asset咁
好撚同意😂😂😂
我工種就係q人同比人q
呢個process 令我學得快好多
又分錢了
竟然係連登見到價投友
支持

大家都係想賺錢姐
多個人幫手check吓自己盲點係好事嚟 始終喺fact finding呢個過程係要有討論同反思
我嘅工作基本上就係自己同自己腦內打架
不斷Q自己唔同scenario會發生咩事
又應該如何處理

做人真心唔駛太有ego
係叻嘅唔駛專登尋求認同
唔叻嘅人哋讚你一萬句又如何
都無人要點配?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞