最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
松齡已經畀Chinachem食咗
好似買咗新玩具
好似仲停緊牌

講起華懋就諗起128,谷鳩氣
上市到依家,無停過手

防疫中心;醫療檢測;日間護理;興田村;元朗;荃威
琴晚見佢突然出咗個公告
到底依門生意係咪真係咁好搵,波仔當年俾左幢九龍城牙簽樓佢做長者屋,遲啲連安峯都食埋,松齡真係無停過手
講漏左,除左車房,仲有好多野唔得
仲要地契 大廈公契

站喺屋苑業主/住客角度
當然唔想白車出出入入
補充,
政府開始喺新嘅賣地條款 要求地產商幫手起埋個安老院舍
近近地嘅例子係 1113 買啟德
(土地搞掂, 之後就係人手問題, 有外勞)

勞福局今日向立法會提交文件,交代最新優化措施,包括將會放寬每幅用地獲豁免地價的合資格安老院舍數目和總樓面面積上限,由現時只限一間不超過5,400平方米的安老院舍,改為不設安老院舍數目限制,總樓面面積上限放寬至12,000 平方米或按地契內的最高樓面面積的10%,以較高者為準。

另外,在計算整個項目的總樓面面積時,私人發展項目內合資格院舍的總樓面面積將獲得寬免,不會計算入整個項目的原總樓面面積內,讓發展商可利用原樓面面積作其他用途。

原文網址: 政府擬准私樓項目設安老院免地價倍增至1.2萬平方米 試行3年檢討 | 香港01 https://www.hk01.com/article/905925?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
我想加插修黎討論下
2023 年 revenue 升主要係quarantine support care service
2024 年預計呢粒數應該會大減
而2023 年安老service revenue 其實跌左
會唔會反映緊 未必真係咁好做?
的確有呢啲條款
就好似有啲講明要預留空間畀幼稚園
超平息年代急逆轉 港四大家族「抗息魔」 長實淨現金成贏家

https://www.hk01.com/article/916719?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
睇你覺得time cost高唔高啦
坐多陣會唔會輸少啲先
你成本幾多
問得好, 但你問完自己無去搵答案, 無因為社會現實情況 套返落公司

1. 點解安老service revenue 跌?
需求減細左? 老人少左? 供應多左?
定係現實條件令到有部份老人/家人 唔想入住?

2. 上述原因係週期性? 結構性?
同業有無類似情況?

3. 依個情況今日仲存唔存在?
多謝你!!!!!!!
聽日有時間去研究下先
我成日都係正係識問冇去自己搵下答案先
希望我做多D功課先 再黎同你討論下

17賣左659更加要走啦
原來佢買個新玩具 都係租比老人院
Consideration 1.7億
分3期比, 估佢有8成同銀行借
年息 = 1.7億 X 0.8 X 0.05 = 680萬
每月收租要到 57萬先打和, 唔係就會影響net profit
收仁德居 96個位
根據2023年報occuoancy rate, 2年average 9成推算
大約租出去 86個位
用長者服務資訊網推算D位幾錢 大約萬5蚊左右
姐係仁德居大約收人 129萬
用2023年報估計, (收入-員工支出)/收入 = 66%左右
仁德扣除員工支出大約 85萬左右
而加老人院net profit 大約30%左右
姐係佢收租要比利息支出多30%, 先唔會影響net profit 粒數
57萬 * 1.3 = 74萬
得番11萬自己落袋, 但個租金去唔去到74萬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞