最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
岩岩check 左, 原來租金115萬 CLS
上述舖位為荃景圍187至195號荃威花園一期商場地下連2樓部分,總面積約38,013平方呎,上月叫價約2.76億元。不過有代理消息指出,該物業最新以約1.7億元沽出,較原叫價低約1.06億元或38%,成交呎價約4,472元。

舖位原由羅守輝或相關人士持有,早於2013年以約1.05億元買入,即是次雖然大幅減價,但帳面依然勁賺6,500萬元或62%。

據了解,該舖位由護老院以每月115萬元租用。而是次購入上述舖位的新買家,正是該護老院或相關人士。
完全計唔到間老人院點樣賺錢
。現有租約的租期由二零一八年七月一日起至二零三一年六月三十日止。
店 入左

https://www.elderlyinfo.swd.gov.hk/tc/content/ka-shing-home-elderly

宿位202個, 收$8,000 至 $9,800
尿片逐包計
奶粉 逐罐計
有插尿喉 尿袋? 逐次計
血糖高? 逐次計
樣樣都計錢
吸血鬼呀!! 同美容院一樣
港鐵(00066.HK)旗下大圍站上蓋商場「圍方」上周六(22日)起試業,商場共設4層商舖樓層,總樓面約65萬方呎,有約150間商戶,另設全港最大的室內單車停車場,涉及1.3萬平方呎,提供330個單車泊位。

港鐵物業及國際業務總監鄧智輝指,現時商場出租率已達97%,當中90%商戶已開業,剩下7%料於8月內亦會營業,預料商場會今年第四季初正式開業,屆時連接大圍站月台的出入口預計可同時開通。至於剩餘未出租的3%商舖,他指出亦有在接洽商戶,但不心急出租,期望先了解當局居民需求再定。

而港鐵旗下黃竹坑站上蓋商場「THE SOUTHSIDE」,他透露目前出租率約50%,預期會於今年底至明年上半年分兩至三個階段開業,目標今年底作首階段試業,涉及至少兩成樓面面積。
格隆匯7月24日丨皖通高速AH股雙雙大漲10%,分別報7.85港元和10.14元,且H股創一個半月新高價。公司擬向大股東定增A股及支付現金收購六武高速,交易對價爲36.66億元。據了解,2023-2025年公司在符合現金分紅條件的情況下,每年以現金形式分配的利潤不少於當年實現的合併報表歸母淨利潤的75%,高於此前公告的70%。
大圍OK啦
黃竹坑就收皮都似
睇片好誇張
southside 有感係 海之戀商場o個款
高檔少少民生野

The Wai , 區域性嘅角色多少少, 附近人口唔會淨係得 返工放工時段有人流
The Wai 感覺可以做番太古城咁款
有人流得黎 唔係正係得OL
居民+半中高檔
14都係垃圾嚟
個賣家咁都肯賣
當中30%嘅樓面面積由怡和集團承租

見到麥巴比嘅收購傳聞,就知道班油組唔會俾油價點樣落

希望883全年平均實現油價高過 US$82 同埋繼續增加產能唔該

收多三四年息就已經零成本
1977 俾人罰完錢又好似冇事咁啦,香港真係非常之美麗

股價唔聲唔聲又慢慢爬上去,希望佢哋刮多啲民脂民膏,然後增加返派息
真 14嘅吸引力係俾啲買唔到企業債嘅人當買隻債券

我結論係預咗要捱 但派息應該穩陣; 個人意見 想買嘅巴絲考慮呢幾樣嘢:

1. cap rate assumption 呢個跟大飛哥學嘢 呢啲環境愈大愈好 起碼粒discount to NAV會接近現實多少少

2. 上份年報: 一年租金收33億 (office retail ~50/50) 經常性利潤大約20億 派普通股息大約14億 (呢到自己要做壓力測試究竟你覺得寫字樓租金會跌成點)

3. 加路連山道project capex - 我理解個項目 2021-2022 現金流表見到好似已經俾咗一半 (~100億); 呢到計自由現金流要考慮

4. 利園一期果啲翻新項目搞幾耐

5. 幾多%負債2023-2024 到期 - hibor 5% 去再融資都幾係野 始終好多債最少5年前發行

6. 利家有無動機去減派息 (呢個除非識人 唔係嘅話我都只係鳩估佢無呢個動機)

利申:持有14想佢升
翻新工程唔止一期, Hysan Place樓下DFS隔離都封晒板

三期商場嗰間廚房傢俬舖走咗之後,兩大層丟空咗成年

Chanel 直頭租咗京華兩層,未知定位係啲咩,但係好有機會變咗佢哋嘅銅鑼灣旗艦店,然後租埋上面嗰兩層,咁希慎又少咗一個長期客戶

林海山城就更加唔好提,坐艇坐到出公海

會唔會減派息,有晒心理準備
新po lm
有冇人有玩內房債?
想買收息股儲下錢再研究下股票,新手想問下邊隻收息股會比較推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞